Genieten bij Jonnie en Thérèse in De Librije***

Eten bij De Librije. Welke lekkerbek droomt daar nou niet van? Ik in ieder geval wel! En soms komen dromen uit. Zo heb ik onlangs een heerlijke lunch beleefd bij Jonnie en Thérèse. Inderdaad, het was niet zomaar een lunch, maar een echte belevenis! Ik wil je graag mee laten genieten van deze fantastische middag. Ga je mee naar Zwolle?

Op naar Zwolle

De Librije is gevestigd in Zwolle en dat is voor ons niet naast de deur. Trigger om bij De Librije te gaan eten was het event Chefs Revolution dat georganiseerd wordt door Jonnie en Thérèse Boer, samen met Thomas en Carola Ruhl en hun teams. “The International Avantgarde Cuisine Annual”. Een event waarbij topchefs uit de hele wereld worden ingevlogen om hun kookkunsten te tonen in een prachtig theater in Zwolle. Daarbij wordt tevens een Boerenmarkt georganiseerd, waar de leveranciers van De Librije zich presenteren en waar uiteraard volop gegeten en gedronken kan worden. Een mooie aanleiding voor ons om een weekendje Zwolle in te plannen, met uiteraard een lunch bij De Librije, dat ook nog eens het 25-jarig jubileum viert!

De Librije
Eindelijk bij De Librije! – Foto: De Smaak van Margot

De ontvangst

Vol verwachting togen we naar De Librije. Het pand – een voormalige vrouwengevangenis –  is aan de buitenkant al gaaf om te zien. De gastheren en -vrouwen staan al klaar om de gasten te ontvangen. Dat voelt heel welkom. We werden direct mee naar binnen genomen en naar een lounge gebracht waar we eerst lekker konden genieten van een aperitief.  Met al een beetje zicht op het restaurant, waar het uiteindelijk allemaal om draait.

De lounge is een hele sfeervolle omgeving, wel een beetje donker, waar je heel relaxt kan acclimatiseren en van je eerste drankje kan genieten. We begonnen met een glas Champagne van het huis Henriot. Een heerlijke champagne overigens, dat kan je wel aan Thérèse overlaten!

Hierbij werd direct een verrassende amuse gepresenteerd. Een vriendschapsring met daarop een tartaar van kalf en haringkuit. Dat is mooi, we zijn nu officieel vrienden van de Librije! En bovendien een mooie bezegeling van de vriendschap met onze lieve vrienden!

De Librije
Onze heerlijke vriendschapsringen. Symbool voor vriendschap met De Librije en elkaar! Foto: De Smaak van Margot

Tot onze verrassing kwam Jonnie zelf de menukaart presenteren en uitleggen. Ondanks de drukke activiteiten rondom Chefs Revolution waren Jonnie en Therese aanwezig in het restaurant. Gaaf! En leuk, want Jonnie is heel toegankelijk en geeft een warm en welkom gevoel.

Ook de menukaart is heel speciaal. Aan alle details is gedacht. De buitenkant is bekleed met koeienvacht. Aan de binnenkant wordt uitgelegd dat bij de gerechten van De Librije aan alle aspecten is gedacht:

De Librije
De bijzondere menukaart van De Librije – Foto: De Smaak van Margot
 • De ogen, die zijn de spiegels van je smaak
 • De neus, maakt nieuwsgierig
 • In de mond blijft niets onbesproken
 • En de buik is de baas van de hersenen

Daar zit wel een kern van waarheid in!

Je kan ervoor kiezen om à la carte te eten, maar wij kozen voor het 25-jaar menu, waarin klassiekers van de afgelopen jaren gecombineerd worden met een aantal hele nieuwe gerechten. Jonnie kookt bij voorkeur met lokale ingrediënten en dat zie je ook terug op de kaart.

Thérèse kwam persoonlijk de bestelling opnemen en informeerde naar onze wijnkeuze. We besloten om te vertrouwen op de wijnkeuze van de sommeliers van De Librije en kozen voor het bijpassende wijnarrangement. Na nog een aantal heerlijke amuses werden we uitgenodigd om aan tafel te gaan.

Aan tafel

Het restaurant van De Librije bevindt zich op de voormalige binnenplaats van de gevangenis. De binnenplaats is helemaal overdekt met glas, waardoor je een hele lichte aangename entourage hebt, waar je het Hollandse weer volledig meebeleeft. De inrichting is heel sfeervol. Er zijn gezellige hoekjes gecreëerd om romantisch met z’n tweeën te eten, maar ook aan de tafels in het midden van de zaak zit je heel relaxt. Je zit hier zeker niet bovenop elkaar en je hebt niet snel last van je buren. De tafels zijn – heel apart – gedekt met een lederen tafelkleed. De binnenplaats doet bijna aan als een serre want er staan bomen, planten en kruiden die ook gebruikt worden in de gerechten.

De Librije
De prachtige overdekte binnenplaats waar het restaurant zich bevindt – Foto: De Smaak van Margot

Er is enorm veel aandacht voor de gasten. De jonge, vlotte mensen hebben allemaal een hele professionele uitstraling. Niets ontgaat hen.

De Librije
In het restaurant wordt de laatste hand gelegd aan de gerechten – Foto: De Smaak van Margot

Na nog een laatste amuse aan tafel te hebben gekregen begonnen we met het 10-gangen jubileum menu. Stuk voor stuk mooie gerechtjes, die inderdaad niet alleen de mond prikkelden, maar ook de ogen. Vaak zijn het ware kunstwerkjes, waarvan het bijna jammer is om op te eten.

10 gangen

Het 10 gangen menu bestond uit de volgende gerechten:

 • Oester, geitenkaas, zeewieren
 • Rivierkreeftjes, ganzenlever, gagel
 • Langoustine, kombucha, boomtomaat
 • Saibling, sherry, kokos, maggiplant
 • Gul, blauwe kaas, sparrentop, tulp
 • Zeeduivel, kalfstong, gefermenteerde mais
 • Ermelo’s eend, chocolade, sinaasappel
 • Epoisses, aardappel uitlek, konijnenniertjes
 • ‘Dalfsen Bangkok’
 • Koolrabi, kefir, dille

We hadden met ons gezelschap nog wat dieetwensen, dus hier en daar waren wat afwijkingen in het menu. Het voert hier te ver om alle gerechten te beschrijven. Ik zal volstaan met een foto impressie (mijn fotokwaliteiten doen niet altijd recht aan de kwaliteit van de gerechten, maar ik hoop je hier toch een beetje een indruk mee te geven!). Ik kan je verzekeren dat alle gerechten zeer de moeite waard waren!

Beleving aan tafel

Diverse gerechten kregen nog een extra beleving mee. De Ermelose eend bijvoorbeeld, werd  aan tafel gepresenteerd met een mooi verhaal,  hoe het gerecht bereid wordt en wat de achtergrond is. Veel gerechten worden ook aan tafel van de laatste details voorzien. De rivierkreeftjes werden gerookt in een doos met lokale niet-eetbare kruiden, die wel een heerlijke smaak meegaven aan de kreeftjes. Bij een gerechtje kwam er zelfs een mini-barbeque in de vorm van een conservenblikje aan tafel. Rechtstreeks van de mini BBQ zo op je bord!

De Librije
Foto: De Smaak van Margot

Topwijnen

De wijnen die erbij geserveerd werden waren zonder uitzondering pareltjes en erg goed gekozen door de sommeliers. Sommelier Sebastiaan geeft een uitgebreide toelichting bij de wijnen, waardoor de waardering nog groter wordt. Er worden hele bijzonder wijnen geserveerd, waarvan soms maar een zeer beperkte oplage is, die je dus niet zo snel elders kunt drinken.

De Librije
Sommelier Sebastiaan brengt vol passie het verhaal over van een van de geserveerde topwijnen – Foto: De Smaak van Margot

Jonnie enThérèse

Uiteraard wilden we nog graag even op de foto met Jonnie en Thérèse. We werden uitgenodigd om letterlijk in de keuken te kijken, waar we op de foto gingen met Jonnie en Thérèse.

Het digestief nuttigden we in de loungeruimte. We waren zo lang blijven hangen dat we plaats moesten maken voor de dinergasten!

Bij het verlaten van het restaurant komt Thérèse ons nog snel – vers van de pers – het prachtige Chefs Revolution Magazine toestoppen. Een prachtig magazine, boordevol interviews met de chefs en er worden ook veel recepten gedeeld, die overigens wel een uitdaging zijn voor de huis-tuin-en keuken koks. Maar goed, dat is logisch, verschil moet er zijn en we praten hier over recepten van de topchefs wereldwijd!

De Librije
Vers van de pers, het prachtige magazine Chefs Revolution editie 2018 – Foto: De Smaak van Margot

Wat een topmiddag was het, door Jonnie en Thérèse, door het geweldige eten en de fantastische wijnen,  en zeker ook door sommelier Sebastiaan en maitre Stefan en hun team, die er met zijn allen voor gezorgd hebben dat we een fantastische beleving hebben gehad!

Meer informatie over de restaurants van Jonnie en Thérèse

De Librije***

De Librije is een restaurant met drie Michelin sterren, waar Jonnie en Thérèse Boer dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren. Een ontzettend professioneel bedrijf waar met een enorme passie en gedrevenheid gewerkt wordt. Niet altijd is alles rozengeur en maneschijn geweest. Zelfs Jonnie en Thérèse hebben zware tijden gekend. Wat ze siert is dat ze daar zo te zien alleen maar sterker uitgekomen zijn.

De Librije  is gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis, die door het koppel volledig gerenoveerd is. Er zit een hotel bij, dus je kan lekker blijven slapen na de culinaire verwennerij. In de winkel van De Librije kan je producten kopen die ontwikkeld zijn door Jonnie in samenwerking met leveranciers en ook de wijnen van Thérèse en de vele kookboeken en boeken over wijn worden daar verkocht.

 Librije’s Zusje**

Naast De Librije in Zwolle tekenen Jonnie en Thérèseook voor Librije’s Zusje, het restaurant dat tegenwoordig in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel zit (voorheen in Zwolle).   SVH Meesterkok Sidney Schutte, afkomstig uit de keuken van De Librije voert hier de keukenbrigade dagelijks aan.

Tropisch zusje Brass Boer

Jonnie en Thérèse hebben afgelopen najaar een tropisch zusje geopend op Bonaire, Brasserie Brass Boer. Uiteraard niet een op een te vergelijken met de Michelin sterren restaurants in Nederland, maar met een voor de regio ongekend hoog kwaliteitsniveau. Ook hier werkt een team afkomstig uit Zwolle.

Brass Boer is gevestigd bij het Delfins Beach Resort. Ik heb gehoord dat het cuinaire toerisme naar Bonaire de afgelopen maanden enorm gegroeid is.  Over een paar maanden kan je ook van mij een verslagje van verwachten. Mijn zoon loopt daar momenteel stage, dus dat is een mooie reden om een bezoekje te brengen aan Bonaire!

De Librije
Het tropische zusje Brass Boer – Foto: De Smaak van Margot

Laatste Nieuws

En de expansiedrift houdt niet op bij Jonnie enThérèse. Afgelopen weekend, tijdens Chef’s Revolution maakten ze bekend dat ze in het voorjaar van 2019 een nieuwe Brass Boer willen openen, weliswaar op een iets minder exotische locatie, namelijk in Zwolle. Goed nieuws, want deze wat laagdrempeliger formule maakt het voor meer mensen mogelijk om te genieten van de culinaire kunsten van Jonnie en Thérèse.

In een volgende blog aandacht voor Chef’s Revolution.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.