De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (12.695)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.339)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.323)
  • 5 x topterrassen met een view (4.151)
  • Hippe cocktailbar in Maastricht – Aanraders in Maastricht deel 4 (4.050)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
  • Blog
  • Inspiratie
  • Op reis
  • Producten
  • To do

De geneugten van de Gascogne

  • 5 september 2018
  • Geen reacties

Net terug van een – letterlijk – heerlijke vakantie in de Gascogne, deel ik graag de “geneugten” van dit gebied met jullie. Beetje ouderwets woord, maar vanwege de alliteratie vond ik het wel mooi klinken, vandaar de oubollige titel.

De Gascogne

De Gascogne is de toeristische benaming van het gebied in het zuidwesten van Frankrijk, met de officiële naam Nouvelle-Acquitaine en Occitanie. Het ligt ruim 1000 km van Nederland vandaan en is een heerlijk zonnig gebied, dat dus bij uitstek geschikt is voor de druiventeelt, wat dan ook erg veel gebeurt in deze regio.

Eten

Dit gebied staat ook bekend om veel mooie eetproducten, zoals wild, foie gras, confit de canard etc. Daar gaat deze blog niet over.  Ik houd daar zelf iets minder van, vandaar. De liefhebbers van Foie gras kan ik dit gebied overigens van harte aanbevelen, ik had een fervent Foie Gras liefhebber bij me en die heeft een aantal keren heerlijk zitten genieten van deze lokale specialiteit!

gascogne
Foie gras met een carpaccio van verse vijgen bij Chateau de Buros – Foto: De Smaak van Margot

Floc de Gascogne

Gascogne
Floc de Gascogne van Domaine de Paguy – Foto: De Smaak van Margot

Direct bij aankomst bij onze verblijfplaats Chateau de Buros in Gabarret, kregen we een lokaal drankje aangeboden van eigenaar Marijn de Wit, een Floc de Gascogne van Domaine de Paguy.   Een drankje dat ik niet kende, maar de laatste 50 kilometer hadden we bij diverse wijngaarden langs de kant van de weg inderdaad regelmatig borden zien staan met de vermelding dat er druiven werden geteeld voor de productie van Floc. We kregen een witte en een rode variant en werden aangenaam verrast door de heerlijke smaak. Een beetje zoet, maar niet té.  Een lekker drankje als aperitief, digestief of bij een kaasplankje of Foie Gras.

Wat is Floc

We waren wel nieuwsgierig geworden, wat is dit voor drankje? Floc is een echt regionaal product en wordt gemaakt van 2/3 deel druivensap en 1/3 deel Armagnac, een andere specialiteit uit deze streek. Je hoeft het niet zelf te mengen want het is kant-en-klaar te koop, in de vakantie hebben wij uiteraard een producent bezocht en een paar lekkere flesjes gekocht om mee naar huis te nemen.  Wij waren bij Le Mont Royal van Sebastien Massartic in Montreal du Gers. Hele vriendelijke mensen, waar we direct een kijkje mochten nemen op het bedrijf. Leuk om even te proeven!

Gascogne
Heerlijke Floc de Gascogne van Le Mont Royal van Sebastien Massartic – Foto: De Smaak van Margot

Armagnac

Een andere specialiteit van deze streek is de Armagnac. Ik heb het al kort even genoemd omdat Armagnac ook een bestanddeel is van de Floc. Cognac kent iedereen wel, maar wat is nou eigenlijk Armagnac?  Armagnac is ook een hele sterke drank, met zo’n 40% alcohol. Er worden voornamelijk 4 druivensoorten gebruikt om Armagnac te maken, de Ugni Blanc, de Baco Blanc, de Colombard en de Folle Blanche.

In tegenstelling tot Cognac wordt Armagnac maar één keer gedestilleerd. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Het alcoholpercentage varieert bij Armagnac en dat komt door de gekozen destillatiemethode. In Armagnac zit een groter waterdeel dan bij Cognac en hierin bevinden zich de geur- en smaakstoffen. Daardoor is bij Armagnac de invloed van de druif en het terroir groter dan bij Cognac. Zowel Armagnac als Cognac wordt gerijpt op eikenhouten vaten. De productie wordt gecontroleerd door  het Bureau National Interprofessionel de l’Armagnac.

Gascogne
Armagnac destilleermachine – Gezien bij Tariquet – Foto: De Smaak van Margot

Armagnac wordt fijner en zachter van smaak naarmate hij ouder wordt. Net als cognac wordt Armagnac in verschillende categorieën  ingedeeld.  Van de VS voor 2 jaar oude Armagnac tot  de XO van minstens 6 jaar oud en de Hors d’Age van minstens 10 jaar oud.

Wij proefden Armagnac bij Domaine Uby. Je proeft echt duidelijke verschillen tussen de verschillende soorten. De lekkerste vonden wij de Armagnac XL-Extra Long van 20 jaar oud. Maar we hebben een fles XO gekocht, en als je naar de foto hieronder kijkt dan snap je waarom. Het oog wil ook wat, toch? Staat weer prachtig bij ons in de kamer!

Gascogne
De prachtige design fles Armagnac Uby XO – Extra Old – Foto: De Smaak van Margot

Wat ook erg leuk is om mee naar huis te nemen is een proefdoos met verschillende soorten Armagnac, zoals het exemplaar hieronder van Château de Pellehaut.

gascogne
Een proefdoos Armagnac van Chateau de Pellehaut – Foto: De Smaak van Margot

Wijnen uit de Gascogne

We hebben ook diverse wijnproducenten bezocht in de Gascogne, waaronder een paar die we al kenden van thuis. Leuk, want die kan je dus ook in Nederland kopen. Deze blog zit nog in de pen en kan je de komende weken verwachten. Nog even geduld dus!

Tip: Wil je het aankomende bericht over de wijnen in de Gascogne niet missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief. Je krijgt de nieuwe artikelen dan vanzelf in je mail! Inschrijven kan hier.

Meer lezen over verrassende drankjes?

Wil je nog meer lezen over verrassende drankjes, lees dan ook de blog over Xquisito!

 

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • frankrijk
  • gascogne
  • op reis
  • proeven
Vorige bericht
Spaanse bonensalade
  • Blog
  • Hoofdgerechten
  • Recepten
  • Salade

Uit Spanje: bonensalade met chorizo en garnalen

  • 29 augustus 2018
Bekijk bericht
Volgende bericht
winnaar beste kook blogs 2018
  • Blog
  • Margot
  • Persoonlijk

Hoera: Winnaar beste Kook Blogs 2018

  • 6 september 2018
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.