Er zijn van die recepten die echte klassiekers zijn, waar je snel op terugvalt. Dit is er zo een, een echte favoriet van Margot: Kerstomaatjes met mozzarella en parmaham. De kerstomaatjes op lage temperatuur gegrild in de oven, de mozzarella lekker gemarineerd en de Parmaham knapperig gebakken! Als mensen voor het eerst bij ons komen eten kan je erop rekenen dat dit op het menu staat! Het is naar een recept van Ramon Beuk. Het fijne aan dit gerecht is dat je alles kunt voorbereiden, zodat het zo op tafel staat als je gasten er zijn.
Voor 4 personen
Wat heb je nodig?
Voor de tomaatjes:
4 mooie takken cherrytomaatjes (je kunt ook losse tomaatjes nemen, maar een takje presenteert leuker
3 el olijfolie
zout en peper
Voor de mozzarella:
2 bollen mozzarella (tip: verse buffelmozzarella is het allerlekkerst!)
een handjevol verse basilicum fijngehakt
een (halve) rode peper
4 el extra vergine olijfolie
Ham:
4 plakken Parmaham
Hoe maak je het klaar?
- Verwarm de oven voor op 120 graden. Leg de cherrytomaatjes in een schaal en besprenkel ze met de milde olijfolie. Strooi er naar je eigen smaak zout en peper over. Zet de tomaatjes anderhalf uur in de voorverwarmde oven. Terwijl de tomaatjes heerlijk op smaak komen in de oven kan je met de mozzarella beginnen.
- Snijd de (halve) rode peper fijn en ook de basilicum. (Bewaar een paar blaadjes basilicum voor de decoratie) Doe in een schaal en voeg daarbij de 4 eetlepels extra vergine olijfolie. Snijd de mozzarella voorzichtig in plakken en voeg ze bij het olie-kruidenmengsel. Laat de mozzarella lekker marineren tot het moment dat je het gerecht afmaakt om te serveren.
- Voor de ham verwarm je de oven voor op 160 graden. Leg de plakken ham op een ovenrooster en bak ca 7 minuten tot de ham echt lekker krokant is. Tip: bak de ham geruime tijd voordat je gasten komen. Er komt namelijk best een zware lucht van de gebakken ham. Je kunt dit eventueel ook doen voordat je de tomaatjes in de oven zet.
Hoe serveer je het?
Kies een mooi bord uit en leg daarop de plakken mozzarella. Leg op ieder bord een takje met de gegrilde tomaatjes. Druppel nog wat van het olijfoliemengsel eroverheen. Leg het plakje gegrilde ham er overheen en leg er ter decoratie nog een paar blaadjes basilicum bij. Voilà! Klaar om te serveren!
Waarom het een van mijn lievelingsrecepten is?
Alles kan voorbereid worden, tot op het moment van de borden opmaken. En dat heb je in een paar minuutjes gedaan. Je kan je tijd dus gezellig aan de gasten besteden. Daarbij zijn de smaken van de producten zo puur en vol door het grillen en marineren, dat je je bijna in Italië waant. Uiteraard geldt: hoe verser en beter je ingrediënten zijn hoe beter het eindresultaat.
Probeer dit recept ook eens uit! Ik ben benieuwd of je er net zo enthousiast over bent als ik.