De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (13.296)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.441)
  • Coca kauwen doe je zo! (4.826)
  • 5 x topterrassen met een view (4.745)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.423)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
oranje gazpacho met garnalen
  • Recepten
  • Soep

Oranje gazpacho – Favoriet van Margot

  • 4 augustus 2017
  • Geen reacties

Sinds ik in Andalusië ben geweest ben ik dol op gazpacho en salmorejo, oftewel koude soep. Heerlijk fris op een warme dag in de zomer. Het is niet voor niks dat deze gerechten uit Zuid-Spanje komen! Mijn favoriet is een oranje gazpacho.

Er zijn enorm veel varianten van deze soepen. Er zitten in ieder geval tomaten in, knoflook, goede olijfolie en vaak ook paprika, komkommer en broodkruim. Iedere regio of zelfs stad in Spanje kent zijn eigen variant. Salmorejo is een koude soep met een wat dikkere structuur, die oorspronkelijk uit Cordoba komt. Gazpacho is een variant die iets vloeibaarder is. Die kan je eventueel ook in een glas serveren en opdrinken.

Mijn favoriete gazpacho is de Oranje gazpacho van Appie, alhoewel ik het lekker vind als hij wat dikker is. Als ik hem maak kan je het bijna Oranje Salmoreja noemen. Hieronder vind je mijn versie van de oranje gazpacho.

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen:

Ingrediënten voor oranje gazpacho
Lekkere verse ingrediënten voor oranje gazpacho

1 rode paprika
2 gele paprika’s
1 rode peper
2 tomaten
1 ui
3 tenen knoflook
1 komkommer
2 sneetjes (spelt)brood
4 el rode wijnazijn
100 ml olijfolie extra vierge (bv van Nunez de Prado)
paar takjes peterselie

Voor de garnering:
een paar takjes peterselie
100 g hollandse garnaaltjes

Tip: voor de afwisseling kan je in plaats van garnalen ook chorizo toevoegen in kleine blokjes gesneden. Past er ook perfect bij!

Let op: je hebt een staafmixer of blender nodig!

Hoe maak je het klaar?

  • Maak de paprika’s en rode peper schoon (verwijder de zaadlijsten) net als de ui en de tomaten en snijd ze in stukken. Snijd ook de tomaten, de komkommer, de ui en de knoflook in stukken.
  • Doe alle groente bij elkaar in de blender of maal alles fijn met een staafmixer.
  • Maak het brood nat met wat water en voeg bij de soep.
  • Voeg de olijfolie en rode wijnazijn toe en eventueel naar smaak wat peper en zout. Nog even goed mixen zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.
  • Voeg eventueel water naar smaak toe. Hiermee kan je de soep eventueel wat dunner maken. (Wil je dikkere soep dan kan je eventueel wat extra brood toevoegen)
  • Zet de soep tot gebruik minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de soep echt door en door koud is.
  • Verdeel de soep in de borden, kommen of glazen
  • Garneer met de garnalen (of evt. chorizo) en peterselie

Hoe serveer je het?

Je kan zelf kiezen hoe je de soep wilt serveren. Gewoon in een soepbord, in een kom of als de gazpacho echt vloeibaar is eventueel ook in een glas. Op deze wijze is het ook een leuk “borrelhapje” op een feestje.

oranje gazpacho met garnalen
Oranje gazpacho. Foto: De smaak van Margot

Waarom dit een van mijn favoriete recepten is?

Je kan dit gerecht volledig van tevoren klaar maken, eventueel zelfs een dag van tevoren. Het is bovendien heel gezond door alle verse groente die erin zit. Je kan er ook lekker mee variëren, afhankelijk van wat je in huis hebt maak je jouw eigen variant van deze soep.

En last, but not least: bij deze soep denk ik altijd weer terug aan onze heerlijke vakantie een paar jaar geleden in Andalusië.

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze soep als ik. Smakelijk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print

Misschien ook interessant

Vorige bericht
Salade met groene groente en Coburgerham
  • Hoofdgerechten
  • Recepten
  • Salade
  • Voorgerechten

Salade van groene asperges met Coburgerham

  • 2 augustus 2017
Bekijk bericht
Volgende bericht
oranje diner
  • Blog
  • Inspiratie
  • To do

Begin je oranje avondje in stijl met een oranje diner!

  • 5 augustus 2017
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.