Hoe kan je een zomerse BBQ nou beter beginnen dan met een heerlijke koele gazpacho? Na een hete stranddag of zomeractiviteit gaat zo’n lekker koud soepje er wel in. Deze keer niet de traditionele gazpacho, maar een komkommergazpacho! Vorige week in de Libelle, dit weekend getest door De Smaak van Margot! En ik kan je vertellen het is een aanrader!
Komkommergazpacho
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 100 ml groentebouillon
- 1 sneetje brood
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 avocado, in blokjes
- 2 komkommers in stukken gesneden (mag gewoon met schil, wel even wassen)
- een bosje peterselie
- een groene peper, zaadlijsten verwijderen en in stukjes
- 250 ml yoghurt
- 125 ml slagroom
- 2-3 el witte wijnazijn
- 50 ml olijfolie extra vergine (bv Nunez de Prado)
- zout en peper naar smaak
- evt. wat bloemetjes of schijfjes komkommer om te decoreren
- Staafmixer of keukenmachine
Hoe maak je het?
- Week het brood ca 5 minuten in de bouillon
- Doe het natte brood in een diepe schaal, waar je straks met de staafmixer in kan mixen (of gebruik een keukenmachine of blender)
- Doe de knoflook, avocado, komkommers en het groene pepertje erbij
- Mix met de staafmixer alle ingrediënten goed door elkaar. Dat kan wel even duren.
- Doe de yoghurt, de slagroom en de witte wijnazijn er al roeren doorheen
- Op het laatst voeg je langzaam de olijfolie erbij, zachtjes roerend
- Meng alles goed door elkaar
- Voeg versgemalen peper en eventueel wat zout toe
- Zet de soep een paar uur in de koelkast zodat hij echt door en door koud is.
- Je kan evt. wat bloemetjes, peterselie of komkommer gebruiken voor de garnering.

Hoe serveer je het?
Dat is een goede vraag. Met dit gerechtje kan je namelijk alle kanten op. De hoeveelheden hierboven zijn bijna genoeg voor een maaltijd of een stevige lunch. Maar deze hoeveelheid is ook genoeg voor 8 kleine porties als voorgerechtje of appetizer.
Dus: als hoofdgerecht kies je een leuk schaaltje of soepbord uit, dat je evt. nog wat aankleedt met bloemetjes of kruiden.
Als voorgerechtje of appetizer is het ook leuk in een glas, met een klein lepeltje erbij (de soep kan ook bijna gedronken worden)

Tip:
Ook leuk voor een picnic. Je kan de soep makkelijk meenemen en koel houden in een thermosfles.
Veel plezier met dit recept en vooral: smakelijk!
Wil je liever een originele gazpacho? Probeer dan deze oranje gazpacho eens!