Restaurant Breda-Amsterdam, deze naam roept verwarring op: waar is dit restaurant? Is het nou in Breda of in Amsterdam? Ik zal je uit de droom helpen, het restaurant is gevestigd in Amsterdam! En ik heb er laatst heerlijk geluncht.
Een stukje Brabant in Amsterdam
Restaurant Breda is opgericht door 3 jonge Brabanders die uit Breda komen, vandaar de naam. Freek, Guillaume en Johanneke zijn geboren in Breda en kennen elkaar al jaren. Het was hun grote droom om samen een restaurant te beginnen en dat is gelukt! Ze hebben het Bourgondische leven uit Breda naar Amsterdam gebracht.

Het drietal heeft zichzelf al op de kaart gezet. Zo hebben zij een rol gespeeld in het TV-programma De Nieuwe Garde, over jonge talenten in de horeca.
Het restaurant zit aan de Singel 210, hartje Amsterdam. Aan de buitenkant zie je niet echt dat er een heerlijk restaurant achter de gevel schuilt. Een klein terras aan de gracht, en een bord met de menumogelijkheden verraden de aanwezigheid van een restaurant.
Gezelligheid
Je komt binnen in een gemoedelijke entourage. Houten tafels en stoelen, deels gedekt met wit linnen. Zonder wit linnen denk je aan een eetcafé, met wit linnen aan het restaurant dat het ook is. We worden vriendelijk ontvangen en kiezen zelf een tafeltje uit. We gaan vrij ver achterin de zaak zitten, waardoor we goed zicht hebben op de mooie bar.
Aan tafel

Er staat al brood op tafel, met heerlijke olijfolie. We beginnen met een lekker bubbeltje. Orososso is de huiswijn, een heerlijke DOC extra brut uit Trento Italië, van het huis Cembra, 80% Chardonnay en 20% Pinot Noir. De amuses, een trio van paprika bereidingen smaken er prima bij. Gazpacho van paprika, een taco met schapenkaas, paprikachutney en cress en een kroepoekje van Parmezaanse kaas met een crème van paprika en peterselie zijn de mooie binnenkomers, die onze trek alleen nog maar aanwakkeren.
Voorgerecht
Er is een vast lunchmenu waarbij je kan kiezen of je 3, 4 of 5 gangen wilt. Aangezien wij nog een druk programma hebben gaan we voor 3 gangen. Het voorgerecht is verrassend. Een glanzend rood jasje op een mooi grijs bord bedekt de heerlijkheden die eronder zitten. Een gepekelde haring, met haringkaviaar en een crème fraîche. Het rode jasje blijkt gerookte rode biet te zijn. De combinatie smaakt uitstekend. De vis heel zacht en zilt, waarbij de rode biet voor de spanning zorgt.


Hoofdgerecht
De wijn uit de Provence die bij het hoofdgerecht geschonken wordt, een combinatie van Grenache en Syrah verraadt dat we vlees gaan krijgen. En dat klopt. We krijgen een rumpsteak van lam met een crème van kerrie, een jus van gepofte knoflook met daarbij een stukje geglaceerde lamsrib. Het geheel ziet er prachtig uit op het bord en smaakt net zo lekker als het eruit ziet.

Dessert
Voordat het dessert op tafel komt krijgen we een kleine verfrissing tussendoor. Een klein ijsje van verveine met aardbeien en een schuim van verse doperwten. Het wordt als een bolletje ijs geserveerd in een mooi aardewerk kommetje. En wauw, wat een mooie smaakcombinatie! Het echte dessert doet daar echter niet voor onder. We krijgen ijs van calamansi, een chinese citrusvrucht, een kruising tussen een mandarijn en een kumquat. Hierover gedrapeerd een schuim van citroentijm, met eronder een witte chocoladecrumble.
Het gerechtje heeft de heerlijke geur van de citroentijm, de combinatie van het frisse ijs en het zoete van de witte chocola zorgen ervoor dat we deze lunch heerlijk afsluiten.


Nog even nagenieten met een kopje koffie en verse muntthee met daarbij een heerlijke praline, en dan is het echt gedaan. Tijd om Amsterdam verder te gaan verkennen.
Deze kennismaking met de lunch was veelbelovend. Ik ga zeker nog eens terug om van het diner te genieten.
BREDA – Amsterdam
Singel 210
1016 AB AMSTERDAM
info@breda-amsterdam.com