De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (13.296)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.441)
  • Coca kauwen doe je zo! (4.826)
  • 5 x topterrassen met een view (4.745)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.423)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Dutch Cuisine
  • Bergen op Zoom
  • Blog
  • Nederland
  • Restaurants

Dutch Cuisine op de kaart gezet

  • 2 mei 2018
  • Geen reacties

“Dutch cuisine op de kaart gezet”. Dat heeft restaurant Hemingway in Bergen op Zoom letterlijk gedaan.  Maar Dutch Cuisine wat houdt dat eigenlijk? Dat is mij haarfijn uitgelegd tijdens een perslunch bij Hemingway, waar naast de eigen keukenbrigade ook chef-kok Luc Kusters van sterrenrestaurant Bolenius* uit Amsterdam aanwezig was. Luc Kusters is oprichter en ambassadeur van Dutch Cuisine. 

Dutch Cuisine

Dutch Cuisine
Luc Kusters van Bolenius serveert luchtige asperge met kwartel ei en rauwe asperge. Op de achtergrond Frans Hazen – Foto: De Smaak van Margot

Dutch Cuisine is een stichting die de Nederlandse eetcultuur stevig en duurzaam op de kaart wil zetten.  Waarom dit initiatief?  “Omdat we duurzamer, lekker en gezond willen eten, omdat onze rijke Nederlandse eetcultuur een herwaardering verdient, omdat Dutch Cuisine als verbindende schakel de verduurzaming van de voedselconsumptie kan versnellen en last but not least omdat het goed is voor onze economie én voor de planeet.” aldus Dutch Cuisine.  Een prachtig initiatief waarbij Restaurant Hemingway zich nu heeft aangesloten.

Waarom heeft Hemingway zich aangesloten bij Dutch Cuisine? Frans Hazen, eigenaar van restaurant Hemingway en het bijbehorende hotel De Draak vertelt dat zij eigenlijk al jaren werken volgens de principes van Dutch Cuisine. In de jaren 80 was Hazen al betrokken bij Neerlands Dis, een voorloper van Dutch Cuisine. Door zich nu aan te sluiten bij Dutch Cuisine wil Hemingway de principes nog meer gaan uitdragen. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over de principes van Dutch Cuisine.

Het bewijs

Het bewijs van de principes van Dutch Cuisine kregen we op deze mooie middag letterlijk voorgeschoteld. Luc Kusters en de keukenbrigade van restaurant Hemingway toverden creatieve gerechten op tafel die met lokale producten bereid waren. En uiteraard pasten ze bij het seizoen. Na de creatieve amuses, waaronder een gouden bol met vloeibare asperge van Luc Kusters, werd een heerlijke lunch geserveerd.

Lokale leveranciers

Dutch cuisine
Chefs Edwin Vermeulen en Ibolya Kokke van Restaurant Hemingway ontvangen de eerste asperges van Cees van Tiggelen – Foto: De Smaak van Margot

Aspergeboer Van Tiggelen uit Halsteren was aanwezig om het eerste kistje asperges van de koude grond te overhandigen aan chef Edwin Vermeulen, die daar vervolgens direct mee aan de slag ging.  De paling kwam uit Tholen,  en zelfs de sojasaus waarmee die afgelakt werd kwam uit Nederland, namelijk uit Rotterdam. De lammetjes hebben in de weides rondom Bergen op Zoom rondgedarteld en ook de lamsoor en aardappelen kwamen uit de directe omgeving.

Nederlandse wijnen

Zelfs de wijnen waren van Nederlandse bodem. Zorgvuldig geselecteerd door gastheer, tevens register vinoloog Guus van Dijk. Zo waren er wijnen te proeven van  Wijnhoeve De Kleine Schorre, de top aspergewijn Auxerrois 2017 van De Apostelhoeve en een heerlijke Souvignier Gris genaamd Klein Wonder van Domaine de Brabantse Wal. Wijnboer Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal was zelf ook aanwezig om zijn wijnen onder de aandacht te brengen. En lekker dat deze Nederlandse wijnen waren! Wat een verrassing dat de Nederlandse bodem ook zulke mooie wijnen biedt!

Bij het hoofdgerecht, lamsrack, werd verrassend genoeg geen wijn geschonken, maar bier: Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt VOC. En dat was heerlijk zeg! Smaakte ook perfect bij het gerecht.

Hieronder vind je een impressie van de gerechten waarvan we deze middag hebben mogen genieten.

Dutch Cuisine
Signature dish van Luc Kusters: spaghetti van asperge met kokkels en zuurdesem – Foto: De Smaak van Margot

 

Dutch Cuisine
Paling met foie gras, Rotterdamse sojasaus en asperges – Foto: De Smaak van Margot

 

Dutch Cuisine
Lamsrack met asperges, lamsoor en aardappeltjes – Foto: De Smaak van Margot

 

Dutch Cuisine
Dessert van asperges, ansjovis en aardbeien – Foto: De Smaak van Margot

Bedankt

Een bedankje is op zijn plaats aan iedereen die deze heerlijke middag mogelijk heeft gemaakt, in het bijzonder:

  • Luc Kusters van Dutch Cuisine en Restauarant  Bolenius
  • Frans Hazen* eigenaar van Restaurant Hemingway en Hotel De Draak, die overigens 2 dagen na deze bijeenkomst  benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten op culinair en hospitality gebied!
  • Tim Schimmel van restaurant Hemingway bedankt voor de perfecte organisatie!

Meer weten?

Wil je meer weten over  de  heerlijke producten die deze middag voorbij zijn gekomen?

  • Desemenzo, die het heerlijke brood leverde
  • Tomasu van de lekkere Rotterdamse sojasaus
  • Wijnhoeve De Kleine Schorre van de Brut de Zelande
  • De Apostelhoeve van de heerlijke aspergewijn Auxerrois
  • Domaine de Brabantse Wal van  de bijzondere wijn Klein Wonder, Souvignier Gris 2016
  • Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt VOC

 

De 5 principes van Dutch Cuisine

Dutch cuisine is een solide organisatie, met 5 basisprincipes en zelfs een compleet manifest. De basisprincipes zijn de volgende:

  1. Cultuur: Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden
  2. Gezond: Goed voor ons en onze aarde
  3. Natuur: Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt
  4. Kwaliteit: We kopen, koken en eten bewust
  5. Waarde: We werken aan resultaten voor morgen

Deze principes spreken mij als foodliefhebber heel erg aan. “Wat je van ver haalt is lekker” wordt vaak gezegd, dat klopt  zeker, maar wat je van dichtbij haalt is ook erg lekker. En bovendien een stuk duurzamer en goed voor onze eigen economie.

Innovatief en creatief

Dutch Cuisine wil mensen ook inspireren en bewustzijn creëren. Zowel bij chefs als bij consumenten.  TO SEE, TO DO, TO TASTE, daar draait het allemaal om.

Typical Dutch met een twist.

Dat is de rode draad die je ook terugziet bij iconen als Dutch Design, Dutch Fashion en Dutch Architecture. Mooi om dit nu ook op food gebied uit te dragen. De ambities zijn internationaal georiënteerd om ook het culinaire toerisme te bevorderen. Vandaar de engelse benaming.

Meer informatie over Dutch Cuisine vind je op hun website.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • blog
  • duurzaam
  • inspiratie
  • restaurant
Vorige bericht
Thaise maaltijdsoep
  • Blog
  • Hoofdgerechten
  • Recepten
  • Soep
  • Voorgerechten

Heerlijke Thaise maaltijdsoep

  • 25 april 2018
Bekijk bericht
Volgende bericht
  • Blog
  • Hotspots
  • Nederland
  • To do

Culinaire belevenis tussen de aspergebedden

  • 9 mei 2018
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.