Het oesterseizoen is weer begonnen!

Oesters. Voor veel mensen een culinaire traktatie. Veel andere mensen moeten er niet aan denken om dit zilte beestje op te slurpen. Om heel erg eerlijk te zijn: je kon mij er niet voor wakker maken. Ik ben al een tijdje bezig om oesters te leren eten. Met mijn hobby kan je daar eigenlijk niet om heen toch? Bij heel veel events staan er immers oesters op het menu. Steeds probeerde ik er weer een, met wisselend succes, afhankelijk van de bereidingswijze en misschien ook wel de versheid van de oester. Maar ik kan je vertellen, na de officiële opening van het oesterseizoen durf ik wel te zeggen dat ik oesters echt lekker vind!

Officiële opening van het oesterseizoen

Het oesterseizoen 2018-2019 is officieel geopend op 20 september, in Yerseke. Ik was uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Heel bijzonder! We troffen het ontzettend met het weer. Een prachtige blauwe hemel, hier en daar een wolkje en een stevig briesje. Mooi weer om het water op te gaan! Terwijl we gingen varen werden we voorzien van een andere Zeeuwse lekkernij, namelijk een Zeeuwse Bolus. En aangezien je me daar zeker wel voor wakker kunt maken ging die er wel in!

oesterseizoen
De YE 155 bezig met de eerste officiële oestersleep seizoen 2018-2019 – Foto: De Smaak van Margot

Schipper Maurice Boonen van de YE155 voer tegelijkertijd uit om de officiële eerste oestersleep te doen. Vanaf heden mag er weer gevist worden op de Zeeuwse creuses en de Zeeuwse platte oesters. Erg  gaaf om hier getuige van te zijn! Toen de YE 155 de eerste sleep volbracht had werd het net opgehaald in het zicht van onze boot. Dat was een mooi moment!

oesterseizoen
De eerste sleep wordt binnengehaald – Foto: De Smaak van Margot

De overhandiging

Vervolgens dook de schipper het net in om  de oesters voor de officiële overhandiging  te selecteren.

oesterseizoen
De oesters worden geselecteerd – Foto: De Smaak van Margot

De oesters werden direct daarna aangeboden aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Oesterman Pim van Engelenburg maakte de oesters vakkundig open, waarna ze heerlijk weggeslurpt werden. Verser dan vers zijn deze oesters!

oesterseizoen
Pim van Engelenburg maakt de oesters vakkundig schoon – Foto: De Smaak van Margot

Proeven

Gelukkig kwamen ook de overige opvarenden aan de beurt om de eerste oesters te proeven.  Zoals ik al aangaf ben ik niet een fervent oesterliefhebber, maar uiteraard wilde ik deze verse oesters toch echt wel even proeven. En, ik moet je zeggen: ze waren echt heerlijk! Ik heb er uiteindelijk een stuk of 5 met veel plezier gegeten, en zelfs op gekauwd! Vooral een oester die voorzien werd van een bijzondere dressing, de Oyester44, een oerhollandse maritieme vodka smaakte uitstekend. Binnenkort meer hierover.

 

oesterseizoen
De Oyester 44, Dutch Vodka en perfecte dressing voor je oester! – Foto: De Smaak van Margot

Kwaliteit

De kwaliteit van de oesters is erg goed dit jaar. De oestersector kent echter vele natuurlijke uitdagingen, zoals o.a. de oesterboorder, een kleine zeeslak, die een ware aanslag is voor de oesterstand,  De Nederlandse Oestervereniging werkt samen met het Rijk en de provincie Zeeland samen om door nieuwe methoden de oesterstand te handhaven, zodat we ook in de toekomst volop kunnen genieten van Zeeuwse oesters. Dit ziet er op het moment veelbelovend uit.

Tips voor goede oesterrestaurants

Ja, en na deze “lekkermakerij” wil je waarschijnlijk graag weten waar je zelf van die heerlijke oesters kan eten. Yerseke is uiteraard een goed startpunt!

De Oesterij

De Oesterij is een begrip in Yerseke en de verre omgeving. Je kunt hier de oesterputten bezoeken, er is een winkel bij en natuurlijk kun je heerlijk genieten van oesters en ander seafood. Goed nieuws voor de oesterliefhebbers die wat verder weg wonen: ze hebben zelfs een webshop! Verse oesters binnen 2 werkdagen bij je thuis bezorgd!

oesterseizoen
Smullen bij De Oesterij – Foto: Berend van Nijnatten

Oesters&Bubbels

Ook bij de buren van de Oesterij, Oesters&Bubbels kan je prima terecht!

De Viskêête

De Viskêête combineert een visspeciaalzaak (de “Viscounter”) met een restaurant: de “Zee-eeterij” Viskêête”,

Kortom, loop een rondje in Yerseke en je vindt wel een plekje naar je gading waar je kunt genieten van heerlijke verse oesters!

Oesterput 14

Silvia Vervoort attendeerde me erop dat je bij restaurant Oesterput14 zelfs je oesterbrevet kunt behalen! Iedereen die van oesters houdt kan hier in een een paar uur tijd de basisbeginselen leren van het oesterproeven en het oesters openen.  Heb je de smaak eenmaal te pakken dan kan je daarna nog door gaan voor Oesteroloog (en dat is geen grapje!)

Bedankt Silvia Vervoort voor deze leuke tip!

Oesterweetjes:

MSC-gecertificeerd

De oestervisserij op het Grevelingenmeer, waarbij zo’n 30 bedrijven betrokken zijn, heeft opnieuw het MSC-certificaat (Marine Stewardship Council) voor duurzame visserij  in ontvangst mogen nemen. De Platte en Zeeuwse oesters mogen het internationale MSC-keurmerk weer dragen. Dit is een garantie voor de consument dat de oester afkomstig is van een duurzame, gecertificeerde bron. Na de officiële opening van het oesterseizoen ontving Kees van Beveren, de voorzitter van de Nederlandse oestervereniging het MSC-certificaat van Victor Simoncelli van MSC.

oesterseizoen
De overhandiging van het MSC-certificaat aan Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging , door Victor Simoncelli van MSC – Foto: De Smaak van Margot

Tip voor oester excursie

Uiteraard is Yerseke een prima uitvalsbasis en bovendien erg  leuk om te bezoeken als je iets meer wilt weten over de oestervisserij. Je kunt hier ook de oesterputten bezoeken, rondvaarten maken en een film bekijken over de oesterkwekerij.  VVV Zeeland biedt hiervoor ook leuke arrangementen aan. En na afloop uiteraard even zelf proeven!

oesterseizoen
De Oesterputten in Yerseke – Foto: De Smaak van Margot

Veiling eerste vaatje oesters

Na de officiële opening van het Oesterseizoen 2018-2019 vond een veiling plaats van het eerste vaatje oesters. Jan-Kees Vette van Vette&Verhaart B.V.  (Qualimer) uit Yerseke deed het laatste bod en kwam in het bezit van deze gewilde oesters. Er werd een recordbedrag van 11.200 euro opgehaald voor het goede doel, dit jaar voor het Amphia Ziekenhuis in Breda, via de Stichting “Vrienden van Siem”.

Nederlands Kampioen Oestersteken

Op maandag 17 september vond de Nederlandse voorronde plaats voor het wereldkampioenschap Oestersteken dat op 29 september in Ierland gehouden wordt, het Galway International Oyster Festival.

In zo kort mogelijke tijd moesten er 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze  geopend worden. Pluspunten waren er als de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Minpunten waren er voor gruis in de oester en beschadigd oestervlees.

Joost Deurloo werd Nederlands kampioen en zal ons land in Ierland vertegenwoordigen. Veel succes Joost!

oesterseizoen
De jury bij Joost Deurloo, winnaar NK Oestersteken 2018. V.l.n.r. Bram Verwijs, Joost Deurloo, Robert Zonnevylle en Rob Boddaert – Foto: via Balth.Roessing en Krijn Verwijs

 

Ik ben benieuwd waar jij graag oesters eet. Heb je nog leuke tips voor mij? Ik hoor ze graag!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.