Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!)

“Heb je nog tips voor een goed restaurant? “ Die vraag wordt mij vaak gesteld. En ja, natuurlijk heb ik tips. Meer dan genoeg zelfs. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je een restaurant zoekt en wat voor soort restaurant je zoekt, maar tips genoeg!Hieronder vind je mijn favoriete restaurants van dit moment. Ik zeg er explicitiet bij: van dit moment, want er zijn zo veel goede restaurants. En het speelt natuurlijk ook mee waar je recent geweest bent.

1. Meliefste in Wolphaartsdijk

Voor mij op dit moment met stip op 1: Meliefste in Wolphaartsdijk, Zeeland. In the middle of Nowhere bestieren Thijs en Anuschka Meliefste hun restaurant. Oorspronkelijk van plan om een eenvoudig restaurant te beginnen hebben zij na de opening in 2015 al snel hun plannen aangepast. Er was in deze regio belangstelling voor een top restaurant. En met het culinaire verleden van Thijs (o.a.  Maaemo** in Oslo en The Fat Duck*** in Londen, Katseveer* in Zeeland en  Het Gebaar* in Antwerpen) was hij in staat om in dat gat te stappen. Meliefste serveert een vast menu dat een reflectie is van de natuur en van de Zeeuwse omgeving.

favoriete restaurants
Een van de heerlijke gerechten van Thijs Meliefste – Foto: De Smaak van Margot

Bijzonderheden:

 • In april 2018 is Meliefste  terecht gekomen in de top 200 lijst beste restaurants  door Opinionated about Dining OAD)
 • In 2017 genomineerd als talentvol chef van het jaar door Gault Millau
 • De snelste stijger in Lekker500  2018 met stip naar nummer 69
 • Gault Millau 2018: 16,5 punten
 • Michelin: ja, waar blijft die Michelin ster? Wanneer weet Michelin dit toprestaurant eindelijk op waarde te schatten?
 • Meliefste is aangesloten bij Les Patrons Cuisinier

De volgende restaurants zijn me even lief en staan op willekeurige volgorde.

2. O&O in St. Willebrord

Wil je een avondje culinair genieten van de oriëntaalse keuken? Dan is restaurant O&O in St. Willebrord een hele goede keuze. Op een plaats waar je het absoluut niet zou verwachten, midden in het dorp St. Willebrord, tegenover de kerk verrast de familie Tsang je met top gerechten, gebaseerd op gerechten uit Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan, met daarbij vaak een connectie naar de Franse keuken.

O&O bestaat al 36 jaar. Oorspronkelijk begonnen als Chinees restaurant, maar al snel realiseerden Helena & Danny Tsang dat er ruimte was om op een hoger niveau te werken. Zij wilden graag Aziatische smaken in een modern jasje presenteren. En dat doen ze nu na 30 jaar nog steeds.

Inmiddels is dochter Monica Tsang, die ook Maitre-Sommelier is het dagelijkse gezicht en aanspreekpunt in het restaurant.

Tip: als je de kans hebt ga dan met heel goed weer naar O&O. Ze hebben een fantastisch terras dat onlangs weer helemaal vernieuwd is. Een feestje om je daar te laten verwennen op een mooie zomeravond. Mocht dat in het kreeftenseizoen zijn? Ga dan met een gerust hart voor het kreeftenmenu.

Mijn favoriete bijgerechtje is de sublieme gele rijst van chef Danny. Zo smaakvol, alleen daaraan kan je je buik al vol eten!

5 favoriete restaurants
Singapore chili lobster – Foto: O&O

Bijzonderheden:

 • Dochter Monica Tsang is in 2015 uitgeroepen tot “Talentvol gastvrouw van het jaar” door Gault Millau
 • Vermelding in de Lekker sinds 2012
 • Gault Millau: 15 punten in 2018

3. Rantree in Maastricht

Mijn vaste volgers verwachtten vast al dat Rantree uit Maastricht in dit lijstje zou staan. En terecht al zeg ik het zelf. Chef Ralph Hermans en gastvrouw/sommelier Jennifer Silvius bezorgen je een onbezorgd avondje culinair genieten, met mooie gerechten met goede bijpassende wijnen, vaak biologische of natuurwijnen.

Eind dit jaar nemen ze een grote stap, ze gaan nl. verhuizen naar het Dormio resort, net buiten Maastricht, waar ze op de 14eetage een prachtig restaurant met een view gaan openen. Dat zal ongetwijfeld fantastisch worden. Wil je voor die tijd nog genieten van het huidige restaurant Rantree? Tot eind oktober kan je hier nog terecht.

favoriete restaurants
Een van de heerlijke gerechten van chef Ralph Hermans – Foto: De Smaak van Margot

Bijzonderheden:

 • Eigenaresse, gastvrouw en sommelier Jennifer Silvius is in 2012 uitgeroepen tot Gastvrouw van het jaar
 • Gault Millau: 15 punten in 2018
 • Vermelding in de Lekker 500
 • Aangesloten bij JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe)

Wil je meer weten over Rantree? Lees dan ook:

4. ’t Spuihuis in Bergen op Zoom

In mijn eigen stadje is ’t Spuihuis het restaurant waar ik het vaakst kom. En terecht. Het enthousiasme van chef René Vermeulen,  zijn vrouw Astrid en hun  equipe, met rising star sous-chef Floris Vriens zorgt iedere keer weer voor een dikke glimlach op je gezicht bij alle gerechten die geserveerd worden.

René geeft graag persoonlijke aandacht aan zijn gasten. Hij komt dan ook graag zelf aan tafel om bepaalde gerechten te serveren en toe te lichten. Als wij er komen dan hoeven we zelf niets te bestellen. Als René weet dat wij er zijn maakt hij iets moois en weet hij ons steeds weer te verrassen. Astrid is de stille kracht achter het Spuihuis. Zij zorgt er als gastvrouw voor dat alles zowel voor als achter de schermen vlekkeloos verloopt.  Astrid en Rene vullen elkaar perfect aan en dat is te merken aan de heerlijke entourage in ’t Spuihuis.

weervisserij favoriete restaurants
Heerlijke vers gebakken Bergse ansjovis bij restaurant ’t Spuihuis – Foto: De Smaak van Margot

Meer weten over ’t Spuihuis en de activiteiten van Rene Vermeulen? Lees ook:

Bijzonderheden:

 • Vermelding in de Lekker 500
 • Gault Millau: 13 punten in 2018
 • Chef Rene Vermeulen maakt ook culinaire uitstapjes, zoals pop-up concept Op het land, een restaurant dat geheel in het teken stond van asperges, midden op een aspergeveld.

5. FG Restaurant** Rotterdam

Wil je een avondje culinaire beleving? Ga dan naar FG Restaurant** in Rotterdam. Hier ga je niet normaal uit eten, nee, hier word je entertaind door het team van Francois Geurds FG is natuurlijk een verwijzing naar de naam van Francois Geurds, maar staat ook voor Fantasierijke Gastronomie. En dat klopt inderdaad. De gerechten die hier op het bord komen krijg je thuis echt niet bedacht. Ook de manier van serveren en de overgang van het ene naar het andere gerecht zijn vaak bijzonder.

Francois is voortdurend vernieuwend bezig. Zo heeft hij onlangs chocolade uitgebracht en recent serveert hij FG bier.

Naar FG ga ik bij voorkeur met z’n tweeën, zodat je samen echt optimaal kunt genieten van het eten. Ik vind het zonde om hier met een grote groep te gaan eten. Dus heb je iets speciaals te vieren met je lover? Een avondje FG staat garant voor een topavond!

Foto: Fleur van Nijnatten

 

Leuke weetjes:

 • FG biedt valet parking aan, erg handig!
 • Geen kledingvoorschriften bij FG. Je bent net zo welkom in je spijkerbroek als in je galajurk.
 • Behalve FG Restaurant** heeft Francois ook restaurant FG Foodlabs* en FG Bistro. Allebei ook gaaf om naar toe te gaan. FG biedt voor ieder wat wils.

 Bijzonderheden:

 • Gault Millau in 2018: 17,5 punten
 • FG bezit 2 Michelin sterren sinds 2014
 • FG ontving in 2017 de Marketing Award Rotterdam

Lastig, zo’n top 5…

Erg lastig trouwens dit lijstje maken, want ik heb zo nog een aantal top restaurants in gedachten waar ik ook erg graag kom. Die komen wellicht een volgende keer aan bod. Kan je daar niet op wachten, kijk dan ook maar eens naar:

Verlanglijstje

En wat te denken over de restaurants die nog op mijn verlanglijstje staan?

En uiteraard nog veel meer! Gelukkig blijft er altijd iets te wensen over!

Wat zijn jouw favoriete restaurants van dit moment? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten, dan ga ik misschien jouw tip ook uitproberen!

 

 

 

 

8 reacties

 1. Ik kan niet anders dan de mening van Gerba beamen, en nee, ik ben geen famili en heb er geen aandelen van, maar ben zeer benieuwd naar je mening.
  Met vriendelijke groet
  Loek van Driel

 2. Sluit me aan bij Loek en Margot en ben ook geen aandeelhouder. Salon de Provence voor en heerlijke gerechten, heel mooi kader zowel binnen als buiten en als totaal een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

 3. Beste, of gewoon maar Hoi, Margot,
  Tip 1. ’t Pomphuis in Antwerpen-Noord: Nette ontvangst, natuurlijk mooie “industriële” aankleding (de pomp staat er nog in), goed en (h)eerlijk eten, echt een avondje weg voor ons 2-tjes na de film van 5 uur in Kinepolis.
  Tip 2. De Jonckheer in Ossendrecht, en dan met voorkeur straks einde herfst met hun heerlijke wildmenus.

  Groetjes van een bekende van enige tijd geleden, Adrien Melsen.

  NB: Mooie foto, gemaakt door Fleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.