Aspergetijd, een van mijn favoriete kookseizoenen, want dan kan ik me lekker uitleven met asperges. Asperges zijn zo veelzijdig, je kan daar echt alle kanten mee op. Het gerecht wat ik vandaag met je gaat delen, asperges met zalm, sinaasappelsaus en pasta, is absoluut mijn favoriete aspergerecept. Vreemd genoeg ben ik zo iets nog niet bij een restaurant tegen gekomen. Vaak blijft het daar bij asperges op traditionele wijze – met eieren en ham dus – of eventueel met gerookte zalm. Van dit gerecht word ik erg blij. Ik hoop jij ook!
Asperges met zalm, sinaasappelsaus en pasta
Het recept dat ik 20 jaar geleden had ben ik helaas kwijtgeraakt. Daarna een aantal varianten gevonden en daar uiteindelijk mijn eigen lievelingsrecept van gemaakt.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
ca.20 asperges, ca, 5 per persoon (neem gerust meer voor grote eters!)
2 el pijnboompitten
2 sinaasappels
4 bosuitjes/lenteuitjes
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
verse koriander fijngehakt, naar smaak (evt. gemalen koriander)
verse basilicum klein gesneden
100 ml witte wijn
1 groentebouillontablet
200 ml kookroom
4 moten verse zalm
250 g verse tagliatelle
voor de liefhebbers: verse zeekraal
vers gemalen peper
beetje versgemalen zeezout
Hoe maak je het klaar?
- Schil de asperges en snijd de houtige onderkant ervan af. Kook ze in een pan met water of maak gebruik van een stoomoven als je die hebt. Timing laat ik graag aan jezelf over, omdat iedereen weer een eigen mening heeft over hoe gaar asperges moeten zijn. Ik houd er zelf van als ze vrij zacht zijn, met nog wel een ‘bite’.
- Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn.
- Was de sinaasappel en pers ze uit. Bewaar de schillen, die gebruik je om extra aroma aan de saus te geven
- Snijd de bos/lenteuitjes in kleine stukjes en maak de knoflook schoon en hak fijn
- Fruit de knoflook in hete milde olijfolie
- Voeg de fijngesneden koriander, wijn, sinaasappelsap, de bouillontablet en de kookroom toe. Voor extra smaak kan je de sinaasappelschil toevoegen. Even goed doorroeren en goed heet laten worden
- Voeg er naar smaak peper en evt. een klein beetje zout bij
- Voeg de bosuitjes en de basilicum door de saus en verwarm nog even
- Voor de zalmfilets heb je twee mogelijkheden: je kan ze garen in de sinaasappelsaus. Een minuut of 5-8 is voldoende. De zalm mag nog rosé zijn van binnen. Je kan er ook voor kiezen om de zalmfilets te bakken in een pan, of eventueel in de oven te bereiden.
- Kook ondertussen de verse tagliatelle in ca. 5 minuten gaar
- Verwijder voor het serveren de sinaasappelschillen
- De zeekraal kan je even blancheren in kokend water. Heel makkelijk als je een Quooker hebt!

Hoe serveer je het?
Zo’n gerecht verdient een mooi bord. Dus pak een paar mooie grote borden waarop je het gerecht serveert.
- Leg de asperges in het midden van het bord
- Aan de ene kant leg je de zalmfilet, aan de andere kant een beetje tagliatelle
- Leg de zeekraal bij de zalm (heerlijk die zilte smaken bij elkaar!)
- Schep de saus over de zalm, asperges en tagliatelle
- Strooi de geroosterde pijnboompitten erover
- Leg als finishing touch een blaadje basilicum bovenop de asperges
Smakelijk eten!
Heb je dit gerecht gemaakt? Ik ben benieuwd hoe het resultaat bij jou was. Ik zou het leuk vinden als je je resultaat deelt via Facebook!
Tips:
- Asperges zijn het lekkerst vers van de boer. Zit er bij jou geen boer in de buurt? Geen probleem. Je kunt ze ook online bestellen bij Vers van het land. ‘s Avonds gestoken, ‘s ochtends bij jou aan huis bezorgd!
- Ik bereid asperges het liefst in de stoomoven, omdat de smaak optimaal bewaard blijft. Bovendien kan je vrij nauwkeurig bepalen hoe je de ‘bite’ wil hebben.
- Wil je liever geen koolhydraten? Neem dan 1 of 2 extra asperges en laat de tagliatelle achterwege.
- Nog meer inspiratie voor aspergerecepten? Kijk ook eens naar het recept van de Salade van groene asperges met Coburgerham!
- Liever uit eten dan zelf klaar maken? Lees dan het artikel over pop-up aspergerestaurant Op Het Land