Wie het NPO TV-programma De Nieuwe Garde vorig jaar gevolgd heeft kent de naam van Jermain de Rozario wel. Een van de jonge talenten die deelnam aan dit leuke programma. Ik was erg nieuwsgierig geworden naar deze chef en zijn restaurant, dus toen de gelegenheid zich voordeed ben ik in zijn restaurant De Rozario in Helmond gaan lunchen.

Het was een vrijdagmiddag, koud nog. De Rozario zit aan de Steenstraat 8 in een mooi pand in een van de winkelstraten in Helmond. Het restaurant ziet er erg sfeervol en gezellig uit. Lichte wanden en plafonds, met warme kleuren voor het meubilair. Je voelt je direct op je gemak. Bij binnenkomst werd ik direct vriendelijk verwelkomd door de gastheer, die lekker informeel gekleed was. Mijn tafelgezelschap was er nog niet, dus ik kon alvast een glaasje champagne laten klaarzetten, want we hadden wat te vieren!
Van vuilnisman tot topchef
Jermain de Rozario is geen typische chef, die van jongs af aan geroepen is door het vak. Tot zijn 25e is hij eigenlijk een “boefje” geweest, en heeft hij allerlei beroepen uitgeoefend, waaronder vuilnisman. Pas op zijn 21e is hij de horeca ingerold, waar hij eerst begon als gastheer en op zijn 25e in de keuken terecht kwam. Zijn leermeester is Soenil Bahadoer geweest, chef van het 2* Michelin restaurant De Lindenhof in Nuenen. Hier heeft Jermain het vak geleerd.
Inspiratie
Jermain wordt heel erg geïnspireerd door zijn moeder. Zijn Indonesische komaf is daardoor ook duidelijk terug te zien in zijn gerechten. Jermain kookt met zijn hart en leidt op die manier ook zijn bedrijf. Hij is zeer gepassioneerd en praat graag over zijn gerechten.
Jermain-style menu
De Indonesische invloed duikt direct al op bij de hele verrassende amuse, die bestaat uit een rijsttafel van makreel, nasi goreng, mayonaise van ras el hanout, een schuim van pandanrijst met kokos en in nasikruiden gebakken rijstkorrels. Uiteraard in mooie kleine hapjes verpakt. Wauw, wat een binnenkomer was dat zeg! Als dit de Jermain style is: daar teken ik voor!

We gaan door met tonijntartaar met vadouvan, een schuim van beurre bland, pompoen met geroosterd mosterdzaad en een mousse van krabbetjes, die geroosterd zijn op de green-egg. Verrassende smaken, erg lekker.

Hierna volgt een vegetarische rendang, erg jermain-style. Dit wordt ook wel zijn signature dish genoemd. En terecht. De rendang smaakt heerlijk, maar het wonderlijke is: het lijkt of je vlees aan het eten bent. Onvoorstelbaar hoe hij dit bereidt. Hier zou ik graag het geheim van de chef willen weten! Bij dit gerecht radijs en kleine paksoi, een schuim van kokos en limoen en een mango ijsje. Om je vingers bij af te likken!

De ossenhaas die hierna volgt, met gepofte rijst, een gelei van Pedro Ximenez smaakt ook voortreffelijk. Jermain heeft ons volledig ingepakt met zijn mooie gerechten.

Alle gerechten werden overigens vergezeld door heerlijke bijpassende wijnen!
JRE Chef van het jaar
En dat hij niet alleen ons heeft ingepakt, maar ook anderen blijkt wel uit het feit dat hij door de Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) is uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Ook Gault Millau noemt Jermain als chef om in de gaten te houden, een interessante nieuwkomer. En het zou me niet verbazen als De Rozario binnenkort beloond wordt met een Michelin ster.

Aan het eind van de middag heb ik nog een leuk gesprek gehad met Jermain. Een hele sympathieke chef, met een enorme drive en passie. Een passie die je terugproeft in de gerechten.
Restaurant De Rozario
Steenweg 8
5707 CG Helmond
www.derozario.nl
Geopend woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur
Op zoek naar meer restaurant inspiratie?
Kijk lees ook het artikel van JRE Restaurant Rantree in Maastricht
Ook uit het programma De Nieuwe Garde: Restaurant Breda in Amsterdam