Terug naar mijn roots
Vind jij asperges ook zo lekker? Ik in ieder geval wel. Het zit een beetje in mijn genen. Mijn opa was tuinder en kweekte asperges. Ik ben er dus letterlijk mee opgegroeid en ben van jongs af aan dol op asperges. Met ham, of liever nog met zalmfilet of gerookte zalm. Gefrituurd als kroket, in een salade of gegratineerd, want je kunt met asperges letterlijk alle kanten op. Dit weekend ging ik terug naar mijn roots, terug naar de aspergebedden, om daar een top culinaire asperge ervaring te beleven!
Restaurant Op het Land

Wat is er mooier dan op een culinaire manier genieten van asperges, op het land waar ze vandaan komen? Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, pop-up restaurant Op het Land in Wouw maakt deze droom waar. Dit weekend was het eindelijk zover. Pop-up restaurant Op het Land opende op 4 mei voor 3 weken de deuren, midden in een aspergeveld in het Brabantse Wouw. Een gepassioneerde ondernemer, Frenk Theuns en talentvolle chef, Rene Vermeulen van Het Spuihuis uit Bergen op Zoom staken afgelopen najaar de koppen bij elkaar. Het resultaat? Een restaurant op een toplocatie, midden in de natuur, tussen de aspergebedden. En wat voor restaurant! Een hele moderne lichte entourage waardoor er een heerlijke sfeer hangt. Met kraakverse asperges. Verser dan dit kan je asperges niet krijgen. Ze worden bijna gestoken terwijl je aan tafel zit!
Menu

Chef Rene Vermeulen heeft de afgelopen maanden een aantal mooie aspergegerechten ontwikkeld, die Op het Land door een team van chefs bereid worden, onder aanvoering van jonge chef Floris Vriens. Heerlijke smaakvolle gerechten, met voor ieder wat wils. Heel traditioneel met ham of zalm, maar ook verrassend, met kalfssukade of truffel. Voor de echte lekkerbekken onder ons: kies voor arrangement “Tasting the Field”, een 6-gangen diner met een bijbehorend wijnarrangment.
Hieronder kun je meegenieten van wat wij gegeten hebben.




Workshop asperge steken
Op verzoek kan je een workshop asperge steken volgen. Ik mocht aansluiten bij een leuke vriendenclub die de workshop geregeld hadden voor een jarige vriendin. In de voetsporen van mijn opa! Ontzettend leuk. Henny Luysterburg van de gelijknamige boerderijwinkel vertelde alle wetenswaardigheden over de aspergeteelt. Met als uitsmijter: zelf asperges steken.

Ik heb dat vroeger vaak genoeg aangezien, bij mijn opa en oom op het land. Ook mijn vader en moeder hebben vaak asperges gestoken. Toen was ik er nog te klein voor, maar nu mocht ik het dan eindelijk ook ervaren! Super leuk, op zoek naar een plekje waar de grond gescheurd is. Want dat is het teken dat er een aspergekopje naar boven wil komen. Je woelt de aarde een beetje los en vervolgens steek je de speciale aspergesteker* in de grond en snijd je de aspergesteel daarmee af. Voila! Een kind kan de was doen! Wat een superleuke ervaring was dat!
Ik hoop dat je nieuwsgierig bent geworden naar dit unieke pop-up restaurant. Wil je ernaar toe dan raad ik je wel aan om te reserveren. Restaurant op het land is nog geopend tot en met 27 mei 2018.
Leuk weetje: toen mijn moeder de blog las lag ze in een deuk om het woord aspergesteker…. Je noemt het blijkbaar gewoon een aspergemes!
Tips
- Meer weten over dit unieke pop-up restaurant? Kijk op de website: www.restaurantophetland.nl Hier kan je ook een tafeltje reserveren.
- Wil je asperges bestellen voor thuis, ook als je ergens anders in Nederland woont? Dat kan! Boerderijwinkel Luysterburg heeft een webshop, waar je asperges kan bestellen. ‘s Avonds gestoken, de volgende ochtend bij jou aan huis bezorgd aldus Henny Luysterburg. Online winkel: Vers van het land Hier kan je trouwens ook lekkere recepten vinden!
- Na 27 mei genieten van heerlijke aspergegerechten? Dat kan bij Restaurant Het Spuihuis in Bergen op Zoom. Asperges mogen tot en met 24 juni gestoken worden. Dan is het seizoen echt klaar.
- Meer weten over chef Rene Vermeulen? Lees het interview dat ik met hem heb gehouden.
- Meer lezen over asperges? Lees ook het artikel over Dutch Cuisine, met chef Luc Kusters van Bolenius* uit Amsterdam, op bezoek bij restaurant Hemingway, waar hij zijn aspergespaghetti geïntroduceerd heeft.
- Liever zelf een heerlijk aspergegerecht maken? Probeer dit heerlijke recept maar eens uit: Salade van groene asperges met Coburgerham