Vorige week heb ik een bezoekje gebracht aan de Horecava. De vakbeurs voor professionals in horeca en hospitality en dus een feestje voor mij om daar rond te lopen. Heerlijk om nieuwe trends te ontdekken, gepassioneerde mensen bezig te zien en horeca personeel rond te zien lopen dat ook geniet van een dagje weg. Ik heb genoten!
De bitterbal trend
Vermoedelijk ben ik bij de verkeerde hal begonnen. De eerste trend die mij opviel was namelijk de enorme variëteit aan bitterballen! Niet echt culinair zal je denken, maar wel een grote verscheidenheid. Ik had me voorgenomen om niet te veel te gaan proeven en snoepen (1 januari, goede voornemens, een paar kilo, je kent dat wel!) en ik heb me aardig in kunnen houden. Maar goed, net op de beurs liep ik direct tegen de Leffe bitterbal stoofvlees aan. En als rechtgeaard bierliefhebber moest ik die toch echt even proeven. Ik heb zelfs even gewacht op het nieuwe baksel, want iemand anders was me net voor bij de laatste bal.
Het wachten was de moeite waard. Een krokant korstje, gevuld met heerlijk stoofvlees en ja, je kunt inderdaad de Leffe biersmaak herkennen. Volgens mij is het een limited edition, dus wil je hem proeven dan moet je er echt even achteraan!

Goed, dit was de eerste bitterbal. Daarna ontdekte ik de Bieterbal. Nee, dit is geen typefoutje, het gaat echt om een bitterbal, gevuld met rode biet. Helemaal vegetarisch. Ook een aparte smaaksensatie en lekker. Maar wel even wennen.
Andere bitterballen die ik tegenkwam, maar toen ben ik al gestopt met proeven: Bitterbal met rauwkostsalade, Surinaamse kip-kerrie bitterbal, Pekingeend en geitenkaas bitterballen en veggie bitterballen. Ook de grote broer de kroket pakt flink uit, met rabbit croquettes, oftewel een konijnen kroket Indische rendang kroket, Thaise rode curry kip kroket en Surinaamse kerrie masala kroket. De snack hoek heeft ook de pullen pork ( en chicken en beef en….) ontdekt. Nieuw in de snackbar: de Pulled Pork rol van Mora. Zit hier niets bij? Ga dan voor de Japanese fingerfood. Keuze genoeg dus in snackbarland!
IJsland
Aanpalend aan de snackbar ligt natuurlijk de IJswereld. Hier kunnen we deze zomer ijshoorntjes verwachten die gemaakt zijn van wafels. En ook hoorntjes met een speciale vorm waardoor ze heel mooi gedecoreerd kunnen worden. Ziet er allebei erg leuk en lekker uit. Kom maar op met die zomer!
Verantwoord eten
Heel veel aandacht is er ook voor biologische voeding en verantwoord met eten omgaan. Demonstraties van hoe je het vlees van dieren van kop tot kont kunt gebruiken. Bij lokale afnemers je producten – bij voorkeur biologisch – afnemen. Er is een heel paviljoen gewijd aan van Bron tot Bord, waar alles draait om zero waste, duurzaamheid en future farming.

Een mooi voorbeeld is ook de Pacific Yellowtail Kingfish. Een vervanging voor de bedreigde blauwvintonijn die in Zeeland duurzaam gekweekt wordt. Kingfish Zeeland won de Innovation Award 2018. Super mooi initiatief en de vis smaakt heerlijk. Afhankelijk van de bereidingswijze doet hij aan andere vissoorten denken, zoals heilbot en tonijn.
De circulaire economie wordt mooi onder de aandacht gebracht door de kleding van de Hema. Een oud Hema-uniform (lelijk, synthetisch materiaal) wordt getoond naast een nieuw Hema uniform, gemaakt van gerecyclede kleding. Ziet er kwalitatief en een stuk moderner uit. Dat spreekt aan! Mooi om te zien dat deze sector zich zo bezig houdt met de toekomst.
Nieuwe koffieproducten
Als enorme koffiefan loop ik te watertanden bij alle grote koffiemerken die er staan. Het merk dat er voor mij echter uitspringt is Tribes, die de nieuwste koffietrends presenteert. Naast de heerlijke espresso, die ze als basis hebben presenteren ze Slow Coffee en Tribes Coldbrew. De Slow Coffee is super leuk voor restaurants om op een andere manier je koffie te serveren. Je maakt er een hele beleving van door de gemalen koffie in een filter op tafel te serveren.

Tribes Cold Brew is gemalen koffie waar ijswater doorheen gedruppeld is. Leuk als je eens wat anders wilt drinken. Je kan het plaatsen in de categorie ijsthee, maar dan met koffie. Op de beurs maken ze er ook de heerlijkste (alcoholvrije) cocktails mee, met allerlei ingrediënten, zoals diverse vruchten en rode peper. Ze smaakten stuk voor stuk heerlijk. En ook de Selo Green koffie, een frisdrank gemaakt van groene koffiebonen is een heerlijk alternatief voor normale frisdranken. Van mij mag Tribes de horecawereld veroveren!

Kaasthee
Kaasthee. Daar had ik al veel over gelezen, maar geen idee wat ik me erbij voor moest stellen. Thee met kaas erin, hoe kan dat nou lekker zijn? Nou, ik heb het geproefd hoor. En het was nog best lekker ook. Het is in feite ijsthee, met een topping van roomkaas. Het komt uit Azie, waar het al mega-populair is. Eens kijken of het hier ook zo gaat aanslaan. Kan Kaasthee de strijd met de Latte Macchiato aan? We gaan het zien!

Streetfood
Een trend die er al even is maar die nog steeds groter wordt is de Streetfood trend. Streetfood uit alle hoeken van de wereld wordt nog steeds populairder. Alle foodtrucks en foodfestivals helpen daar uiteraard aan mee. Fantastisch om de grote diversiteit te zien op de Horecava. Ik heb een leuk gesprek gehad met Bart Mentink van LA Streetfood. Zij importeren speciale producten uit Amerika en Ierland, waarmee de horeca zich kan onderscheiden. Deze producten kom je niet tegen bij de Sligro. Ik werd getriggerd door de mooie kleurrijke presentatie, maar door mijn gesprekje met Bart ben ik uiteraard ook wat dingen gaan proeven. Heerlijke hotdogs, met relish van Ballymaloe uit Ierland.
Maar ook de Aziatische streetfood komt flink aan bod op de Horecava.

Aanstormend talent
Er worden ook allerlei kookwedstrijden gehouden op de Horecava. Ik heb staan kijken bij de wedstrijd om het lekkerste broodje. Fantastisch om die jonge mensen zo enthousiast bezig te zien om binnen de tijd een aantal heerlijke broodjes te bereiden. Lastige taak voor de jury. Ze zagen er allemaal heerlijk uit.
Ik heb ook de prijsuitreiking gezien van de NK Koks tot 25 jaar, georganiseerd door het Gastronomisch Gilde. Het Zilveren koksmes werd door Onno Kokmeijer, de chef van Ciel Blue het restaurant van Okura uitgereikt aan Sebastiaan Schreuder, souschef van De Bloemenbeek* in De Lutte. Marco Helsloot van Merlet* in Schoorl werd tweede en derde werd Wayne Kropman van De Heer Kocken in Vught.

Dat zijn dus een paar namen om in de gaten te houden de komende jaren!
Te veel trends
Ik heb nog niets kunnen zeggen over de heerlijke alcoholvrije Gluhwein van Appelaere, de Hagelswag, de grote aandacht voor cress, groente in het algemeen en ook nieuwe groentes zoals Kalettes. (Een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Dat moet wel mega gezond zijn, toch?) Ook niets over de ontwikkelingen op het gebied van het 3D printen van voedsel, de trend van pop-upbars en nog veel meer. Het is bijna niet mogelijk om volledig te zijn.
Ik hoop wel dat jullie een beetje hebben kunnen meegenieten van deze trends die ik op de Horecava gespot heb.
Horecava: tot volgend jaar!