De geneugten van de Gascogne

Net terug van een – letterlijk – heerlijke vakantie in de Gascogne, deel ik graag de “geneugten” van dit gebied met jullie. Beetje ouderwets woord, maar vanwege de alliteratie vond ik het wel mooi klinken, vandaar de oubollige titel.

De Gascogne

De Gascogne is de toeristische benaming van het gebied in het zuidwesten van Frankrijk, met de officiële naam Nouvelle-Acquitaine en Occitanie. Het ligt ruim 1000 km van Nederland vandaan en is een heerlijk zonnig gebied, dat dus bij uitstek geschikt is voor de druiventeelt, wat dan ook erg veel gebeurt in deze regio.

Eten

Dit gebied staat ook bekend om veel mooie eetproducten, zoals wild, foie gras, confit de canard etc. Daar gaat deze blog niet over.  Ik houd daar zelf iets minder van, vandaar. De liefhebbers van Foie gras kan ik dit gebied overigens van harte aanbevelen, ik had een fervent Foie Gras liefhebber bij me en die heeft een aantal keren heerlijk zitten genieten van deze lokale specialiteit!

gascogne
Foie gras met een carpaccio van verse vijgen bij Chateau de Buros – Foto: De Smaak van Margot

Floc de Gascogne

Gascogne
Floc de Gascogne van Domaine de Paguy – Foto: De Smaak van Margot

Direct bij aankomst bij onze verblijfplaats Chateau de Buros in Gabarret, kregen we een lokaal drankje aangeboden van eigenaar Marijn de Wit, een Floc de Gascogne van Domaine de Paguy.   Een drankje dat ik niet kende, maar de laatste 50 kilometer hadden we bij diverse wijngaarden langs de kant van de weg inderdaad regelmatig borden zien staan met de vermelding dat er druiven werden geteeld voor de productie van Floc. We kregen een witte en een rode variant en werden aangenaam verrast door de heerlijke smaak. Een beetje zoet, maar niet té.  Een lekker drankje als aperitief, digestief of bij een kaasplankje of Foie Gras.

Wat is Floc

We waren wel nieuwsgierig geworden, wat is dit voor drankje? Floc is een echt regionaal product en wordt gemaakt van 2/3 deel druivensap en 1/3 deel Armagnac, een andere specialiteit uit deze streek. Je hoeft het niet zelf te mengen want het is kant-en-klaar te koop, in de vakantie hebben wij uiteraard een producent bezocht en een paar lekkere flesjes gekocht om mee naar huis te nemen.  Wij waren bij Le Mont Royal van Sebastien Massartic in Montreal du Gers. Hele vriendelijke mensen, waar we direct een kijkje mochten nemen op het bedrijf. Leuk om even te proeven!

Gascogne
Heerlijke Floc de Gascogne van Le Mont Royal van Sebastien Massartic – Foto: De Smaak van Margot

Armagnac

Een andere specialiteit van deze streek is de Armagnac. Ik heb het al kort even genoemd omdat Armagnac ook een bestanddeel is van de Floc. Cognac kent iedereen wel, maar wat is nou eigenlijk Armagnac?  Armagnac is ook een hele sterke drank, met zo’n 40% alcohol. Er worden voornamelijk 4 druivensoorten gebruikt om Armagnac te maken, de Ugni Blanc, de Baco Blanc, de Colombard en de Folle Blanche.

In tegenstelling tot Cognac wordt Armagnac maar één keer gedestilleerd. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Het alcoholpercentage varieert bij Armagnac en dat komt door de gekozen destillatiemethode. In Armagnac zit een groter waterdeel dan bij Cognac en hierin bevinden zich de geur- en smaakstoffen. Daardoor is bij Armagnac de invloed van de druif en het terroir groter dan bij Cognac. Zowel Armagnac als Cognac wordt gerijpt op eikenhouten vaten. De productie wordt gecontroleerd door  het Bureau National Interprofessionel de l’Armagnac.

Gascogne
Armagnac destilleermachine – Gezien bij Tariquet – Foto: De Smaak van Margot

Armagnac wordt fijner en zachter van smaak naarmate hij ouder wordt. Net als cognac wordt Armagnac in verschillende categorieën  ingedeeld.  Van de VS voor 2 jaar oude Armagnac tot  de XO van minstens 6 jaar oud en de Hors d’Age van minstens 10 jaar oud.

Wij proefden Armagnac bij Domaine Uby. Je proeft echt duidelijke verschillen tussen de verschillende soorten. De lekkerste vonden wij de Armagnac XL-Extra Long van 20 jaar oud. Maar we hebben een fles XO gekocht, en als je naar de foto hieronder kijkt dan snap je waarom. Het oog wil ook wat, toch? Staat weer prachtig bij ons in de kamer!

Gascogne
De prachtige design fles Armagnac Uby XO – Extra Old – Foto: De Smaak van Margot

Wat ook erg leuk is om mee naar huis te nemen is een proefdoos met verschillende soorten Armagnac, zoals het exemplaar hieronder van Château de Pellehaut.

gascogne
Een proefdoos Armagnac van Chateau de Pellehaut – Foto: De Smaak van Margot

Wijnen uit de Gascogne

We hebben ook diverse wijnproducenten bezocht in de Gascogne, waaronder een paar die we al kenden van thuis. Leuk, want die kan je dus ook in Nederland kopen. Deze blog zit nog in de pen en kan je de komende weken verwachten. Nog even geduld dus!

Tip: Wil je het aankomende bericht over de wijnen in de Gascogne niet missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief. Je krijgt de nieuwe artikelen dan vanzelf in je mail! Inschrijven kan hier.

Meer lezen over verrassende drankjes?

Wil je nog meer lezen over verrassende drankjes, lees dan ook de blog over Xquisito!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.