Sinds ik in Andalusië ben geweest ben ik dol op gazpacho en salmorejo, oftewel koude soep. Heerlijk fris op een warme dag in de zomer. Het is niet voor niks dat deze gerechten uit Zuid-Spanje komen! Mijn favoriet is een oranje gazpacho.
Er zijn enorm veel varianten van deze soepen. Er zitten in ieder geval tomaten in, knoflook, goede olijfolie en vaak ook paprika, komkommer en broodkruim. Iedere regio of zelfs stad in Spanje kent zijn eigen variant. Salmorejo is een koude soep met een wat dikkere structuur, die oorspronkelijk uit Cordoba komt. Gazpacho is een variant die iets vloeibaarder is. Die kan je eventueel ook in een glas serveren en opdrinken.
Mijn favoriete gazpacho is de Oranje gazpacho van Appie, alhoewel ik het lekker vind als hij wat dikker is. Als ik hem maak kan je het bijna Oranje Salmoreja noemen. Hieronder vind je mijn versie van de oranje gazpacho.
Wat heb je nodig?
Voor 6 personen:

1 rode paprika
2 gele paprika’s
1 rode peper
2 tomaten
1 ui
3 tenen knoflook
1 komkommer
2 sneetjes (spelt)brood
4 el rode wijnazijn
100 ml olijfolie extra vierge (bv van Nunez de Prado)
paar takjes peterselie
Voor de garnering:
een paar takjes peterselie
100 g hollandse garnaaltjes
Tip: voor de afwisseling kan je in plaats van garnalen ook chorizo toevoegen in kleine blokjes gesneden. Past er ook perfect bij!
Let op: je hebt een staafmixer of blender nodig!
Hoe maak je het klaar?
- Maak de paprika’s en rode peper schoon (verwijder de zaadlijsten) net als de ui en de tomaten en snijd ze in stukken. Snijd ook de tomaten, de komkommer, de ui en de knoflook in stukken.
- Doe alle groente bij elkaar in de blender of maal alles fijn met een staafmixer.
- Maak het brood nat met wat water en voeg bij de soep.
- Voeg de olijfolie en rode wijnazijn toe en eventueel naar smaak wat peper en zout. Nog even goed mixen zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.
- Voeg eventueel water naar smaak toe. Hiermee kan je de soep eventueel wat dunner maken. (Wil je dikkere soep dan kan je eventueel wat extra brood toevoegen)
- Zet de soep tot gebruik minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de soep echt door en door koud is.
- Verdeel de soep in de borden, kommen of glazen
- Garneer met de garnalen (of evt. chorizo) en peterselie
Hoe serveer je het?
Je kan zelf kiezen hoe je de soep wilt serveren. Gewoon in een soepbord, in een kom of als de gazpacho echt vloeibaar is eventueel ook in een glas. Op deze wijze is het ook een leuk “borrelhapje” op een feestje.

Waarom dit een van mijn favoriete recepten is?
Je kan dit gerecht volledig van tevoren klaar maken, eventueel zelfs een dag van tevoren. Het is bovendien heel gezond door alle verse groente die erin zit. Je kan er ook lekker mee variëren, afhankelijk van wat je in huis hebt maak je jouw eigen variant van deze soep.
En last, but not least: bij deze soep denk ik altijd weer terug aan onze heerlijke vakantie een paar jaar geleden in Andalusië.
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze soep als ik. Smakelijk!