Op de eerste ochtend van onze reis naar Peru werden we direct ondergedompeld in de Peruaanse eetcultuur. Gids Rosario kwam ons ophalen voor een ontdekkingstocht in Lima. Een ontdekkingstocht die vooral in het teken stond van eten. En dat vonden wij uiteraard wel leuk! Ga je mee naar de markt in Lima?
Limanees ontbijt

Met de lokale bus – een belevenis op zich – gingen we vanuit Barranco, de wijk waar ons hotel was naar de wijk Miraflores. Vlak bij de markt Mercado 1 stonden mensen een typisch Limanees ontbijt te nuttigen. Vaak een smoothie van Quinoa, Maca of Soya, gecombineerd met een broodje. Dit ontbijt wordt onderweg naar het werk bij een kraampje genuttigd. Allemaal Super Foods natuurlijk, dus een mooi begin van de dag.

We proeven bij een kraampje bij een oudere dame gerechtjes die verpakt zijn in bananenblad. Heerlijke gerechtjes, bereid met mais en chili. Ook dit wordt vaak als ontbijt gegeten. Ze hebben allerlei smaken, pittig en zoet. De zoete variant, die ook wat naar kaneel smaakt wordt als ontbijt gegeten, maar ook wel als toetje. Het smaakt allemaal heerlijk! En Luisa, de oudere dame die de pakketjes verkoopt straalt van alle aandacht en belangstelling.
Van kop tot kont
We gaan verder naar de plaatselijke markthal in Mercado 1. Rosario neemt ons mee langs alle kraampjes en legt van alles uit over de lokale eetgewoontes. Een koe wordt hier echt van kop tot kont gegeten. We zien alle onderdelen dan ook uitgebreid uitgestald staan en hangen. De poten, de longen, de tong en het hart en de lever. Het ziet er allemaal keurig verzorgd en heel vers uit. Maar of ik nou spontaan trek krijg in stierenballen? Of hart, maag of longen… nou, nee…
Rijke vegetatie

Groente en fruit ziet er daarentegen wel uit om op te vreten! De rijke vegetatie van Peru vind je hier zeker terug. Allerlei onbekende vruchten, en ook een aantal oude bekenden uit Azië. Meer dan 3000 soorten aardappelen, ontelbaar veel soorten mais, waaronder pikzwarte mais, oneindig veel soorten chilipepers, levende, kronkelende maden en cactussen met hallucinerende werking. Je komt hier van alles tegen.
Gefopt door het fruit

Er zijn een aantal lokale vruchten die heel erg op andere vruchten lijken, maar dan verrassend genoeg een totaal andere smaak hebben. We worden behoorlijk voor de gek gehouden door al dat fruit. Bijvoorbeeld de lima, een vrucht die eruitziet als een citroen, zelfs ruikt naar citroen, maar heerlijk zoet smaakt! We zien de tumbo, een banaanachtige vrucht, die geen banaan blijkt te zijn, maar een soort passievrucht. We proeven een vrucht die eruit ziet als een appel, maar die smaakt naar komkommer, de pepino. En ga zo maar door.
Zoetekauwen

We proeven allerlei vruchten, zoet, zuur, allerlei smaken door elkaar. Heerlijk! Vooral de cherimoya smaakt verrassend lekker! Cherimoya ziet eruit als een grote bal, die vol wit vruchtvlees zit. Heerlijk zoet! We proeven ook lucuma, ook een zoete vrucht die veel in desserts gebruikt wordt, aguaymanto (goudbes) en pacay. Dat is een een hele speciale vrucht die al door de Inca’s werd gegeten. Het ziet eruit als een langwerpige, brede dikke boon. Als je die openbreekt komen er zaden tevoorschijn, omhuld met een soort “katoen”. De zaden eet je niet op (daar maken ze oorbellen van aldus Rosario), het “katoen” wel. Smaakt heerlijk, ook een beetje een zoete smaak. Wat een zoetekauwen, die Peruanen!
Fantastisch om de lokale producten op deze manier te leren kennen! We gaan door met de snacks. Ook hier vinden we allerlei soorten superfoods, en heerlijke snackjes, waar we er ook een aantal van meenemen. We kopen hier ook wat cocablaadjes, het grote geheim van de Peruanen om gezond te blijven. Hierover binnenkort meer.
Dit bezoek aan de markt was een prachtig startpunt van onze culinaire ontdekkingsreis door Peru.
Ik heb onze reis geregeld via Better Places. Via hen kwamen wij in contact met onze gids Rosario die haar enorme kennis met ons gedeeld heeft.
Meer lezen over Peru? Lees ook: Peru, culinaire hoofdstad van de wereld?