Eetlokaal Overzicht in Antwerpen
Seizoensgebonden, lokaal en huisgemaakt, daar staat Eetlokaal Overzicht voor. Op naar Antwerpen om dit zelf te ervaren. We worden vriendelijk ontvangen door de Vlaamse gastvrouw. Het restaurant is klein en gemoedelijk, echt Belgisch. De kaart is verrassend. Niet heel uitgebreid, maar vol lokale ingrediënten, waaronder veel ‘vergeten groentjes’, zoals venkel, aardpeer, savooi, schorseneren en pastinaak.
We starten met het moestuinplankje voor twee personen: stengels van bleekselderij, oranje en gele wortel in een aardewerken bloempotje op een houten plank, met een Antwerps pikantje (kaas), boerenham, bloemkoolroosjes en radijs. Inderdaad, de moestuin op je bord. De cava die we erbij drinken, wordt geserveerd in een laag kristallen champagneglas, dat zo uit mijn oma’s kast zou kunnen komen. Dat geldt overigens voor al het servies.
De smaak van België
Als hoofdgerecht kiest mijn partner de zesrib met geitenkaas, koolsla en frietjes. Zesrib zegt ons weinig. Bij navraag wordt het uitgelegd als een hoger gelegen ribstuk, doorregen met vet en zonder bot. Het vlees heeft de volle smaak van entrecote, wat het ook blijkt te zijn.
Ik kies voor de varkenswangetjes gestoofd in bier, met gebakken schorseneren en huisgemaakte frietjes. Dat klinkt als de échte Belgische keuken – een stoer gerecht, met authentieke smaken. Het vlees is zo gaar dat het vanzelf uit elkaar valt.
We drinken er een biologische rode wijn bij uit de Ventoux, La Source 2013 van Philippe Gimel. De volle kruidige smaak van de wijn doet het uitstekend bij beide gerechten.
We nemen nog een ‘afsluitertje’. Mijn tafelgenoot kiest voor de profiterollekes met vanilleijs en ik geef de voorkeur aan het bosbessenijs met appelsiroop.
Eetlokaal Overzicht maakt zijn positionering waar. Een aanrader voor wie wil genieten van de authentieke Belgische keuken in een aangename, iets nostalgische sfeer.
Dageraadplaats 6
2018 Antwerpen
bezocht op 24 maart 2017