Op bezoek bij een kersvers Sterrenrestaurant,  Vista* in Willemstad

Restaurant Vista in Willemstad stond al even op mijn wishlist.  Ik had al veel goede berichten gehoord, nog voor ze afgelopen december de felbegeerde Michelinster behaalden. Het was er nog niet van gekomen. Tot vandaag: een lieve vriendin had me voor mijn verjaardag een prachtig cadeau gegeven: een heerlijke lunch bij Vista, met een kijkje in de keuken! Een mooier cadeau kan je toch niet krijgen als foodblogger!

Op naar Vista in Willemstad

Vandaag was het zover en ben ik samen met mijn vriendin naar Willemstad gegaan. Vista ligt prachtig, aan het water, net buiten Willemstad. Op deze wisselvallige februaridag hadden we het geluk dat het zonnetje net even scheen toen we aankwamen. Het is nu al een betoverende plek, kan je nagaan hoe het hier in de zomer moet zijn, als ook de terrassen volop in gebruik zijn!

Het is nu niet echt lekker weer, dus we gaan snel naar binnen. We worden vriendelijk onthaald en mogen kiezen waar we gaan zitten.  We kiezen voor een plekje aan het raam, met een bankje en twee leuk beklede stoeltjes. Wat een heerlijke sfeer hangt hier! De ruimte is lekker licht, het geheel is heel smaakvol ingericht. Mooi warm kleurgebruik. Het zit gezellig vol en het jonge personeel straalt vooral enthousiasme uit.

Vista Willemstad
Warm interieur met een prachtig uitzicht bij Vista – Foto: De Smaak van Margot

Culinair feestje

We beginnen met een heerlijk glas cava, waarbij we een mooie amuse geserveerd krijgen. Vervolgens genieten we van het heerlijke driegangenlunch menu, met bijpassende wijnen. We beginnen met de amuse: een creme van aardpeer met eendenlever en gestoofde wang van kloostervarken.  Ik ben geen liefhebber van lever, maar dit smaakt heerlijk! Het voorgerecht is een mooi aangeklede preparé  van kalf.  We gaan door met een op de huid gebakken roodbaars, met groentjes en een saus van kreeft.  En we eindigen met een heerlijk dessert met bloedsinaasappel en een cremeux van chocolade.

De gerechten zijn stuk voor stuk een feest voor het oog en de smaak is uitstekend. De sommelier vertelt enthousiast over de herkomst van de wijn en waarom de wijn zo goed past bij het gerecht. Hij is nog jong, maar weet zeker waarover hij het heeft. De friandises bij de koffie zijn een lekkere afsluiter van deze heerlijke lunch.

Vista Willemstad gerechten
Heerlijke lunch bij Vista – Foto: De Smaak van Margot

Kijkje in de keuken

En, wat een verrassing, we kregen een kijkje in de keuken van Vista! Chef Henrie Van der Heijden verwelkomde ons trots in zijn ruime keuken. 80 m2 daar zal menig collega jaloers op zijn! Ruime werkstations voor de warme kant, de koude kant en de uitgifte. Hier kan de witte brigade volledig los gaan. Dat gebeurt dan ook regelmatig. Chef Henrie vertelt dat hij de creativiteit van zijn medewerkers graag stimuleert.

Vista Willemstad chef
Margot met Chef Henrie van der Heijden in de keuken van Vista – Foto: De Smaak van Margot

Michelin ster

De Michelin ster die Vista in december kreeg is een grote waardering voor de eigenaren en alle medewerkers van het restaurant. Nog maar 1,5 jaar open en dan al een Michelin ster! Een mooier compliment kan je niet bedenken. Een keer heeft de Vista equipe in de gaten gehad dat er een Michelin inspecteur aanwezig was. Achteraf bleek dat ze drie keer zijn geweest. De andere twee keren dus onopgemerkt.

Wat nu, na het behalen van 1 ster? Al denken aan een tweede? “Nee hoor”, vertelt Henrie, “wij zijn gewoon dagelijks met ons vak bezig. Gewoon ons werk doen zoals we altijd doen en op die manier de kwaliteit vasthouden. Onze gasten verwennen, daar doen we het voor.”

Warme sfeer

Hoe is Henrie hier eigenlijk terecht gekomen? Hij vertelt dat hij samen met zijn vrouw Ingrid al een goedlopend restaurant had, in Heinenoord, dat wel een stuk kleiner was. Een paar jaar geleden werd hij benaderd of hij interesse had om hier te beginnen en dat heeft hij samen met Ingrid gedaan. In het voorjaar van 2016 werd Vista geopend.

Nu, anderhalf jaar later staat er een prachtig restaurant met een hele warme sfeer. En die sfeer komt niet alleen door de aankleding van het restaurant, maar ook door de mensen die er werken en de manier waarop er met het personeel wordt omgegaan. Vista is een familierestaurant. Ingrids dochter werkt als gastvrouw in de zaak en haar schoonzoon werkt in de zaak als sous-chef.

Vista Willemstad gastvrouw Ingrid
Gastvrouw Ingrid Van der Heijden – Foto: De Smaak van Margot

Gastvrouw en eigenaresse Ingrid vertelt dat zij het heel belangrijk vinden om op een goede manier met hun personeel om te gaan. Af en toe ontkom je er niet aan dat er hele lange dagen gemaakt worden in de horeca, maar over het algemeen wordt er gestreefd naar 3 dagen op, 3 dagen af. Ook krijgt het personeel extra vrije dagen per jaar. Gemotiveerd en enthousiast personeel is erg belangrijk. Ingrid heeft enorm veel ervaring opgedaan in diverse Rotterdamse (sterren)restaurants. Dat is te merken. Zij weet duidelijk waar ze het over heeft.

Op bezoek bij collega restaurateurs

Waar gaan Henrie en Ingrid zelf graag uit eten? Of het ook in het buitenland mag zijn vraag Henrie. Natuurlijk! Laat maar komen! Henrie’s favoriet is Geranium in Kopenhagen. Dat ken ik nog niet, maar ik ga het zeker onthouden! Ingrid vertelt dat ze ook graag naar Amarone in Rotterdam gaan. Wel bekend, maar ik ben er nog niet geweest. Ook op het lijstje dus!

Mijn vriendin is benieuwd of Henrie nog wel op een onbezorgde manier uit eten kan gaan, of dat je dan altijd toch nog bewust of onbewust met je vak bezig bent. Henrie vertelt dat dat sterk afhankelijk is van het restaurant dat je bezoekt. Ga je naar een eenvoudiger restaurant, dan is het gewoon puur ontspanning. Maar ga je naar een gerenommeerde collega, dan kijk je daar inderdaad ook met een professionele blik naar. Wat voor ideeën doe je op? Waar kan je zelf iets mee, en ook ontdekken waar je zeker niets mee doet.

Uiteraard bezoeken restaurateurs elkaars restaurants graag, om ook door collega’s geïnspireerd te worden. Zo komen er ook regelmatig bekende chefs bij Vista. Zeker na het behalen van de Michelin ster. Zo zijn onlangs Jannes en Claudia Brevet van Interscaldes en Francois Geurds van FG Restaurant nog gesignaleerd bij Vista. “Erg leuk om  te sparren met collega’s”, vertelt Henrie.

“Erg leuk om te sparren met collega’s”

Wat is de signature dish van Henrie? “Langoustines”, vertelt hij, “weliswaar op verschillende manieren bereid, maar dat is toch zeker al 15 jaar favoriet”.

Ik begrijp wel waarom Vista beloond is met een Michelin ster! Ik heb er een nieuw favoriet restaurant bij! Bedankt Ingrid en Henrie voor de gastvrije ontvangst en het heerlijke eten. We hebben genoten!

Vista Restaurant Food Bar
Havenhoofd 2
4797 SR WILLEMSTAD

Tel. 0168 – 852 212

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.