Favoriet van Margot
Heerlijke herfstsalade met vijgen en parmaham. Daar is het nu mooi weer voor! Dit recept is een van mijn klassiekers. Kenmerk: eenvoudig te maken, goed voor te bereiden en ook nog eens erg lekker. Ik heb de basis van het recept gevonden in een boekje met Italiaanse gerechten, en daar vervolgens mijn eigen draai aan gegeven.
Wat heb je nodig?
Voorgerecht voor 4 personen:
Een zakje rucola
1 of 2 verse vijgen per persoon
1 0f 2 plakjes parmaham per persoon
zachte geitenkaas
Evt. walnoten
Voor de dressing:
4 el olijfolie
2 el vers sinaasappelsap
1 el vloeibare honing
1 klein Spaans pepertje
Hoe maak je het?
- Leg de rucola op de borden
- Snijd de vijgen in vieren en verdeel over de borden
- Snijd de parmaham in repen of maak er rolletjes van en leg deze over de rucola en tussen de vijgen
- De geitenkaas kan je in kleine stukjes snijden en over het bord verdelen, of je legt een plakje in het midden van het bord. Staat ook heel leuk.
- Doe voor de dressing alle ingrediënten in een mengkom of mok bij elkaar: de olijfolie, sinaasappelsap en de honing. Goed doorroeren tot je een vrij dikke dressing hebt.
- Snijd het rode pepertje in kleine stukjes en voeg bij de dressing. Nogmaals goed doorroeren.
- Vlak voor het serveren verdeel je de dressing over de salade
- Voor de finishing touch kun je wat walnoten toevoegen, die je eventueel nog even kan roosteren in de pan
Hoe serveer je het?

Je kunt deze salade perfect vooraf opmaken op leuke kleine ontbijtbordjes. Een mooie kom zou ook prima kunnen en aansluitend bij de huidige trend om je eten te ‘sharen’ aan tafel kan je er ook voor kiezen om de salade in een grote schaal op te dienen. Aan tafel kan iedereen zijn portie opscheppen.
Tip:
Deze salade smaakt heerlijk met een glaasje port erbij! Smakelijk!
Nog meer inspiratie voor salades?
Bekijk ook:
Lekkere nazomersalade met aardbeien en rucola
Slanke zomerse maaltijdsalade in ananas
Salade van groene asperges met Coburgerham
Spannende bonensalade die nog goed voor de lijn is ook!