Ben je in voor een “wild” kerstdiner? Dan is deze Wildhachee met witte port en tagliatelle misschien iets voor jou. Een heerlijke stoofschotel, die je helemaal vooraf klaar kunt maken. Tijdens het kerstdiner hoeft de wildhachee dan alleen nog maar opgewarmd te worden. Hoe makkelijk is dat? Kan je lekker bij je gasten zitten in plaats van heel lang in de keuken te staan. Deze schotel is bij ons thuis favoriet zodra het wildseizoen begint. Het is gebaseerd op een recept dat heel lang geleden in de de toenmalige Tip heeft gestaan, maar nog steeds zeer de moeite waard!
Wat heb je nodig?
Hoofdgerecht voor 4 personen
800 g stoofvlees van wild (bij voorkeur gemengd, bv konijn, hert, haas of wild zwijn), in blokjes van 3-4 cm
25 g gedroogd eekhoorntjesbrood
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
4 grote basilicumblaadjes
2 el olijfolie
2 tenen knoflook gekneusd
versgemalen zwarte peper
2 el bloem
2 dl droge witte wijn
1 pot wildfond
100 g bacon in reepjes gesneden
20 kleine sjalotjes of zilveruitjes, gepeld
250 g verse tagliatelle (uit het koelvak)
100 g mascarpone
3 el fijngesneden peterselie
20 g boter of margarine
250 g kleine kastanjechampignons, gehalveerd
2 el bruine suiker
1 dl witte port
Voorbereiden
Trek ongeveer een uur uit voor de voorbereidingen en hou rekening met 1,5-2 uur voor het stoven.
- Week het eekhoorntjesbrood ongeveer een uur in warm water. Daarna uitknijpen en het weekvocht bewaren
- Bak het vlees in de olie in een braadpan hoog vuur bruin
- Maak een boeketje van de kruiden
- Voeg de kruiden, de geweekte paddestoelen en knoflook toe en roerbak nog 5 minuten
- Voeg versgemalen zwarte peper toe, en evt. wat zout. Bestrooi met de bloem en roerbak nog 3 minuten
- Voeg het weekvocht van de paddestoelen toe en zoveel wijn en fond dat het vlees net onderstaat
- Blijf doorroeren tot er een lichtgebonden saus ontstaat
- Breng de saus aan de kook, dek de pan af en laat op een laag vuur 1,5-2 uur stoven.
- Kook ondertussen de uitjes of sjalotjes 10 minuten
- Neem de kruiden uit de pan en schep de bacon door de saus
- Laat alles afkoelen
Bereiden (ongeveer 15 minuten)
- Breng de hachee langzaam al roerend tot tegen de kook aan
- Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Schep de mascarpone door de tagliatelle
- Breng op smaak met peper, en de peterselie en evt. een klein beetje zout
- Roerbak in de boter de uitjes, paddestoelen en bruine suiker ongeveer 5 minuten
- Voeg de port toe en laat de aanbaksels oplossen
- Schep alles bij de hachee
- Maak op de borden een nestje van de tagliatelle en schep de hachee erop.
- Bestrooi met peterselie

Tips:
- Maak het gerecht voor meer personen dan je nodig hebt. Het restant kan je lekker invriezen voor een andere keer.
- Bestel bij de poelier of bij de Sligro vooraf gemengd wild. Ze hebben dat niet altijd kant en klaar op voorraad liggen.
Wijntip:
Je kunt hier heel goed verschillende wijnen bij drinken, liefst een wijn die veel zon gehad heeft en uit warme regio’s, zoals een Primitivo uit Italië, een Zinfandel uit Californië, een Malbec uit Argentinië of een Shiraz uit Australië. Je kan ook kiezen voor een lekkere kruidige Zuid-Franse wijn, bijvoorbeeld een Chateauneuf-du-Pape of een Gigondas.
Proost!
Nog meer stoofrecepten?
Kijk ook eens naar de Kruidige kipstoofschotel met abrikozen