Pop-up restaurants. Een hype die niet meer weg te denken is uit het culinaire circuit. Een spraakmakende pop-up in de Nederlandse foodwereld is restaurant Anderhalf in Den Bosch. Spectaculair, uniek en exclusief. Locatie? Een oude opslagloods in Den Bosch. Concept? Een donkere industriële omgeving, met in het midden een uitgelichte grote tafel voor 20 personen. Het uitschuifbare tafelblad verdwijnt via een rails volledig in de afgeschermde keuken en wordt bij iedere gang opnieuw ingedekt, voorzien van dranken en spijzen opnieuw uitgerold. Aanleiding voor een gesprek met de 24-jarige Roland van Balen, het creatieve brein van De Spijsbereiders, het bedrijf achter dit concept. Samen met de 25-jarige Peter Derks, het culinaire brein, is hij verantwoordelijk voor deze exclusieve eetbelevenis.

‘Ik durf gerust te zeggen dat Anderhalf het meest innovatieve horecaconcept van Nederland is’, begint Roland. Hij praat vol trots over dit prestigeproject, waardoor De Spijsbereiders zichzelf in één keer op de culinaire kaart van Nederland hebben gezet. De uitschuiftafel is inmiddels een fenomeen, beroemder dan de heren die erachter zitten.
De decoraties op tafel zijn bij iedere gang volledig afgestemd op het gerecht. Een aanpak die je in een normaal restaurant nooit tegenkomt, omdat het onmogelijk is deze creaties aan te passen als de gasten aan tafel zitten. Oude mosselpannen, visnetten, schelpen en bergjes zand met schaaltjes eten zorgen voor een echt strandgevoel bij de schaaldierengang. Bij de gang ‘Ode aan de kip’ passeren zelfs levende kippen de revue op tafel. Hoe ver kunnen en durven ze te gaan? Dit getuigt van lef.

‘Ik durf gerust te zeggen dat Anderhalf het meest innovatieve horecaconcept van Nederland is’
DNA
Het concept van Anderhalf stond in 10 minuten, even neergeklad op een Hema-notitieblokje. ‘De ideeën voor onze eigen concepten ontstaan doorgaans snel. Ook de ontwikkeling van een bijbehorend logo is snel gedaan, omdat het concept in ons DNA zit. Het kost echter veel tijd en moeite om te zorgen dat alles perfect in elkaar zit.’
Een goede voorbereiding is essentieel. Uitgebreid onderzoek om te weten wat er al op de markt is, om daarna te kiezen voor een totaal andere benadering. Zo is ook ‘Brouwhout’ ontstaan. Het antwoord voor kleine brouwerijen om goedkoop, duurzaam en origineel een sixpack bier te verpakken. Brouwhout is een houten kliksysteem, waar zes flesjes bier in verpakt kunnen worden, met behoud van de merkuitstraling. Eind april gelanceerd en enthousiast ontvangen in brouwersland.

Brouwhout is een perfect voorbeeld van hoe Roland en Peter elkaar aanvullen. Roland bedacht het concept al een paar jaar geleden, maar na een aantal proeven belandde het project in de kast. Peter heeft het onlangs weer opgepakt en samen hebben ze het verder geperfectioneerd, waardoor het nu daadwerkelijk op de markt is gebracht.
Peter en Roland hebben elkaar ontmoet tijdens de studie Food & Design op de HAS Hogeschool in Den Bosch, waar ze samenwerkten aan het project ‘Chocolate Pairing’: een serie van zeven verschillende chocoladerepen, bijvoorbeeld melkchocolade met bloemkool en amandelen of puur met rode biet en kastanje, die met tal van gerechten gecombineerd kunnen worden. De bijbehorende app zorgt voor de juiste wijn-spijs-chocoladecombinatie. Samen hebben ze het concept bedacht; Roland creëerde de fraaie verpakking en Peter nam de culinaire verantwoording op zich.
De samenwerking beviel goed. Bovendien hadden beide heren dezelfde droom: een eigen bedrijf beginnen in de food business. Een business die volgens hen karakter mist. De trends en ontwikkelingen die iedereen volgt, zorgen voor eenheidsworst. Peter en Roland willen onderscheidend zijn: met eigenzinnige concepten een stempel drukken op de foodwereld. Ze willen de Steve Jobs van de foodwereld zijn. Dit is de start van De Spijsbereiders.
Super Heroes
‘De naam De Spijsbereiders hebben we bij toeval ontdekt, toen we in het woordenboek op zoek gingen naar de betekenis van kok. Het klinkt als een soort superheld. Dat vonden we wel grappig’, vertelt Roland. De eerste klussen bestaan vooral uit het ontwikkelen van horecaconcepten voor derden. Zo staan zij aan de basis van pop-up restaurant Visj in Bergen op Zoom. Een horecagelegenheid met randstedelijke uitstraling. Alles staat in het teken van, u raadt het al: vis. Zo hangen er boten in de ruime voormalige fabriekshal en zeilen boven de bar. De menukaart in krantvorm, het dagverse vismenu, de mogelijkheid om te loungen in het restaurant of in de prachtige tuin zorgen voor een doorslaand succes. Bergen op Zoom wordt wakkergeschud.
Het geheim
Hoe slagen De Spijsbereiders erin om zulke succesvolle concepten neer te zetten? Roland verklapt het geheim: ze kiezen altijd een haakje om alles aan op te hangen. ‘We starten met de vraag hoe wij het zouden doen als het ons restaurant was. Het idee moet uniek zijn, anders dan anders, nog niet bestaan. Maar nog belangrijker, het moet kloppen volgens ons gevoel. Het maakt niet uit of dat voor een horecaconcept voor een klant, een supermarktproduct of een van onze eigen producties is. Dit principe geldt altijd. Geen concessies.’
Is er een herkenbaar element in de concepten die zij ontwikkelen, wat is de signatuur van De Spijsbereiders? Roland moet even nadenken, maar benoemt het dan als ‘onbewuste eigenheid’.
Toekomstdroom
Maar wat gaat de toekomst brengen? Wat is de grote droom van dit creatieve duo? Eigen concepten ontwikkelen met focus op de creatie, dat is wat ze het liefste willen. Niet voor een klant, maar in eigen beheer. Een nieuwe pop-upformule? Of een Anderhalf versie drie? ‘Nee’, vertelt Roland, ‘dat is niet onze grote droom. Een derde versie van Anderhalf is moeilijk. De verwachtingen zijn hooggespannen. Hoe kan je twee zulke succesvolle events overtreffen?’ Afgezien daarvan heeft de grote droom van De Spijsbereiders een veel alledaagser tintje: ‘Het is onze droom om leuke producten te ontwikkelen die bij de supermarkt te krijgen zijn. Leuke dingen doen met eten op onze eigen manier. Uiteraard geen eenheidsworst. Uiteraard unieke producten met De Spijsbereiders-signatuur.”
Dit geeft een verrassende wending aan het gesprek. Met Anderhalf is het succes bijna vanzelf op hun pad gekomen. Waarom niet verder gaan op dit succesvolle pad? Waarom de keuze voor deze moeilijke nieuwe weg? Continuïteit van het bedrijf en onafhankelijkheid zijn belangrijke drijfveren. Een succes in het supermarktkanaal biedt de middelen om in de toekomst inderdaad alleen te werken aan eigen concepten.
Een uniek product ontwikkelen, dat is het probleem niet bij De Spijsbereiders. Maar om bij Albert Heijn en Jumbo op de plank te komen, dat brengt een hoop andere facetten met zich mee. Hierdoor laten deze creatieve heren zich echter niet afschrikken. Ondanks het feit dat ze al veel tijd en energie gestoken hebben in een product waarmee ze tot op heden niet succesvol zijn – ‘het grootste pijnpunt tot op heden’, aldus Roland – hebben ze vol enthousiasme een nieuw concept ontwikkeld. Een verrassend, eigentijds product, dat aansluit bij trends die in de horeca al waarneembaar zijn, maar nog niet op de winkelvloer.
Geloof in eigen kunnen in combinatie met een uniek en toegankelijk product van perfecte kwaliteit geeft De Spijsbereiders alle vertrouwen dat u dit product over een aantal maanden inderdaad in de supermarkt kunt vinden. Wat voor product het is? Helaas, uit concurrentieoverwegingen mag dat nog niet naar buiten. Roland belooft zich direct te melden zodra de kogel door de kerk is.
We wachten met spanning af wat deze food heroes teweeg gaan brengen in de supermarkt, ondertussen toch hopend op een derde editie van pop-up restaurant Anderhalf.
Volg De Spijsbereiders
2 reacties
Ik heb genoten van het lezen.
Wat een leuke reactie! Bedankt voor dit mooie compliment. Daar doe ik het voor!