Thuis culinair (bijna) uit eten. Wie wil dat nou niet? Wij deze kerst in ieder geval wel. Ondanks dat we dol zijn op koken hadden we dit jaar wat minder tijd voor de voorbereidingen. Menu uitkiezen, boodschappenlijst maken, alle – vaak exotische – ingrediënten te pakken zien te krijgen… En dat tijdens de enorme drukte die er in de winkels is zo vlak voor kerst.
Thuis culinair (bijna) uit eten
Dus dit jaar kozen wij ervoor om thuis uit eten te gaan. Nee, geen kant-en-klare maaltijden laten bezorgen, dat gaat ons toch iets te ver. Waar we wel voor hebben gekozen? Een culinair diner van ons “huisrestaurant” ‘t Spuihuis in Bergen op Zoom. Een ideale oplossing als je weinig tijd hebt voor de voorbereidingen, maar het wel leuk vindt om de gerechten zelf af te maken.
Kerstdinerbox

Het werkt heel eenvoudig. Vooraf plaats je een bestelling voor het aantal personen dat je verwacht. ‘t Spuihuis had een mooi 5-gangen menu voorbereid. Desgewenst kon je het menu aanvullen met amuses en zelfs ook de wijnen. Wij hadden alleen het 5-gangen menu besteld omdat we zelf nog mooie wijnen in huis hadden. Na het kerstontbijt konden we onze dinerbox ophalen. Chef Rene Vermeulen van ‘t Spuihuis overhandigde de box met een persoonlijke uitleg. Alle ingrediënten waren keurig verpakt in bakjes waarop aangegeven was of het bakje in de koelkast bewaard moest worden of daar buiten. De mise-en place was snel gebeurd deze keer!
De mise-en place was snel gebeurd deze keer!

Stappenplan
Er zat een keurig stappenplan bij, waardoor je precies wist wat je moest doen bij ieder gerecht. Vooral stap 2 sprak ons wel aan: “Schenk voordat het allemaal begint een lekker glas wijn voor uzelf in om zelf ook te genieten van de feestdagen”. Dat hebben we uiteraard gedaan voor we aan de slag gingen!
Ook eventuele voorbereidingen voor een volgende gang werden al aangekondigd. Leuk om op deze manier ook een beetje achter de geheimen van de Chef te komen! Alle stappen werden zo goed beschreven dat iedereen op deze manier een culinair Chefs menu kan klaarmaken!

Creativiteit
Er werd alleen een beroep gedaan op je eigen creativiteit bij de opmaak van de borden. Het begint natuurlijk al met de keuze van het bord, en ja, daarna: hoe krijg jij het net zo mooi op het bord als de Chef? Wij vonden het leuk dat er toch nog een stukje eigen creativiteit bij kwam kijken. Als kers op de taart zaten er ook leuke menukaartjes bij, zodat alle gasten precies wisten wat er op het menu stond.


Volgend jaar
Wat wij volgend jaar doen? Ik weet nog niet hoe de planning eruit ziet. Maar als we iets meer tijd hebben kiezen we er denk ik toch voor om het kerstmenu helemaal zelf te bereiden. Dan heb je toch nog veel meer voldoening als je gasten zitten te genieten. En bovendien vinden wij het zelf veel te leuk om regelmatig culinair uit te pakken!
Tips voor Kerstmenu thuis
Er zijn steeds meer restaurants die een culinair thuismenu aanbieden. Kijk maar eens op de website van:
‘t Spuihuis – Bergen op Zoom
Restaurant Wolfslaar – Breda
Restaurant Katseveer – Wilhelminadorp voor een Sterrenkerstdiner thuis