Wat een bofkont ben je als je op één dag mag genieten van de heerlijke gerechten van 6 Top Chefs! Zo’n bofkont was ik toen ik onlangs werd uitgenodigd voor een culinaire persreis in het kader van het 25-jarig bestaan van de Jeunes Restaurateurs (JRE). Het thema van de persreis was: asperges, wat wil je nog meer! Ik neem je graag mee op deze culinaire reis met 6 Top Chefs door Limburg en Oost-Brabant.
Jeunes Restaurateurs
De Jeunes Restaurateurs (JRE) is een vereniging van jonge Europese restaurateurs, die regelmatig bij elkaar komen om elkaar te inspireren, kennis te delen en samen te innoveren op culinair gebied. JRE is in 15 landen actief en breidt momenteel haar werkgebied uit, want ook in Australië is JRE tegenwoordig actief. Naast het delen van vakkennis maken de chefs onderling ook veel lol met elkaar. Daar ben ik een hele dag getuige van geweest.
6 enthousiaste JRE chefs uit Nederland hebben ons een dagje mee op stap genomen in Limburg en Oost-Brabant, en hebben op diverse locaties hun visitekaartje afgegeven. Dat leverde een aantal tips op voor restaurants die absoluut het bezoeken waard zijn.
Chef 1: Edwin Soumang van Restaurant One* in Roermond

We beginnen in Roermond, bij restaurant One* waar Chef Edwin Soumang samen met zijn vrouw Bethany de scepter zwaait. We worden verwelkomd in het sfeervolle restaurant in een industriële entourage, met een hele stijlvolle inrichting, Edwin heeft een eigen moestuin, waar de Engelse Tess de scepter zwaait. Naast de moestuin bevindt zich ook een heuse bijenkorf, waar One zijn eigen honing produceert. Edwin werkt graag met de producten uit zijn eigen moestuin. En dat proeven we ook terug in de eerste verwennerij van vandaag: “Limburgse vlaai”, maar dan op de wijze van Edwin Soumang: 5 kleine minitaartjes, gedecoreerd met producten uit eigen tuin:honing en nootjes, bonte munt, vlierbloesem, rabarber, moestuinbloemen en citroen zorgen voor een perfecte culinaire aftrap van deze dag.

We reizen door naar onze volgende bestemming. Met een hele stoet verschillende soorten Lexussen worden we van de ene naar de andere locatie gebracht. We hoeven niet zelf te rijden, want keurige studentenchauffeurs van EuroBob rijden ons van de ene naar de andere locatie.

Chef 2: Henk Kinkartz van Restaurant l’Atelier in Gulpen
We komen aan bij onze volgende bestemming, en nee, dat is niet Restaurant Atelier in Gulpen, maar abdij Lilbosch in Echt, waar tegenwoordig ook de zogenaamde Livar (Limburgse varkens) gehouden worden. Op een respectvolle wijze, die zo dicht mogelijk bij de natuur staat en zo duurzaam mogelijk worden hier de kleurrijke Limburgse varkens gefokt.

Onze chefs worden vandaag dus uitgedaagd om op locatie topprestaties te leveren. Aan Hans Kinkartz van Restaurant l’Atelier uit Gulpen de eer om dat hier als eerste te doen. Aangezien de dag in het teken van de asperge staat en we bij het Livar klooster op bezoek zijn heeft Hans besloten een mooie combi te maken van asperges en livar: asperge cremeux met korenaar asperge en Livar Coppa, met een schuim van gekookte Livar ham, daslookolie en een crème van gerookte eidooier. Een feestje voor het oog en het smaakt heerlijk en ook heel bijzonder op deze unieke locatie.

Dit vraagt om een vervolg in het restaurant van Hans en Ellen Kinkartz! Maar dat is voor een andere keer, De wijnen die erbij geschonken worden zijn van het domein Miraval in de Provence, het wijndomein van Angelina Jolie en Brad Pitt.
We krijgen een rondleiding bij de Lilbosch abdij en de Livar boerderij. De monniken en de varkenshouderij gaan vreedzaam samen in deze idyllische omgeving.
Chef 3: Ralph Hermans van Restaurant Rantree in Maastricht
Na de rondleiding is het de beurt aan Chef Ralph Hermans, van restaurant Rantree in Maastricht. Voor mij een oude bekende, want ik heb al een aantal keren bij Rantree gegeten. Altijd een feestje! Maar wat maakt Raph er hier op locatie van? Ralph verrast ons met twee gerechtjes, te beginnen met een heerlijke asperge bonbon, gevuld met een mousse van livarham en afgemaakt met peterselie olie.

Daarna krijgen we een exotische creatie van Livar buikspek met gamba, wortel, dadel, tempeh en bak kut teh. Ik vind het meer dan knap om zo’n mooie creatie voor elkaar te krijgen onder deze primitieve omstandigheden! En niet alleen mooi, maar ook heel smaakvol. Een prachtige combinatie van de verschillende ingredienten. Wil je meer weten over Rantree? Lees dan mijn blog over mijn bezoek aan Rantree of lees het interview met eigenaresse, gastvrouw en sommelier Jennifer Silvius.
Jennifer en Ralph hebben overigens grote plannen. Ze verhuizen in november naar een nieuwe locatie, net buiten Maastricht, waar ze letterlijk op grote hoogte gaan koken! Volg de website van Rantree voor het laatste nieuws hierover!
Benieuwd naar het vervolg van mijn culinaire reis? Lees volgende week in deel 2 meer over chef Jan Marees van restaurant Bretelli in Weert, Mathijs Jacobs van De Beejekurf in Venray en Jermain de Rozario van De Rozario in Helmond,
Wil je meer weten over de sponsors van de JRE-persreis en over de organisatie van JRE? Klik dan op de links hieronder
Jeunes Restaurateurs d’Europe: JRE
Lexus Nederland
Eurobob Chauffeursdiensten