Heerlijke Zuid-Afrikaanse Boboti

Heb jij wel eens Boboti gegeten? Ik herinner me de eerste keer nog wel dat ik het at. Mijn schoonmoeder was naar Zuid-Afrika geweest en kwam thuis met het recept van een vriendin die daar woont. We vonden het heerlijk die Boboti, de voor ons onbekende Zuid-Afrikaanse gehaktschotel. Als ze op bezoek kwam nam ze daarna regelmatig een bakje Boboti voor ons mee. Smullen!

Deze week heb ik mijn eigen variant Boboti gemaakt, geïnspireerd door dit recept uit Zuid-Afrika en wat speurwerk op internet.  Hij werd door het thuisfront direct (zeer!) goed gekeurd, dus vandaar dat ik het recept graag met jullie deel!

Wat heb je nodig?

Hoofdgerecht voor 4-6 personen (Toelichting op het aantal personen: ik had verwacht dat deze hoeveelheid voldoende was voor 6 personen. We waren echter met z’n vieren en de schaal ging schoon op. Of dat kwam omdat iedereen uitgehongerd was of omdat het zo lekker was is me niet helemaal duidelijk. Dus: test het zelf even uit!)

1 kg biologisch rundergehakt
2 (oude) boterhammen
200 ml melk
2 uien
2 tenen knoflook
3 el milde olijfolie
1 potje Mango chutney 230 g (bv Ceeta’s bij AH)
100 g rozijnen
4 eieren
1 sinaasappel
4 tl kerriepoeder
4 tl kurkuma
vers gemalen zwarte peper
2 el citroensap
1 el azijn
3 laurierbladeren

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180º
  • Week het brood in de melk
  • Week de rozijnen in lauw water
  • Snipper de ui en pers de knoflook
  • Was de sinaasappel en snijd in  schijven
  • Verhit de olijfolie en bak hierin de uisnippers en de knoflook
  • Voeg de kerriepoeder en 3 tl kurkuma toe. Roer goed door
  • Voeg de gehakt toe en bak al roerend rul
  • Zet het vuur wat lager en voeg versgemalen peper naar smaak, de citroensap, azijn, mangochutney en de (uitgelekte) rozijnen toe. Roer goed door
  • Knijp het brood uit en verkruimel door het gehaktmengsel
  • Klop 1 ei los en roer door het gehaktmengsel
  • Doe het gehakt in een licht ingevette ovenschaal
  • Leg de sinaasappelschijven op het gehakt
  • Klop de overige 3 eieren los, samen met de melk waarin het brood geweekt heeft en een tl kurkuma
  • Giet over het gehakt
  • Leg de blaadjes laurier bovenop
  • Bak de gehaktschotel in ca. een half uur gaar op 180ºC
boboti
De heerlijke Boboti, recht uit de oven – Foto: De Smaak van Margot

Wat eet je erbij?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Ik heb deze keer gekozen voor rijst en sperziebonen. Het is lekker om bij het koken van de rijst wat kurkuma toe te voegen en een kaneelstokje. Geeft een heerlijke smaak mee, die perfect past bij de Boboti. De rijst kleurt hierdoor een beetje geel,

Doe als finishing touch een beetje versgemalen nootmuskaat over de sperziebonen.

Het Zuid-Afrikaanse basisrecept tipte om hier zoete aardappel in blokjes bij te eten, met suiker kaneel en boter.

Mogelijkheden genoeg dus!

boboti
De Boboti smaakt heerlijk met rijst en sperziebonen – Foto: De Smaak van Margot

 

Hoe serveer je het?

Ik vind het zelf het leukste om de ovenschotel gezellig op tafel te zetten. Je kan er ook voor kiezen om voor alle tafelgasten een eigen ovenschaaltje te nemen en dat te serveren Ook erg leuk.

boboti
En op het bord ziet het er zo uit – Foto: De Smaak van Margot

Tips

  • Ook deze schotel is – zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn – ideaal als je gasten krijgt. Je kan het volledig voorbereiden. De schotel hoeft alleen nog de oven in, dus jij kan lekker kletsen met je gasten in plaats van in de keuken te staan. Helemaal als je over een stoomoven beschikt en je daarin de sperziebonen en rijst kan bereiden Geen omkijken naar!
  • Je kan ook een andere chutney variant kiezen. Dat heeft uiteraard invloed op de smaak. Sinaasappelchutney, uienchutney, kies wat het beste aansluit bij jouw smaak!

Smakelijk!

 

Meer wereldrecept inspiratie?

Kijk ook eens naar:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.