Een heerlijk warm voorgerechtje: Tartes Tatins van witlof en serranoham. Het principe is hetzelfde als bij de bekende Franse omgekeerde appeltaart, de Tarte Tatin. Je kan het gerechtje prima voorbereiden. Als je gasten er zijn hoef je de tartes alleen nog maar een half uurtje te bakken in de oven en de saus even te bereiden. Ik vind het zelf een erg leuk voorgerechtje, omdat het weer eens iets anders is!
Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:
Voor de tartes tatins:
4 taartvormpjes van ca. 12 cm Ø
8 stronkjes witlof
1 el olie
2 klontjes boter
4 el honing
4 plakjes bladerdeeg
peper en evt. wat zout
Voor de saus:
1 dl slagroom
150 g blauwschimmelkaas bv Blue d’Auvergne
cayennepeper
Voor het serveren:
4 plakken Serranoham
Evt. een paar stukjes walnoot ter decoratie
Hoe maak je het?
De Tartes Tatins:
- Verwarm de oven voor op 180º (tenzij je de taartjes pas bakt als je gasten er zijn!)
- Vet de deegvormpjes in met boter
- Verwijder het kontje en de buitenste bladeren van de witlof. Snijd de witlof over de lengte in vieren
- Verhit de olie en een klontje boter in een koekenpan en bak de witlof tot hij mooi goudbruin is
- Voeg de honing, peper en evt. wat zout toe en laat vervolgens 2-3 minuten karamelliseren
- Drapeer de witlof in de taartvormpjes
- Doe in ieder vormpje nog een klontje boter
- Leg een plakje bladerdeeg op ieder taartvormpje en vouw de randjes naar binnen
- Prik wat gaatjes in het bladerdeeg bv met een vork of sateprikker
- Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven
Voor de saus:
- Verwarm de slagroom in een steelpannetje
- Smelt de blauwe kaas hierin
- Breng op smaak met wat cayennepeper
Hoe serveer je het?
- Keer de taartjes om op een bordje
- Drapeer de Serranoham boven op de witloftaartjes
- Lepel er wat van de heerlijke kaassaus overheen en evt. omheen
Smakelijk!
Tips:
- Een glaasje Port smaakt er heerlijk bij!
- Je kan ook wat extra taartjes maken voor de volgende dag. Smaakt koud ook prima!
- Je kunt het bovenstaande recept natuurlijk ook gebruiken om er een grote hartige taart van te maken. Ik heb door de saus nog een eitje geklutst en de Serranoham meegebakken. Was ook erg lekker!

Ik heb het recept uit een van mijn vele kookboeken, maar weet om eerlijk te zijn niet meer precies welke. Mijn succes recepten bewaar ik in een speciale map en daar zit dit recept ook al jaren in! Normaal gesproken vermeld ik altijd de bron, maar in dit geval weet ik het niet meer. Excuses daarvoor!