Last van “plaatsvervangende trots”
Het is weer eind van het jaar, de tijd waarin alle top 100 lijsten en restaurantgidsen weer verschijnen. Een spannende tijd voor veel restaurateurs. Ik ben ook altijd heel benieuwd wat voor bewegingen er hebben plaatsgevonden. Dit jaar ben ik er nog wat dieper ingedoken dan voorheen, vanwege mijn blog. En dat was leuk!
Ik ben nog maar een paar maanden bezig met m’n blog, maar heb al met diverse mooie restaurants en personen uit de foodwereld contact gehad. Natuurlijk was ik heel benieuwd naar hun ontwikkeling het afgelopen jaar. Ik heb alle lijsten en online berichten bekeken, en ik kreeg me toch last van “plaatsvervangende trots”! Wauw! Wat een toppers heb ik gesproken! In deze blog neem ik jullie graag mee naar de successen van deze toppers.
Ik kreeg me toch last van “plaatsvervangende trots”
De Spijsbereiders
Wat te denken van De Spijsbereiders, Roland van Balen en Peter Derksen. Ik schreef een van mijn eerste blogs over hen, een interview met Roland, naar aanleiding van een fantastische avond in hun pop-up restaurant Anderhalf, waar ze werkten met een uitschuifbare tafel, waarop de diverse gangen volledig ingedekt geserveerd werden. Dit alles in een spannende industriële omgeving. Als je het over Experience hebt: dit was er een om nooit meer te vergeten.

De Spijsbereiders zijn door Hans Steenbergen ook uitgenodigd voor de Food Inspiration Days, waar ze de bekende Anderhalf uitschuiftafel opnieuw spraakmakend gepresenteerd hebben. Deze keer in samenwerking met een aantal mooie partners.
De nominatie voor de Horecava Innovation Award in de categorie Concepts, Interior & Design is ook een fantastische opsteker. Wat gaat dat brengen in januari?
Een heel mooi succes is het feit dat de grote droom van de Spijsbereiders gaat uitkomen in 2018: een eigen product, de Fantosti vanaf maart in de schappen bij Albert Heijn! Hierover binnenkort meer.
Hun initiatieven zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. In de Food Top 100 van Favor Flav, een lijst met de 100 belangrijkste food influencers zijn zij met stip binnengekomen op nummer 81. Wauw! Wat een knappe prestatie. Vinden jullie het erg dat ik dan last heb van plaatsvervangende trots?
Restaurant Maido in Lima

En dan restaurant Maido, waar ik ben geweest tijdens onze rondreis in Peru. Op dit moment het Nr. 8 beste restaurant van de wereld. Het was een onvergetelijke ervaring zoals je in de blog kunt lezen. De verkiezingen van The World’s 50 best restaurants vinden pas in maart plaats, maar de verkiezingen van Latin America’s 50 best restaurants zijn in oktober gepubliceerd. En Maido is daarbij Restaurant Central voorbij gestreefd! Maido staat nu op nummer 1 en Central op nummer 2. Knappe prestatie van de aardige chef MitsuharuTsamura! Gefeliciteerd! Ik ben benieuwd wat dit voor effect gaat hebben op de 50 beste restaurants ter wereld in maart 2018.
Restaurant Rantree in Maastricht
Afgelopen zomer sprak ik Jennifer Silvius, gastvrouw, sommelier en samen met haar man Ralf Hermans eigenaar van restaurant Rantree in Maastricht. Bovendien een aantal jaren geleden ook benoemd tot Sommelier of the year in België. Indrukwekkende vrouw, met een prachtig bedrijf en een enorme wijnkennis. Eigenaar en chef Ralf Hermans zorgt samen met zijn team voor een waar feestje op je bord, zoals je ook in mijn blog hebt kunnen lezen.

Rantree heeft een mooie recensie in de Lekker 500 editie 2018 en in de Gault Millau is Rantree gestegen naar 15 punten. Dat gaat heel hard richting de 16 punten, waarbij je je mag rekenen tot de top restaurants van Nederland. Speciale vermeldingen van Gault Millau: biologisch, wijn/spijs, bijzondere keuken en lievelingsadres. Nou, van mij ook zeker een lievelingsadres! Ik ben benieuwd wat Michelin hier van gaat vinden.
Gefeliciteerd met jullie mooie notering Ralf en Jennifer. Ik kijk ernaar uit om weer bij jullie aan te schuiven!
Restaurant ’t Spuihuis in Bergen op Zoom
Mijn thuisbasis, het restaurant waar ik het vaakst te vinden ben. Chef René Vermeulen is sinds 1 januari samen met zijn vrouw Astrid eigenaar van het bedrijf, zoals je kunt lezen in het interview dat ik onlangs met hem had. Super leuk voor Astrid en René dat ze een mooie vermelding hebben gekregen in de Lekker 500, met een uitdaging op het creatieve vlak. René kennende gaat hij die uitdaging graag aan! En om trots op te zijn: het enige restaurant in Bergen op Zoom met een vermelding in de Lekker.

Gault Millau geeft ’t Spuihuis een mooie 13 punten , met de bijzondere vermeldingen: biologisch, prijs/plezier en uitstekende wijnkaart. En dat kan ik zeker beamen.
Toppers zijn jullie Rene en Astrid, samen met jullie team!
Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk
En dan als laatste, maar zeker niet de minste, mijn lievelingsrestaurant van dit moment: Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk.
Oké, ik heb er nog geen blog over geschreven, maar een interview met Thijs en Anuschka Meliefste staat heel hoog op mijn verlanglijstje.
Waar te beginnen met Meliefste? Thijs en Anuschka hebben in korte tijd een fantastisch restaurant neergezet, dat inmiddels ook internationaal geroemd wordt als : “the fresh wave of young chefs”.
Ze zijn ook lid van Les Patrons Cuisinier. Opgericht om de culinaire creativiteit en de kwaliteit van gastronomie in Nederland naar een hoger niveau te brengen. Passie is wat ons verbindt en drijft, aldus Les Patrons. Hier herken ik zeer zeker Meliefste in!
Passie is wat ons verbindt en drijft
Thijs heeft ook een mooie plaats in de Top 100 Foodinfluencers van Favorflav. Een prachtige 40e positie! Aangezien deze lijst wordt samengesteld door vakmensen een reden te meer om apetrots te zijn.
In de Lekker 500 van 2018 stijgt Meliefste met stip van nummer 100 in 2017 naar nummer 69, de snelste stijger. Wauw!

Ook in Gault Millau gestegen van 16 punten naar 16.5. Wat mij betreft de opmaat naar een Michelin ster, waarvoor ik Meliefste vorig jaar al getipt had. Ook bij Gault Millau geldt Meliefste als lievelingsrestaurant en wordt tevens geroemd om de bijzondere keuken en uitstekende wijnkaart.
En nu afwachten wat Michelin maandag 11 december gaat zeggen!
Na het lezen van al deze mooie verhalen, vind je het dan gek dat ik me zo verbonden voel met deze mooie bedrijven? Logisch toch dat ik enorme last heb van “plaatsvervangende trots”?
Wil je meer weten? Bezoek dan ook:
- De Lekker 500
- Gault Millau
- Michelin sterren restaurants
- 100 belangrijkste foodinfluencers 2017
- Les Patrons Cuisiniers
- The World’s 50 best restaurants
- Latin America’s 50 best restaurants