Wat heerlijk: een risotto uit de oven : Wel de lusten, niet de lasten van een risotto. Ben jij ook zo dol op risotto? Het is een van mijn favoriete recepten uit de Italiaanse keuken. Maar het vergt nogal wat geduld en vakmanschap om een goede risotto te maken. Deze risotto lukt altijd. Iedereen kan het!
Risotto uit de oven
Risotto is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Echter, een gerecht met een gebruiksaanwijzing. Immers, voor een risotto heb je geduld nodig: bouillon toevoegen, roeren, wachten, weer een beetje bouillon en ga zo maar door. Iedereen die mij kent zal het onmiddellijk herkennen: geduld is niet mijn sterkste punt.
Hoe blij was ik met dit recept van Yvette van Boven wat in de Libelle is verschenen: een risotto uit de oven, waarvoor je geen geduld nodig hebt!
En bovendien: heel gemakkelijk voor te bereiden en alleen maar in de oven schuiven als je gasten er zijn. Een echt “De Smaak van Margot recept” dus!
Ik heb het recept van Yvette direct zelf een beetje aangepast.
Risotto uit de oven met peperonata & salie
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
Voor de peperonata (gestoofde paprika):
- olijfolie
- 3 paprika’s in verschillende kleuren (dat staat zo lekker vrolijk!)
- 1 rode ui
- 1 laurierblaadje
- 2 el rode wijnazijn
- 2 el kappertjes
Voor de risotto:
- klontje boter
- 2 sjalotjes
- 300 g risotto
- klein bosje verse salie
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml droge witte wijn
- 1 groentebouillon tablet (voor 1 L bouillon)
- 100 g geraspte pecorino (Italiaanse schapenkaas)
Alhoewel dit gerecht geen vlees nodig heeft kunnen de vleesliefhebbers er eventueel een lekker stukje gegrilde entrecote bij serveren. Dus evt.:
- Een mooie entrecote
Hoe maak je het klaar?
Maak eerst de peperonata:
- Snijd de paprika in reepjes
- Snijd de rode ui in halve ringen
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paprika, rode ui en het laurierblaadje aan
- Blus af met de rode wijnazijn
- Voeg peper en evt. wat zout naar smaak toe en vervolgens de kappertjes
- Laat ca. 10 minuten zachtjes stoven. Voeg evt. wat water toe.
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet alvast de ovenschaal erin zodat hij lekker voorverwarmd wordt
Ga verder met de risotto als de peperonata staat te stoven:
- Snijd de sjalotjes in stukjes
- Pel en pers de knoflook
- Snijd de salie in dunne reepjes
- Maak een liter groentebouillon met kokend water en een groentebouillonblokje
- Smelt de boter in een pan (bij voorkeur anti-aanbak!)
- Voeg de sjalotjes toe en roerbak deze ca 5 minuten tot ze zacht zijn
- Roer de risottorijst, de salie en de knoflook er doorheen en schep goed door
- Schep de peperonata er doorheen en ¾ van de pecorinokaas
- Blus af met de wijn en roer alles nogmaals goed door
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en schep de risotto in de warme ovenschaal
- Giet de hete bouillon erbij en roer nogmaals goed door
- Zet in de oven en bak de risotto – niet afgedekt – in 40 minuten gaar
Voor vleesliefhebbers:
Bij dit gerecht is vlees helemaal niet nodig. Het smaakt prima op zichzelf. Er zijn echter veel mensen die dol zijn op vlees. Dan is de risotto heerlijk in combinatie met een lekker stukje entrecote.
Als de risotto klaar is laat je hem nog even in de oven staan. Die blijft wel lekker warm!
- Smeer de entrecote in met wat olijfolie en evt. wat italiaanse kruiden
- Gril de entrecote (die bij voorkeur op kamertemperatuur is) in een grilpan in een paar minuten zoals jij hem het lekkerst vindt.
- Snijd de entrecote in plakjes en leg op het bord
Hoe serveer je de risotto?
Strooi voor het serveren nog wat pecorino over de risotto, en voor de finishing touch kan je nog een blaadje salie toevoegen. Je kunt de risotto in een gezellige ovenschaal op tafel serveren, zodat ieder zijn eigen portie kan opscheppen, maar op een mooi bordje serveren kan natuurlijk ook. (Dit is zeker aan te raden als je er entrecote bij serveert)

Ik ben benieuwd wat jij van deze “foolproof” risotto vindt. Wij vonden hem zo lekker dat hij met stip in de favorieten terecht kwam! De verse salie geeft er een heerlijke smaak aan. Smakelijk!
Nog meer inspiratie voor een hoofdgerecht?
Kijk ook eens naar de Kruidige kipstoofschotel met abrikozen!