Een gezellig borrelhapje…. Als we eters krijgen ben ik altijd volop bezig om vooraf het menu te bedenken, boodschappenlijstjes te maken, inkopen doen. Alles wordt keurig ingepland. Voor-, hoofd- en nagerecht en soms ook nog een tussengerecht. Uiteraard passende wijnen erbij.
Vaak denk ik veel te laat: wat serveren we bij de borrel? Hebben jullie dat ook wel eens?
Wat serveren we bij de borrel?
Deze week was het weer zover. We kregen vrienden te eten. Heel relaxt overigens, want iedereen maakte een gang klaar, wij het hoofdgerecht. Gelukkig had ik er deze keer wel aan gedacht om iets bij de borrel te bedenken. Heel eenvoudig, een heerlijke hartige taart, maar als borrelhapje geserveerd. Je kan dit natuurlijk met iedere hartige taart doen. Ik heb deze keer de preitaart met hartige ham gemaakt uit de laatste Allerhande.
Wat heb je nodig?
Borrelhapje voor ca. 20 personen
800 g gesneden prei
6 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
150 g Coburger ham
een paar takjes verse tijm (gedroogde tijm kan ook, verse is lekkerder)
5 eieren
100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
250 g ricotta
75 g rucola voor de garnering
Quichevorm of ovenschaal van ca. 28 cm doorsnee
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Kook de prei 4 minuten en laat de prei daarna goed uitlekken in een vergiet
- Bekleed de quichevorm met de ontdooide plakjes bladerdeeg
- Beleg de deegbodem met de plakjes Coburgerham
- Strooi blaadjes van de verse tijm over de ham
- Verdeel de prei over de deeg/ham bodem.
- Klop de eieren los en meng met de geraspte Parmezaanse kaas. Doe ook de ricotta bij dit mengsel
- Roer het mengsel goed door en breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, de Coburgerham is zout genoeg.
- Schenk het eimengsel over de hartige taart
- Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart voor het serveren afkoelen

Hoe serveer je het?
Als de hartige taart is afgekoeld kan je hem goed in stukjes snijden. Leg de hapjes op een leuke schaal. Je maakt de hapjes af met een blaadje rucola met daar bovenop een stukje Coburgerham.
Wat rucola rondom de hapjes op de schaal maakt het geheel klaar om te presenteren.
Tips:
- Zorg dat de prei goed uitgelekt is, anders wordt de bodem veel te nat
- Houd een servetje bij de hand bij het serveren!
- Maak de hapjes niet te groot, want het is best een machtig gerecht. Je wil natuurlijk niet de totale eetlust van je gasten wegnemen!
- Heb je nog wat hapjes over? Ook lekker voor de volgende dag als lunchgerecht. Ook makkelijk mee naar je werk te nemen!
- Ben je ook zo dol op Coburgerham? Kijk dan ook even naar de Salade van groene asperges met Coburgerham
Succes en smakelijk!
Onze gasten reageerden erg enthousiast op dit heerlijke hapje. Ze vroegen allemaal om het recept. Bij deze dus!
Kijk voor het originele recept op Allerhande
1 reactie
Super lekkere borrelhapjes echt waar ik geniet er altijd enorm van ! Zelf vervang ik de ham en kaas altijd door iets wat in de aanbieding is op https://www.kimbino.nl/coop/ Werkt altijd prima en zorgt voor een toffe afwisseling!