Vorige week heb je kunnen meegenieten van de culinaire persreis waarvoor ik uitgenodigd was ter ere van het 25-jarig bestaan van JRE. Maar liefst 6 topchefs hebben zich van hun beste kant laten zien. Heb je dit verslag gemist? Geniet dan mee van deel 1. Vandaag neem ik je graag mee naar het tweede deel van deze culinaire reis.
Chef 4: Jan Marrees van Restaurant Bretelli* uit Weert

Restaurant Bretelli waar chef Jan Marrees de scepter zwaait is ook een bekend restaurant voor mij. Ik heb hier een keer gegeten, toen ik nog niet actief was als blogger. Ik weet echter nog als de dag van gisteren dat ik hier super lekker gegeten heb. Wat me bijgebleven is, is de start met een oester, met pistache ijs. Destijds was ik nog niet zo’n oester fan, maar deze combinatie smaakte me toch heerlijk!
Vandaag gaat het niet over oesters, maar over asperges. Chef Jan Marrees neemt ons mee naar zijn aspergeleverancier, Van Maaren Asperges uit Maarheeze. Vader en zoon Van Maaren wachten ons op in het aspergeveld, waar we een uitgebreide toelichting krijgen op de aspergeteelt. Met passie vertelt pa Van Maaren over deze uit de hand gelopen hobby. We mogen ook zelf asperges steken, maar dat heb ik onlangs al gedaan (lees mijn ervaringen, dus dat laat ik deze keer graag aan anderen over. Collega foodblogger Betty van Betty’s kitchen laat zich echter graag uitdagen!
Onze Eurobob chauffeurs brengen ons in de comfortabele Lexussen vervolgens naar de sorteer- en verkooplocatie van Van Maaren. Hier mag Jan Marrees van Bretelli uit Weert laten zien wat hij van de verse asperges weet te maken. We beginnen met een verrassend gerechtje. Kalfstartaar met asperges die ingelegd zijn in piccalilly en een aspergeschil in zoetzuur. Heerlijk knapperig en smaakvol. Ik wist niet dat asperges rauw op deze manier zo smaakvol zijn!

Jeroen Broos van Residence wijnen schenkt er een heerlijke Weissburgunder bij.

Daarna verrast Jan ons met nog een heerlijk gerecht, een mozzarella mousse met tomatengelei en mosterdzaad met lavas vinaigrette en een koekje van wortel karamel. Complimenten Jan! Als ik in de buurt ben kom ik jullie restaurant zeker weer bezoeken, wellicht op de nieuwe locatie. Want ook Bretelli heeft grote plannen en gaat eind dit jaar naar een nieuwe locatie. Volg hun website voor het laatste nieuws.
We krijgen een rondleiding waarbij het automatisch sorteren van de asperges naar de juiste klassen gedemonstreerd wordt en ook de aspergeschilmachine in actie komt. Ik vind het zelf een uitkomst om kant en klare geschilde asperges te kunnen kopen. Alle chefs zijn het er echter unaniem over eens: asperges schillen ze het liefste zelf, want dat kunnen zij toch echt beter dan een machine! Dat siert de chefs vind ik, zeker omdat het zo ’n tijdrovende klus is.
De kwaliteit van asperges is in de winkel lastig te herkennen. Daarom heeft de jongste generatie Van Maanen besloten de asperges als een merk, dus herkenbaar inde markt te zetten. Het merk Aspergetij is daarmee vorig jaar geboren. In de herkenbare Aspergetij verpakking (waarin de asperges overigens ook ruim 6 dagen bewaard kunnen worden zonder kwaliteitsverlies) proberen ze ook het aantal verkooppunten uit te breiden, naar druk bezochte locaties in de regio Eindhoven en Weert. Sta dus niet verbaasd als je tijdens het shoppen de “Dunne Grieten” of de “Ferme Knapen” van Aspergetij tegenkomt.
We stappen weer in de Lexussen. Onze Eurobobs brengen ons naar de laatste locatie voor vandaag, de brouwerij van Bavaria en Swinckels in Lieshout.
We worden ontvangen in het gezellige Bavaria cafe;waarna we meegenomen worden naar de brouwerij voor een korte rondleiding, Een enthousiaste medewerker van Swinckels licht uitgebreid het brouwproces toe. In deze inspirerende omgeving: met grote brouwketels maken we ook wat foto s van de chef en de hele groep.

Daarna worden we meegenomen naarhet oude sfeervolle brouwhuis, waar de laatste twee chefs hun kunsten mogen laten zien,
Chef 5: Mathijs Jacobs van de Beejekurf uit Venray
Mathijs Jacobs van de Beejekurf uit Venray serveert een heerlijke rundtartaar met gerookt turfspek en uiteraard asperges. Deze keer niet geserveerd met een wijntje, maar met een heerlijk Swinckels biertje!


Chef 6: Jermain De Rozario van restaurant De Rozario in Helmond

En last, but not least kregen we een heerlijk gerecht geserveerd van Jermain De Rozario. Ook een oude bekende, want toevallig heb ik eerder dit jaar heerlijk geluncht in restaurant De Rozario in Helmond. Lees hier de blog. Leuk om Jermain ook hier weer te ontmoeten.
Jermain verwent ons met een mooi gerechtje met zalm, aardappel, asperge en kerrie-ijs. Een beetje oosterse smaken erbij, heerlijk!

En daarmee kwam een einde aan de prachtige JRE bloggers dag. Bedankt JRE, chefs, sponsoren van deze mooie dag!
Meer lezen over deze Top Chefs?
- Lees ook deel 1 van de Culinaire reis met 6 Top Chefs in Limburg en Oost-Brabant
- Lekker lunchen bij Jermaine de Rozario? Geniet mee!
- Ervaren hoe een diner is bij Ralph Hermans van Rantree? Ga mee naar Maastricht