Kruidige kipstoofschotel met abrikozen – Favoriet van Margot
Af en toe kom je van die recepten tegen waarvan je al bij het klaarmaken denkt: dit is een bewaarrecept. Dat geldt voor dit gerecht wat mij betreft zeker! Deze heerlijke kruidige kipstoofschotel met abrikozen heb ik ontdekt in de Delicious. Hij stond daar vermeld als hoofdgerecht met kerst. Daar is hij zeer zeker geschikt voor, maar ik maak hem net zo lief op een herfstachtige zondagmiddag, of als ik gasten krijg.
Wel even je kruidenrekje checken, want er zitten wat minder alledaagse kruiden in. En die heb je echt wel nodig om de heerlijke kruidige smaak te krijgen.
Wat heb je nodig?
Hoofdgerecht voor 4 personen:
800 g kippendijen
2 zoete uien gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
2 steranijs
2 el korianderzaad
1 kruidnagel
5 kardemompeulen
200 ml witte wijn
2 sinaasappels
1 rode peper in kleine stukjes gesneden
1 pot gevogeltefond
1 kleine knolselderij geschild en in blokjes gesneden
150 g gedroogde abrikozen
1 bosje verse koriander, fijngehakt
Hoe maak je het?
- Bestrooi de kippendijen met peper en een klein beetje zout
- Bak de kippendijen mooi goudbruin in een grote stoofpan
- Voeg de gesnipperde zoete ui en de knoflook toe
- Kneus de steranijs, het korianderzaad, de kruidnagel en de kardemompeulen in een vijzel en voeg bij de kippendijen
- Doe de witte wijn erbij
- Rasp de schil van de sinaasappels en doe in de pan.
- Pers de sinaasappels uit en voeg ook het sap toe
- Doe de fijngesneden rode peper en de gevogeltefond in de pan en eventueel zo veel water zodat de kippendijen net onder staan.
- Breng op smaak met peper en evt. een klein beetje zout
- Laat lekker 40 minuten stoven
Tip: alle bovenstaande stappen kan je prima voorbereiden, eventueel al een dag eerder, zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Let op, je bent nog niet klaar. Voor het serveren is de bereiding als volgt:
- Voeg de blokjes knolselderij en de gedroogde abrikozen toe
- Laat 20 minuten lekker sudderen
- Voeg vlak voor het serverende fijngehakte koriander naar smaak toe.
Hoe serveer je het?

Ik vind het zelf bij deze schotel wel gezellig om de pan op tafel te zetten en daar te serveren. Aan tafel af maken met de koriander en klaar!
Uitserveren op een bord kan natuurlijk ook, maar het nadeel van stoofschotels is vaak dat het niet zo mooi oogt op het bord. Misschien is een leuk schaaltje een idee?
Tips
- Je kunt eventueel ook de koriander op tafel zetten, zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen. Niet iedereen is even dol op koriander.
- De eerste keer dat ik deze schotel bereidde dacht ik dat er nog aardappelen of rijst bij hoorde om er een complete maaltijd van te maken. Dat is echter helemaal niet nodig. De knolselder zorgt ervoor dat je echt voldoende gegeten hebt.
- Voor de verandering: de laatste keer dat ik deze schotel ging maken had ik geen knolselderij. Die heb ik toen vervangen door zoete aardappelen. Ook een prima keuze. Smaakte er heerlijk bij.
Succes met koken! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Zoek je nog een lekker voorgerecht? Misschien is de heerlijke herfstsalade een idee?