Je raadt het al, ik ben net terug van een fantastische vakantie in Peru. Wat een land! Als kind was ik al gefascineerd door Peru. Een werkstuk over de Inca’s in de vierde klas heeft me nooit meer losgelaten. En nu was het eindelijk zo ver: op naar het land van de Inca’s!
Kust-Andes-Jungle
Uiteraard was de Inca-historie met zijn rijke cultuur niet meer het enige dat me fascineerde aan Peru. Ook de natuur in Peru trok me. De driedeling kust met zandduinen, het hooggebergte Andes en de Jungle biedt een zeer divers landschap, dat je iedere dag weer verrast. De diepste canyon ter wereld? Het hoogst gelegen meer ter wereld? Je vindt ze in Peru!
En waar ik natuurlijk ook erg benieuwd naar was: de Peruviaanse keuken!
Rijke bodem

Foto: De smaak van Margot
De vele verschillende klimaatsoorten in Peru zorgen ook voor een grote diversiteit op het gebied van landbouwproducten. Welk land heeft er meer dan 3000 verschillende soorten aardappelen? Peru! Welk land heeft zo veel verschillende soorten mais? Peru! En welk land heeft zo’n grote diversiteit aan groente, fruit en kruiden? Juist ja, Peru!
Peruviaanse keuken
In Peru vind je veel invloeden van andere culturen. Naast de rijke cultuur van de diverse oorspronkelijke Indiaanse bewoners hebben immigranten uit Spanje, Japan, China, Afrika en de Arabische wereld duidelijke sporen achtergelaten, wat ook in de keuken tot uitdrukking komt. De Peruviaanse keuken – waar aardappelen, mais en quinoa een belangrijke rol spelen – is zeer breed georiënteerd. Traditioneel Peruaans wordt vaak gemixt met andere keukens. Fusion is hot in Peru. Dit zorgt voor een hele verrassende en veelzijdige keuken.
The world’s 50 best restaurants

Van de beste 10 restaurants ter wereld volgens “The world’s 50 best restaurants” , zijn er maar liefst 2 gevestigd in Lima, de hoofdstad van Peru. Wie had dat verwacht van een land als Peru. Het steekt de traditionele culinaire landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Japan naar de kroon. Peru is niet voor niets al 5 jaar op rij uitgeroepen tot ‘Best Culinary Destination’ ter wereld volgens de World Travel Awards website!
Wat mij betreft kan je dus gerust zeggen dat Peru de “culinaire hoofdstad” van de wereld is.
Afgelopen weken heb ik enorm veel gezien en gedaan in Peru, van eten in toprestaurants tot eten bij de mensen thuis, van culinaire wandelingen in Lima, tot woestijnwandelingen in Nazca en uitleg over de kruiden in de jungle, coca kauwen, zelf koffie maken en meer.
Ik vind het leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. De komende weken kan je diverse artikelen verwachten over mijn belevenissen in Peru. Reizen jullie met me mee?
Foto in de header: Machu Picchu – De smaak van Margot