Wie kent het niet, het gezegde: “wat je van ver haalt is lekker”. Vaak klopt dat. Ingrediënten of producten van de andere kant van de wereld, die we nog niet kennen en die verrassend lekker zijn. Maar dat van dichtbij ook lekker kan zijn, daar komen we steeds meer achter, ook in het kader van duurzaamheid. Ik werd laatst verrast door een sojasaus, ambachtelijk geproduceerd, niet in Japan, maar…….in Rotterdam! Tomasu sojasaus!
Tomasu sojasaus uit Rotterdam

Tijdens een perslunch bij restaurant Hemingway in Bergen op Zoom heb ik kennisgemaakt met deze Tomasu sojasaus. De lunch stond in het teken van Dutch Cuisine , waar ook bij voorkeur met lokale gerechten gekookt wordt, Er werd een heerlijk gerechtje geserveerd van asperges, met foie gras en paling die afgelakt was met de heerlijke Tomasu sojasaus.E
Nog geen week later was ik bij een restaurant in Rotterdam, Antichic. Ook zij kwamen een verhaal vertellen over deze mooie sojasaus. Tomasu timmert dus hard aan de weg! Reden te meer om dit mooie verhaal te delen!
Wat is het verhaal van Tomasu sojasaus?
Een rasechte Rotterdammer, Thomas Uljee (waar zou die naam Tomasu toch vandaan komen?) heeft de wereld over gereisd en werd daardoor geïnspireerd om zelf sojasaus te gaan maken. 3 jaar lang is hij bezig geweest met onderzoek en trial-and-error productontwikkeling samen met zijn partner Piet van Westen. En nu leveren zij als enige in Europa de gezondste sojasaus ever!
Hoe wordt de Tomasu sojasaus gemaakt?
Tomasu kweekt zelf sojabonen en tarwe in De Hoeksewaard. Thomas wil graag zelf controle hebben over iedere stap in het hele productieproces, om op die manier de kwaliteit optimaal te kunnen waarborgen. Daarom is hij een samenwerking aangegaan met lokale boer Jeroen Klompe. Zij streven er gezamenlijk naar om de voedingsbodem van de gewassen zo gezond en voedzaam mogelijk te krijgen, om zo de smaakvolste ingrediënten te kweken voor de Tomasu sojasaus. Bij de sojabonen en tarwe voegen ze bronwater en natuurlijk zeezout uit Bretagne (ok, dat is dan weer wel iets verder weg…). Vervolgens vindt er een fermentatie proces plaats met een zelf ontwikkelde paddestoel, de Aspergillus Oryzae Tomasu. En daarna moet je het de tijd geven om te rijpen.

Het rijpingsproces
De sojasaus wordt minimaal 24 maanden gerijpt in speciale 25-tot 50-jaar oude whisky vaten, van de beste Schotse distilleerders. Door gebruik te maken van deze oude vaten krijgt de sojasaus een hele mooie rijke smaak.

Na de eerste persing rijpt de ruwe sojasaus nog 12 maanden in alle rust door om tot de heerlijke uiteindelijke smaak te komen.
Daarna is de sojasaus klaar om verkocht te gaan worden. De sojasaus wordt gebotteld, gelabeld en handmatig genummerd. Op die manier wordt iedere fles gecheckt voordat hij goedgekeurd wordt voor de verkoop. De sojasaus van Tomasu heeft er al 3 jaar op zitten voordat ze te koop zijn.
Wil je deze echte Rotterdamse sojasaus kopen?
Ben je benieuwd geworden naar deze heerlijke sojasaus? Je kan hem gelukkig online bestellen! Wel iets duurder dan een flesje Kikkoman. Voor 200 ml betaal je 20 euro. Daar heb je dan wel een ambachtelijke 3 jaar gerijpte sojasaus voor uit Rotterdam, bovendien de gezondste ever, met minder zout!
Bij mij staat het flesje voor de pak op het aanrecht! Ik ben benieuwd of we na deze fles Tomasu nog Kikkoman willen.
Smakelijk!
