Je kent dat wel: een mooie zomerse dag, geen zin om echt te koken, maar je wil wel graag lekker en gezond eten. Dan is het tijd voor deze lekkere slanke zomerse maaltijdsalade. Makkelijk te maken zonder uren in de keuken te staan, en bovendien erg leuk en kleurrijk op het bord. Serveer de salade in een halve ananas. Succes verzekerd! Dit recept is ideaal. Ik heb het jaren geleden ontdekt in een boek van Sonja Bakker, en heb daar mijn eigen draai aan gegeven.
Voor 4 personen:
Wat heb je nodig?
2 rijpe ananassen (zie Tip!)
1 rode paprika
1 appel
1 bleekselderij
400 gram kipfilet in blokjes gesneden
1 zakje veldsla
4 eieren
1 tl kerriepoeder
6 el griekse yoghurt
peper
wok- of olijfolie
evt. wat koriander om te garneren
Thaise marinade (kant en klaar, of zelfgemaakt)
Als je de marinade zelf maakt heb je nodig:
3 el vissaus
1 el sesamolie
1 teentje fijngehakte knoflook
2 stengels citroengras in stukken gesneden
2 cm gemberwortel fijngesneden
[sta_anchor id=”tip”]Tip: Hoe weet je of een ananas rijp is?
Dat heb ik ooit geleerd toen we in Thailand op vakantie waren. Onze Thaise gids vertelde dat je dat heel eenvoudig kunt testen door voorzichtig aan de bladeren van de ananas te trekken. Laat het blad heel eenvoudig los dan is de ananas rijp. Moet je erg hard trekken of laat het blad helemaal niet los? Kies dan een andere ananas.
Hoe maak je het klaar?
- Marineer de kipfilet in de Thaise marinade. Als je de Thaise marinade zelf maakt: doe alle ingrediënten in een kom, even goed doorroeren en de stukjes kip toevoegen. (bij voorkeur al eerder op de dag, zodat het echt een paar uur kan intrekken)
- Kook de eieren in 10 minuten hard.
- Bak de stukjes kipfilet met een beetje wokolie in een paar minuten gaar en laat afkoelen.
- Snijd de ananas in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Deze heb je niet nodig. Verwijder vervolgens de rest van het vruchtvlees, zodat je de ananas kan gebruiken om het gerecht in te serveren. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en doe ze in een grote mengkom.
- Maak de appel, paprika en bleekselderij schoon en snijd ook deze in kleine stukjes en doe in de mengkom.
- Voeg de Griekse yoghurt en de kerriepoeder toe en meng alle ingrediënten.
- Voeg de veldsla als laatste toe aan de salade.
Hoe serveer je het?
- Leg de halve uitgeholde ananassen op een groot bord en vul ze met de salade. Garneer met de hardgekookte eieren en eventueel met wat koriander. Een feestje om te zien op het bord. Succes verzekerd!
- Eventueel kan je er nog wat stokbrood bij serveren, maar naar mijn ervaring is dat niet echt nodig. Ondanks dat het een slanke salade is vult hij goed.
Smakelijk eten!
2 reacties
Margot, wat fijn dat je nu eindelijk live gaat. De site ziet er super leuk uit, ik ga je zeker met veel plezier volgen. Als je inspiratie in Rotjeknor wilt opdoen, dan heb ik wel wat leuke tips voor je! Misschien samen met vriendinnen eens wat uitproberen?
Heel veel succes en ik wens je veel inspiratie!
Groetjes Angelique
Dank je wel Angelique! Ik houd me zeker aanbevolen voor goede tips!