De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (13.296)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.441)
  • Coca kauwen doe je zo! (4.826)
  • 5 x topterrassen met een view (4.745)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.423)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
tomasu
  • Blog
  • Inspiratie
  • Producten

Wat je van dichtbij haalt is ook lekker!

  • 13 juni 2018
  • Geen reacties

Wie kent het niet, het gezegde: “wat je van ver haalt is lekker”. Vaak klopt dat. Ingrediënten of producten van de andere kant van de wereld, die we nog niet kennen en die verrassend lekker zijn.  Maar dat van dichtbij ook lekker kan zijn, daar komen we steeds meer achter, ook in het kader van duurzaamheid. Ik werd laatst verrast door een sojasaus, ambachtelijk geproduceerd, niet in Japan, maar…….in Rotterdam! Tomasu sojasaus!

Tomasu sojasaus uit Rotterdam

Dutch Cuisine
Paling met foie gras, Rotterdamse sojasaus en asperges – Foto: De Smaak van Margot

Tijdens een perslunch bij restaurant Hemingway in Bergen op Zoom heb ik kennisgemaakt met deze Tomasu sojasaus. De lunch stond   in het teken van Dutch Cuisine ,  waar ook bij voorkeur met lokale gerechten gekookt wordt,  Er werd een heerlijk gerechtje geserveerd van asperges, met foie gras en paling die afgelakt was met de heerlijke Tomasu sojasaus.E

Nog geen week later was ik bij een restaurant in Rotterdam, Antichic. Ook zij kwamen een verhaal vertellen over deze mooie sojasaus. Tomasu timmert dus hard aan de weg! Reden  te meer om dit mooie verhaal te delen!

 

Wat is het verhaal van Tomasu sojasaus?

Een rasechte Rotterdammer, Thomas Uljee (waar zou die naam Tomasu toch vandaan komen?) heeft de wereld over gereisd en werd daardoor geïnspireerd om zelf sojasaus te gaan maken. 3 jaar lang is hij bezig geweest met onderzoek en trial-and-error productontwikkeling samen met zijn partner Piet van Westen. En nu leveren zij als enige in Europa de gezondste sojasaus ever!

Hoe wordt de Tomasu sojasaus gemaakt?

Tomasu kweekt zelf sojabonen en tarwe in De Hoeksewaard. Thomas wil graag zelf controle hebben over iedere stap in het hele productieproces, om op die manier de kwaliteit optimaal te kunnen waarborgen. Daarom is hij een samenwerking aangegaan met lokale boer Jeroen Klompe. Zij streven er gezamenlijk naar om de voedingsbodem van de gewassen zo gezond en voedzaam mogelijk te krijgen, om zo de smaakvolste ingrediënten te kweken voor de Tomasu sojasaus. Bij de sojabonen en tarwe voegen ze bronwater en natuurlijk zeezout uit Bretagne (ok, dat is dan weer wel iets verder weg…). Vervolgens vindt er een fermentatie proces plaats met een zelf ontwikkelde paddestoel, de Aspergillus Oryzae Tomasu. En daarna moet je het de tijd geven om te rijpen.

Tomasu
De ingrediënten van Tomasu sojasaus: zeezout, sojabonen, tarwe en bronwater – Foto: Tomasu

Het rijpingsproces

De sojasaus wordt minimaal 24 maanden gerijpt in speciale 25-tot 50-jaar oude whisky vaten, van de beste Schotse distilleerders. Door gebruik te maken van deze oude vaten krijgt de sojasaus een hele mooie rijke smaak.

Tomasu
De mannen van Tomasu hebben er zin in! – Foto: Tomasu

Na de eerste persing rijpt de ruwe sojasaus nog 12 maanden in alle rust door om tot de heerlijke uiteindelijke smaak te komen.

Daarna is de sojasaus klaar om verkocht te gaan worden. De sojasaus wordt gebotteld, gelabeld en handmatig genummerd. Op die manier wordt iedere fles gecheckt voordat hij goedgekeurd wordt voor de verkoop. De sojasaus van Tomasu heeft er al 3 jaar op zitten voordat ze te koop zijn.

Wil je deze echte Rotterdamse sojasaus kopen?

Ben je benieuwd geworden naar deze heerlijke sojasaus? Je kan hem gelukkig online bestellen! Wel iets duurder dan een flesje Kikkoman. Voor 200 ml betaal je 20 euro.  Daar heb je dan wel een ambachtelijke 3 jaar gerijpte sojasaus voor uit Rotterdam, bovendien de gezondste ever, met minder zout!

Bij mij staat het flesje voor de pak op het aanrecht! Ik ben benieuwd of we na deze fles Tomasu nog Kikkoman willen.

Smakelijk!

 

Tomasu
De echte Rotterdamse Tomasu sojasaus – Foto: Silvia Vervoort

Tomasu webshop

Foodelicious

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • product
Vorige bericht
6 top chefs
  • Blog
  • Inspiratie
  • Mensen met passie
  • Restaurants

Culinaire reis met 6 Top Chefs in Limburg en Oost-Brabant- deel 2

  • 6 juni 2018
Bekijk bericht
Volgende bericht
Voorburg
  • Blog
  • Hotspots
  • Inspiratie
  • To do

Tips voor een culinair weekendje Voorburg

  • 20 juni 2018
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.