Tijdens onze reis naar Peru hebben we een alternatieve Inca trail gedaan naar Machu Picchu, een route die ook wel bekend staat als de Koffieroute. Vanuit Ollantaytambo zijn we op weg gegaan naar Machu Picchu. We overnachtten bij biologische koffieboer Alejandro, die ons gastvrij onthaalde. Het hoogtepunt? Onze eigen koffie maken, van de koffieboon in de boom tot de koffie in het kopje! In deze blog neem ik je mee op reis.
De koffieroute
‘s Ochtends om 8 uur staan we klaar om opgepikt te worden door Octavio, onze gids voor de komende dagen. Hij is Peruaans, maar met een Nederlandse getrouwd en hij spreekt ook uitstekend Nederlands! Dat is makkelijk. We rijden 3 uur met een prive auto door de bergen naar Santa Maria, waar onze hike over de Inca trails begint. Het is echt een prachtige route, waarbij we boven de 4000 meter komen. We zien veel besneeuwde bergtoppen, redelijk uniek in deze tijd van het jaar. Dat komt waarschijnlijk door de regen van gisteren en omdat het nog vroeg is. Vanmiddag zal het waarschijnlijk weg zijn.

Rond 11 uur zijn we bij het startpunt van de wandeling. Dat is even schakelen zeg! We zitten hier aan het begin van de jungle, het is dus erg warm, zo’n 30 graden. Veel beestjes ook, voordat we de gelegenheid hebben gehad om met deet te sprayen heb ik de eerste beten al te pakken. We zijn hier op ongeveer 1200 meter hoogte, en het huis van Alejandro ligt op 1600 meter. Dat wordt klimmen dus….
Nou, dat hebben we geweten. Het begin van de route was het echt heftig om te lopen. Het duurde wel een half uur voor we geacclimatiseerd waren. Maar wat een fantastische omgeving!
Gids Octavio
De persoonlijke begeleiding van onze gids Octavio is erg leuk. We stoppen regelmatig voor uitleg over de planten en vruchten waar we voorbij komen. Hij plukt dan een vrucht van een boom om die te laten proeven. We stoppen af en toe in de schaduw om even bij te komen en te genieten van de schitterende omgeving. Na drie kwartier stoppen we in the Middle of Nowhere bij Monkey Café. Hier rusten we even uit en drinken heerlijk vers Maracuja sap en Chichimorada (sap van rode mais), een Peruaanse specialiteit. Leuke pleisterplaats!

We lopen verder. Inmiddels zijn we geacclimatiseerd en gaat het lopen beter. We worden beloond met een fantastisch zicht als we op het hoogste punt zijn aanbeland. We kunnen 2 verschillende valleien zien liggen. Afgezien van een paar lokale mensen zijn we verder niemand tegen gekomen.
Het huis van Alejandro
Na 2 uur lopen komen we bij onze eindbestemming: het huis van Alejandro in het koffiegebied Huacayupana. Alejandro is een lokale koffieboer, die diverse prijzen gewonnen heeft voor zijn biologische koffie. We zijn te gast bij zijn familie. We worden vriendelijk ontvangen en naar onze kamer gebracht. Eenvoudig, maar keurig. En wat een uitzicht! De was hangt te wapperen, dus een mooie kleurrijke foto is snel gemaakt.

Na een kwartier worden we uitgenodigd voor een heerlijke lunch. Ze zijn hier wat groente en fruit betreft volledig zelfvoorzienend. We krijgen eerst een heerlijke avocado met lokale kaas. Daarna een soep die typerend is voor deze regio: groene bananensoep. Smaakt heerlijk, maar zeker niet naar banaan! En daarna een lekker stukje vlees, met ui, bonen, tomaat en aardappel. Uiteraard sluiten we af met een kopje koffie. Wat een verwennerij!
Op de koffieplantage
Na een korte siësta vertrekken we met Octavio en Alejandro voor een rondleiding op de plantage. Alejandro heeft hier echt van alles groeien! Hij loopt met een grote machete rond om hier en daar wat af te snijden.

Mandarijntjes, citroenen, mango s, avocado’s, ananas, chili, allerlei kruiden, suikerriet, te veel om op te noemen. Onze gids Octavio is dol op suikerriet en neemt nog een hele stengel mee om lekker op te kauwen. En natuurlijk zijn er de koffieplanten!
Zelf koffie maken
En natuurlijk eindigen we bij de koffieplanten. Want we krijgen vandaag uitleg over het koffieproductieproces. Het is nu het eind van het koffieseizoen, maar er zijn nog een paar struiken waar koffiebonen aan zitten. En daar mogen we zelf de bonen gaan plukken, want we gaan vanmiddag onze eigen koffie maken! Het proces is als volgt:
- Het begint met het plukken van de koffiebonen. De rode bonen zijn de rijpe.
Samen met Alejandro plukken we de koffiebonen – Foto: De smaak van Margot - De velletjes worden eraf gehaald door een machine
De velletjes worden door de machine verwijderd – Foto: De smaak van Margot - De koffiebonen worden 24 uur gefermenteerd
- Via een spoelbak wordt de goede kwaliteit koffie geselecteerd. Slechte koffiebonen drijven boven, goede koffiebonen zakken naar de grond
- De koffiebonen worden 4-5 dagen in de zon gelegd om te drogen
- De koffiebonen worden gemalen om de schilletjes eraf te halen
De velletjes verwijderen – Foto: De smaak van Margot - De schilletjes worden verwijderd
- Dan worden de koffiebonen geroosterd. Hierbij is het belangrijk dat er heel goed geroerd wordt, zodat ze niet aanbranden.
Het branden van de koffiebonen is echt een geduld werkje! – Foto: De smaak van Margot - Dan worden de koffiebonen gemalen en blijft de koffie over zoals wij die kennen.
Het malen van de koffie. Wat ruikt dat lekker! – Foto: De smaak van Margot - En dan is het tijd om een heerlijk kopje koffie te zetten
En Alejandro zet heerlijke koffie voor ons – Foto: De smaak van Margot
We zijn wel een paar uur bezig geweest, (oké sommige fases hebben we overgeslagen) maar wat ontzettend leuk om je eigen koffie te maken! En wat een enthousiasme en gedrevenheid van Alejandro en Octavio. Het is nog hard werken ook hoor! Vooral het malen en het branden vergt behoorlijk wat kracht (malen) en geduld (het branden).
Maar alle inspanningen worden beloond: we krijgen een heerlijk kopje zelf gemaakte koffie! Vanmiddag hingen de bonen nog aan de plant en nu drinken we onze zelf geproduceerde koffie! Hoe leuk is dat! En hoe hij smaakte? Dit was natuurlijk de lekkerste koffie ooit!

‘s Avonds kregen we nog heerlijk te eten bij Alejandro. Zijn vrouw Elvira is een voortreffelijke kok! Fantastisch wat zij in deze eenvoudige keuken op tafel krijgt! De volgende dag gingen we verder met de Inca trail. Deze keer hebben we ruim 13 uur gelopen. Heftig, maar fantastisch mooi. Zeker een aanrader!
Wij hebben onze reis naar Peru geboekt bij Better Places. Reisadviseurs Guido en Agnes geven zeer deskundig advies en dankzij de persoonlijke aanpak maak je echt de reis van je leven!