Wist je dat in de top 50 van de beste restaurants ter wereld er maar liefst 3 in Lima, Peru gevestigd zijn? Twee daarvan staan zelfs in de top 10! Restaurant Central van Virgilio Martinez is nr. 5 en chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura heeft met zijn restaurant Maido het nr. 8 beste restaurant van de wereld!
En wat doe je dan als je naar Peru op vakantie gaat en net als ik dol bent op culinaire belevenissen? Dan wil je daar natuurlijk naar toe! Het valt niet mee om een plekje te veroveren in deze restaurants, maar dankzij onze reisorganisatie Better Places is het gelukt om bij Maido te lunchen! Wat een geluksvogel ben ik toch! Ik heb een fantastische middag gehad en neem jullie graag mee in deze beleving. Veel leesplezier!
MAIDO Nr. 8 beste restaurant van de wereld
Na een prachtig bezoek aan de markt in Lima op onze eerste dag in Peru staat Walter onze chauffeur al klaar om ons naar restaurant Maido te brengen, nummer 8 op de ranglijst The World’s 50 Best Restaurants. Daar heb ik al heel lang naar uitgekeken! Ik ben erg benieuwd wat deze middag ons gaat brengen.
Aan de buitenkant ziet het restaurant er niet erg bijzonder uit. Het zit op een hoekje in een gewone straat in de wijk Miraflores, een hele toegankelijke wijk in Lima. We worden vriendelijk ontvangen en gaan naar de eerste etage waar het restaurant zich bevindt.
Kakofonie

Hier worden we overweldigd door een kakofonie van geluid. Er zijn heel veel mensen in een niet zo heel grote ruimte en de tafeltjes staan vrij dicht op elkaar. We nemen plaats aan een tafel voor 2 en moeten dan echt even acclimatiseren. We kijken eens goed om ons heen: er is enorm veel personeel, een open keuken waar gerechten afgemaakt worden en een grote bar. Er is een doorkijk naar de verdieping erboven. Deze open ruimte hangt vol met touwen, wat een heel speciaal effect heeft en waarschijnlijk ook goed is voor de akoestiek.
Losse sfeer
De sfeer is totaal anders dan bij de sterrenrestaurants die we in Europa gewend zijn. Minder formeel en veel losser. De mensen zijn wat eenvoudiger gekleed, veel normaler dan je zou verwachten bij zo’n top restaurant. Er zitten heel veel verschillende soorten mensen te eten. Zakenmannen, stelletjes, families, een grotere groep Canadese mannen en wij!
Nikkei keuken
Chef Mischa staat in de doorgang van de eigenlijke keuken en inspecteert alle gerechten voor ze uitgeserveerd worden. De gerechten die we op andere tafels voorbij zien komen zien er stuk voor stuk fantastisch uit! Dat belooft wat! Maido kookt in fusion stijl, ook wel de Nikkei keuken genoemd, wat staat voor een kruising tussen de Japanse en Peruaanse keuken. The best of both worlds. Nikkei staat overigens voor mensen van Japanse afkomst die in het buitenland wonen.
Wij hebben gereserveerd voor de Nikkei experience. Een menu van 13 gangen, dat voornamelijk op vis gebaseerd is. We besluiten om niet het bijbehorende drankarrangement te nemen, maar gewoon een fles wijn te bestellen. Anders staan we na 13 gangen vast op ons kop met de jetlag nog in ons lijf!
Een feestje voor het oog én de tong
Het bedienend personeel is over het algemeen jong en vriendelijk, maar het engels is niet altijd even goed verstaanbaar. Af en toe heb je dus geen idee wat voor gerechtje op je bord ligt als je gaat eten. In 2 uur tijd krijgen we het ene na het andere gerechtje geserveerd op prachtige borden, schalen en vaak met een creatieve twist.
We beginnen met wat snacks, tempura van zeewier en sushi rijst crackers. Een feestje om te zien. Uiteraard maakt ook Ceviche – hét nationale gerecht van Peru – onderdeel uit van het menu, geserveerd met de bekende ‘tijgermelk’. Dim Sum is het volgende gerechtje. Deze gerechtjes klinken misschien een beetje gewoon, maar dat is het allerminst. Ieder gerechtje is een feest voor het oog en zeker ook voor de tong!

De vele gerechtjes volgen elkaar in een prima tempo op. Niet te snel, maar ook niet te langzaam. En wat heel opvallend is: je mag hier regelmatig met je handen eten!
“Je mag hier regelmatig met je handen eten!”
Uiteraard wordt er dan wel een warm doekje bij geserveerd om je handen schoon te maken. Diverse gerechten worden aan tafel afgemaakt.
13 gangen culinair genieten
Gelukkig krijgen we na afloop een kaart mee waarop staat wat we gegeten hebben. Ik had het je anders niet kunnen navertellen. Alle 13 gangen beschrijven zou een nogal saaie blog opleveren. Voor de liefhebbers zal ik onderaan de blog een foto van de menukaart plaatsen. En wil je graag alle gerechten zien? Ga dan naar de Instagram van De smaak van Margot, waar alle foto’s gepubliceerd zijn.
“Het eten bij Maido is waanzinnig!”
Hoe het is om bij een restaurant als Maido te eten? Overweldigend. Het eten bij Maido is waanzinnig! Zo mooi opgemaakt, zo smaakvol, zo verrassend. Maar ook een soort rode draad door het hele menu, waardoor het allemaal klopt. Dit is culinair genieten in het kwadraat!
Chef Mitsuharu Tsamura

We zien de chef, Mitsuharu (Mischa) Tsamura af en toe even rondlopen in de zaak. Uiteraard willen we hem ook nog even spreken. En ja hoor aan het eind van de lunch komt hij naar onze tafel. We krijgen een handtekening, hij gaat met ons op de foto en we krijgen zelfs zijn visitekaartje mee. Ontzettend leuk om hem persoonlijk te spreken. Wat een toegankelijke chef! Hij is erg geïnteresseerd in waar we vandaan komen en hebben een leuk gesprekje met hem. We beloven hem om Sergio Herman (die hij wel van naam kende) te adviseren om Maido een keer te bezoeken – voor het geval Sergio zelf nog niet op het idee mocht zijn gekomen!
Drakenvis

De lunch is afgelopen. Ontspanning bij het keukenteam. Er ontstaat wat consternatie in de open keuken. Het keukenpersoneel neemt driftig foto’s van een hele speciale vis. Het blijkt een drakenvis te zijn. Een groot exemplaar en bijna knap van lelijkheid. Hij schijnt nogal giftige stengels te hebben. Schijnbaar een speciaal geval, gezien het gedrag van het personeel. Chef Mitsuharu poseert voor een fotosessie, ook met de vis. En wij hebben foto’s van ‘the making of’.
Wat een fantastische middag hebben wij beleefd bij Maido. Een absolute aanrader voor iedereen die van culinair genieten houdt. Laagdrempelig en voor zo’n toprestaurant ook nog redelijk betaalbaar. Wij hebben de culinaire middag van ons leven gehad!

Nog meer spannende restaurants ontdekken? Kijk op The World’s 50 Best Restaurants