Tijdens vakanties vind ik het altijd erg leuk om producenten te bezoeken van wijn, olijfolie of andere lokale producten. Op vakantie in Andalusië kwamen we terecht bij Núñez de Prado in Baena, producent van biologische Spaanse olijfolie.Het bedrijf was eigenlijk gesloten, maar we mochten toch op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Dankzij de bedrijfsfilm die draaide kregen we toch een goede indruk van dit mooie bedrijf.
Zevende generatie olijfolie producenten
Op dit moment wordt het bedrijf geleid door Francesco en Felipe Núñez de Prado, de zevende generatie van deze familie van olijfolieproducenten. In 1795 kochten hun voorouders een olijfoliemolen. Momenteel bezitten ze 700 hectare met olijfbomen. Sinds 1990 wordt hun olijfolie volledig biologisch geproduceerd, waarvoor ze de nodige certificaten hebben. De broers hebben ook al veel prijzen gewonnen voor hun heerlijke biologische olijfolie.
We konden ook een kijkje nemen bij de productie. Ondanks dat het bedrijf gebruik maakt van
innovatieve technieken ziet het hele productieproces er nog steeds heel ambachtelijk uit. Alles is nog steeds handwerk. De olijven worden met de hand geplukt en hydraulisch geperst.
Olijfolie proeven
In 1 liter olie wordt maar liefst 12 kilo olijven verwerkt. De smaak van olijfolie is net als bij wijn sterk afhankelijk van de soort olijven die erin zitten. De broers gebruiken 3 verschillende rassen: Picual, Picud en Hojiblanca. Voor de botteling wordt de olijfolie geproefd, op dezelfde manier als je wijn proeft. In kleine proefglaasjes, de olijfolie volledig door de mond laten gaan en vervolgens uitspugen. Francesco bepaalt op deze manier de juiste verhouding tussen de drie druivensoorten zodat er een constante kwaliteit en smaak gegarandeerd wordt. Ook de grondsoort waarop de olijvenbossen staan heeft invloed op de smaak.
Ook voor thuis
Wij konden ter plaatse helaas niet proeven, maar hebben wel 1 blik mee naar huis genomen. En deze biologische Spaanse olijfolie was inderdaad van een uitstekende kwaliteit met een heerlijke smaak. Jammer dus dat we niet meer hadden meegenomen. Een paar weken later waren we bij de Sligro, en verrassing: hier wordt de Núñez de Prado olijfolie ook verkocht! Sindsdien maken wij vrijwel dagelijks gebruik van deze heerlijke biologische olijfolie, net zoals veel bekende restaurants over heel de wereld.
Ben je in Andalusië, breng dan een bezoekje aan dit mooie bedrijf. Kijk even wat de officiële openingstijden zijn, dan haal je nog meer uit je bezoek. En kan je niet wachten om deze heerlijke olijfolie te proeven: haal dan alvast een blik bij de Sligro!
Núñez de Prado
Avda. Cervantes, 15
14850 Baena (Córdoba)
Teléfono: 957 670141