De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (12.695)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.339)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.323)
  • 5 x topterrassen met een view (4.151)
  • Hippe cocktailbar in Maastricht – Aanraders in Maastricht deel 4 (4.050)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Ze zijn om óp te vréten!
  • Blog
  • Inspiratie
  • Mensen met passie

Ze zijn om óp te vréten!

  • 23 mei 2018
  • Geen reacties

Hoe vet is dát? Een restaurant dat zelf zijn varkens liefdevol fokt en vervolgens ook met liefde bereidt voor zijn gasten. Klinkt dat een beetje onwerkelijk? Het gebeurt toch echt! Maarten en Josephine Hamel van restaurant ‘t Geheim van Bergen fokken sinds vorig jaar hun eigen Berkshire varkentjes. Ze hielden een open dag op de boerderij en ik ben gaan kijken.

Ondernemende Hamels

Maarten en Jospehine Hamel zijn sinds 2016 de eigenaren van restaurant ‘t Geheim van Bergen in Bergen op Zoom, waar Maarten de scepter zwaait in de keuken en Josephine als gastvrouw de bediening aanvoert. Zij zijn niet alleen zakelijk partner, maar ook nog met elkaar gehuwd. Hoe kom je er dan bij met een druk leven als ondernemer om er nog een onderneming bij te beginnen?

“Dat begon met een speelse gedachte toen we ons huis in Steenbergen gekocht hadden” vertellen de Hamels. De woning staat in agrarisch gebied en heeft behoorlijk wat grond en opstallen eromheen. Josephine, van huis uit dierenartsassistente is dol op dieren. Zij stelde voor om een varkentje te nemen. Maarten stond daar zeker voor open, maar had als ondernemer ook direct zo iets van: “dan wil ik er wel iets aan hebben voor het restaurant”. Dat was het begin van boerderij Hamel. Niet 1 huisvarken, maar wel 30!

Berkshire
Josephine Hamel bij de Berkshire biggen – Foto: ‘t Geheim van Bergen

Berkshire varkens

Toen de beslissing genomen was zijn ze op zoek gegaan naar een varkensras dat hen aansprak. Uiteraard stond de smaak van het vlees voorop, maar ook een toegankelijk vriendelijk ras was belangrijk. De dieren worden aan huis gehouden en je moet ze dagelijks verzorgen. Dan is het belangrijk om gezellige beesten om je heen te hebben in plaats van “knorrige” varkens. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij het Berkshire ras. Een heel aanhankelijk en nieuwsgierig ras. De varkens komen direct naar je toe als je het hok in loopt en ze worden graag aangehaald en gekrabt.

De Berkshire varkens  waren bijna uitgestorven, maar dankzij een fokprogramma gaat het weer de goede kant op met de Berkshires. Jospehine en Maarten Werken samen met een boer in het oosten van het land, zo fokken zij verschillende lijnen zonder inteelt. Volgens strikte richtlijnen fokken ze  de Berkshire varkens. Het ras is van oorsprong een heel klein gedrongen ras, met dus wat kleinere stukken vlees. Door uitgebalanceerde voeding en zorgvuldig selecteren van de dieren waarmee gefokt wordt proberen ze de varkens wat minder gedrongen te krijgen, met een langer rugstuk, zodat er nog mooier vlees op het bord komt te liggen.

Berkshire
Lekker rollen in de modder – Foto: ‘t Geheim van Bergen

Het leven van de Berkshire varkens

Hoe ziet het leven van de varkens eruit op boerderij Hamel? De zeugen hebben een draagtijd van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Daar kan je de klok op gelijk zetten volgens Josephine. De varkens komen ter wereld in speciale stallen, waar warmtelampen aanwezig zijn en waar een stangenconstructie voorkomt dat moeder zeug boven op haar biggetjes gaat liggen. De biggetjes zijn namelijk nog geen kilo als ze ter wereld komen. Kan je nagaan wat er gebeurt als de moeder met haar 200 kg daar bovenop gaat liggen…

Berkshire
Josephine in de stal bij de biggen – Foto: ‘t Geheim van Bergen

Op mijn vraag of alle biggetjes ook een naam krijgen antwoordt Josephine:  “De biggen krijgen geen namen. Enkel de Berkshires die we houden voor de fokkerij krijgen een naam , toch een beetje zelfbescherming.”

Alle biggen krijgen een oormerk. Na een paar weken in de kraamstal mogen ze naar buiten. Hier kunnen ze in een vrije omgeving lekker in de grond woelen, in modderplassen rollen en elkaar achterna zitten.

Van nature zijn Berkshire varkens een vrij vet ras. Om ervoor te zorgen dat ze niet te vet worden krijgen ze een uitgebalanceerd voedingsprogramma. Ze krijgen goed hooi, brokken en wat brood te eten. Na 8 tot 10 maanden wegen ze 100-110 kg en zijn ze gereed om te worden geslacht. Het vetgehalte is dan precies goed, wat erg belangrijk is voor de unieke Berkshire smaak.

Berkshire
Chef Maarten Hamel met twee Berkshire biggen – Foto: ‘t Geheim van Bergen

Ze zijn om óp te vréten!

Uiteindelijk zijn de dieren er toch maar met één doel: ze worden vroeg of laat geslacht. De biggen die maandenlang met liefde zijn verzorgd  gaan toch echt naar het slachthuis. Ik ben  benieuwd wat dat met Josephine als dierenliefhebber doet. Josephine: “Ze worden geslacht bij de Heerens Vleeshandel in Sprundel. We hebben een vast persoon die de varkens komt ophalen. Dit gaat heel gemoedelijk. Het doet ons altijd wat als ze worden opgehaald, mij meer dan Maarten. Maar het is voor een goed doel. Wij zijn ook vleesliefhebbers maar dieren moeten een goed leven hebben gehad en van ons huis naar de slacht moet goed en respectvol gebeuren. Dit kunnen wij dus garanderen!

dieren moeten een goed leven hebben gehad

Berkshire vlees

Het Berkshire vlees wordt vervolgens gereed gemaakt voor consumptie. De Heerens slacht voor ons de varkens en portioneert voor het restaurant. Voor kleinere portionering voor onze klanten die vlees voor thuis willen kopen werken we ook samen met Van Elteren uit Oud- Gastel, Zij verpakken de stukken vlees vacuüm per stuk voor ons. koteletten, speklapjes en schnitzels, die allemaal de unieke Berkshire smaak hebben. Niet te vergelijken met supermarkt vlees.”

“Als je ons Berkshire vlees geproefd hebt wil je nooit meer supermarkt vlees”, aldus Maarten. En dat kan ik beamen. Uiteraard heb ik een paar koteletjes meegenomen, en die smaakten inderdaad heerlijk! Ook door de bakinstructies van Maarten trouwens. Zie verderop bij de tips hoe je dit vlees het lekkerste klaarmaakt.

Behalve het vlees zelf maakt Maarten er ook heerlijke droge worsten van. Naturel, met knoflook, rode wijn, blauwe kaas of truffel. Voor de charcuterie krijgen de varkentjes extra eikels te eten, wat goed is voor de smaak.

En sinds kort maakt Maarten er ook rilette van. Gekonfijt vlees, gaar gestoofd met kruiden zoals mosterdzaad, bonenkruid, koriander, knoflook en wijn. Je kan dit gebruiken als paté. Heerlijk op een toastje.

Proeven

Wil je ook eens genieten van de Berkshire smaken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.  Je kunt uiteraard naar restaurant Het Geheim van Bergen gaan, waar Maarten en zijn team de lekkerste gerechten voor je bereiden.

Wil je liever zelf aan de slag? Dat kan ook. Je kunt je vlees, worsten en rilette telefonisch bestellen, Het vlees wordt dan klaargelegd op de boerderij in Steenbergen, of kan afgehaald worden bij het restaurant in Bergen op Zoom.

In augustus wordt er een echte webwinkel gelanceerd om het allemaal nog wat makkelijker te maken. Dan opent ook de boerderijwinkel die 2 dagen per week geopend zal zijn

Tips:

  • Hoe bereid je een koteletje van het Berkshire varken?

Snijd het vet in en zout het vlees. Bak de koteletjes in een paar minuutjes op hoge (niet te hoge!) temperatuur. Daarna even laten liggen. Het vlees mag nog licht rose van kleur zijn. Je bereidt ze dus eigenlijk op dezelfde manier als biefstuk, niet als regulier varkensvlees. Eet smakelijk!

  • Worstenbroodjes

Er is zelfs ook worstenbrood met gehakt van het Berkshire varken. Te koop bij bakkerij Van Ravels in Bergen op Zoom. Ze schijnen onweerstaanbaar lekker te zijn, maar je moet er wel vroeg bij zijn, want ze vliegen de winkel uit.

  • Zelf varkens kijken?

Boerderij Hamel houdt 2 x per jaar een open dag. Volg ze op Facebook en neem eens een kijkje. Het is een super leuke ervaring om te zien hoe deze varkens leven en met liefde worden gefokt.

Berkshire
Foto: ‘t Geheim van Bergen

 

Restaurant ‘t Geheim van Bergen
Maarten & Josephine Hamel
Bosstraat 20
4611 NB  Bergen op Zoom

+31 (0)164 653 943
info@geheimvanbergen.nl

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • inspiratie
  • mensen met passie
  • restaurant
Vorige bericht
Asperges met zalm, sinaasappelsaus en pasta
  • Hoofdgerechten
  • Recepten

Asperges met zalm, sinaasappelsaus en pasta

  • 16 mei 2018
Bekijk bericht
Volgende bericht
6 top chefs
  • Blog
  • Inspiratie
  • Mensen met passie
  • Restaurants

Culinaire reis met 6 Top Chefs in Limburg en Oost-Brabant  – deel 1

  • 30 mei 2018
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.