10 vragen aan Patron Cuisinier François Geurds

François Geurds, Als er iemand is in de Nederlandse Food wereld die inspirerend bezig is, is het wel François Geurds. Hij zit letterlijk nooit stil en ontplooit voortdurend nieuwe initiatieven. Met momenteel nog 2 restaurants op verschillende niveaus in Rotterdam, FG Restaurant**, FG Food Labs*. Zijn derde zaak, FG Bistro heeft François  onlangs verkocht aan Herman den Blijker, om meer focus the hebben voor zijn andere twee restaurants aan de Katshoek en zijn overige activiteiten.

Uit eten als beleving

Zo’n 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst dineren bij François Geurds, in zijn restaurant dat toen nog Ivy heette, naar zijn moeder, en aan de Lloydstraat zat. Een overweldigende ervaring. Hier maakte ik voor het eerst mee dat uit eten gaan een totaalbeleving kan zijn. Met als amuse het bekende knetterijshoorntje, de acties aan tafel om een gerechtje af te maken, de prachtige smaakmakende gerechten. Een prikkeling van alle zintuigen. Deze topavond heeft mijn belangstelling voor de culinaire wereld alleen maar verder aangewakkerd. Sinds die tijd ben ik in heel veel mooie restaurants geweest, maar deze ervaring zal ik nooit vergeten.  Vandaar mijn belangstelling voor François Geurds. Hoog tijd voor 10 vragen aan dit boegbeeld van de Rotterdamse horeca.

1. Door wie word jij geïnspireerd, wie is jouw grote voorbeeld?

François Geurds
François Geurds – Foto: FG

“Mijn Arubaanse moeder geldt nog steeds als mijn grootste inspiratiebron. Als kind zat ik op een krukje gebiologeerd door het glas van de oven te kijken hoe haar cake rees. Mijn moeder nam de tijd om eten te bereiden. Anderen zetten in een recordtijd van 20 minuten een maaltijd op tafel, mijn moeder trok daar minimaal 2 dagen voor uit. Iets dat 2 dagen in een huisgemaakte marinade heeft gelegen heeft meer smaak dan iets wat ter plekke uit een pakje of zakje komt, dat hoef ik niemand uit te leggen. De term slow cooking was destijds nog niet in zwang, mijn moeder had de bedenker kunnen zijn. Mijn andere leermeesters zijn Gerrit Greveling, Cees Helder en Heston Blumenthal.  Bij Gerrit en Cees heb ik de technieken geleerd, de juiste cuissons, in The Fat Duck (3***Michelin restaurant in Londen)  heb ik als souschef mijn eigen visie op de haute cuisine, mijn eigen stijl, kunnen ontwikkelen.”

 

 

2. Je bent zo innovatief bezig, met diverse restaurantformules, wedstrijden die je organiseert, de bonbons die je onlangs hebt geïntroduceerd: waar haal jij je inspiratie vandaan?

 

“Overal. In alles wat ik zie, wat ik ervaar, waar ik tegenaan loop, ik alles zie nieuwe mogelijkheden. Als je ervoor openstaat, komt het ook bij je binnen. Als de drukte het toelaat loop ik soms tussen de lunch en het diner in een rondje door de stad. Elke wandeling levert nieuwe ideeën op. Ik heb meer ideeën dan ik kan uitvoeren. Tot in mijn diepste vezels wil ik mensen verwennen. En als je mensen wilt verwennen, dan gun je ze het allerbeste. Elke dag opnieuw ga ik voor mijn gasten tot het uiterste.”

François Geurds
Foto: FG Restaurant

3. Je hebt al heel veel bereikt, wat voor ambities heb je nog, waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Achterover leunen zit niet in mij. Mijn grootste ambitie is zoals al gezegd gasten nog meer verwennen. Ik denk in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Meer is niet per se beter. Ik zoek het in de verfijning, in de verdere verdieping van smaken. Mijn ambitie ligt op het bord.”

4. Waar ga je zelf graag uit eten? In Nederland? En in de wereld?

Asian Glories en Harvest Coffee Brewers in Rotterdam zijn mijn favoriete ontspanningsplekken. Op Aruba is Urvin Croes van Kitchen Table en White Modern Cuisine mijn aanrader. Urvin Croes  is op 15 november mijn gastchef tijdens het Aruba Dinner in FG Restaurant. Ik probeer minimaal 1 keer per jaar bij Martin Berasategui in Lasarte vlakbij San Sebastian te dineren. Per Se in New York is ook een jaarlijks bezoek waard. Laatst verrassend goed gegeten bij Marco Prins, chef bij Ukiyo NYC.”

5. Het kan bijna niet, maar … heb je wel eens, vrije tijd? Zo ja, wat doe je dan graag?

“Vrije tijd heb ik inderdaad heel weinig. Thuis ben ik alleen om te slapen, en slapen doe ik hooguit vijf uur per dag. Heel af en toe pak ik eens een actiefilm in de bioscoop mee. In mijn vakanties ben ik veelal op Aruba, in New York of in de buurt van San Sebastian.”

François Geurds
Foto: FG Restaurant

6. Wat is je beste beslissing ooit?

” Mijn beslissing om kok te worden, bijna 30 jaar geleden. Dat ik me niet heb laten afschrikken maar dat ik mijn hart heb gevolgd. Achter het fornuis ben ik het gelukkigst. En dat ik wel eens een verjaardag of bruiloft van een dierbare moeten missen, en dat ik met kerst altijd moet werken, ik neem dat voor lief.”

7. Zijn er ook dingen waar je spijt van hebt?

” Je kunt alleen spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan, of van strafbare feiten. Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken. Spijt is mij vreemd.”

8. Wat is jouw eigen lievelingsgerecht? Om zelf te eten? Om klaar te maken voor je gasten?

” Deze vraag is niet te beantwoorden. Van een broodje kip kerrie uit een betere toko tot de aardappelpuree van Robuchon en alles wat daar tussen zit, ik ben ervoor te porren. Ik sta voor de volle honderd procent achter alle gerechten op mijn kaart, zowel bij FG Restaurant als bij FG Food Labs. Bij een greintje twijfel zou ik het niet serveren. Ik heb niet één lievelingsgerecht in mijn restaurants. Alle gerechten zijn het waard.”

François Geurds
Foto: FG Restaurant

9. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

” De fietsvakanties met mijn ouders en mijn zus door Nederland en België. Mijn vader had eigenhandig een fietskar gemaakt. Dat had hij zo slim gedaan dat daar werkelijk alles in paste. We sliepen tijdens die vakanties veelal op campings. De regen op het tentzeil, dat je bij een harde wind met z’n allen de tentstokken moest vasthouden. De bordspelletjes die we tot laat speelden in of buiten de tent. En de gezamenlijke barbecue, het hoogtepunt van de dag. Back to basic, heerlijk.”

10. Personeel is nogal een issue op dit moment in de horeca. Wat is jouw visie op de jonge garde, de nieuwe lichting horecaprofessionals? Hoe houd je je personeel vast en motiveer je ze? Spelen training en opleiding daarbij een rol?

” Ik leid mijn eigen personeel op. Ik investeer veel tijd in trainingen, zowel in gezamenlijke meetings als in individuele begeleiding. En dat je daarbij wel eens in herhaling moet vallen, dat hoort erbij. De een pikt het sneller op dan de ander. Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Iedereen veert op bij een welgemeend compliment. Ik heb een soort van zesde zintuig, ik voel van mijlenver wanneer iemand niet lekker in zijn/haar vel steekt. Hoe druk ook, op dat moment maak ik tijd voor een stevige knuffel. Ik help waar ik helpen kan. Ik denk altijd in oplossingen. Winnaars denken immers in oplossingen, verliezers in excuses. Als ik ergens niet tegen kan, is dat mensen zich verschuilen achter excuses. Mijn team pakt de verantwoordelijkheid, ik denk dat daarin onze grootste kracht zit. We zijn een team, een heel hecht team. One team, one mission, one goal”

One team, one mission, one goal.

Tot slot

Nou, dat lijkt me een hele mooie afsluiting van deze kennismaking in 10 vragen met François Geurds. François, bedankt voor de tijd die je hebt genomen om mijn vragen te beantwoorden. Leuk om wat meer over je te weten. Graag tot binnenkort bij een van je restaurants!

Speciale dank aan Dijlan van Vlimmeren voor de realisatie van het interview. 

Wil je nog meer weten over François Geurds? Lees dan Wist-je-datjes even door. Die man is zo veelzijdig, die blijft je verrassen!

Wist je dat:

  • FG niet alleen staat voor François Geurds, maar ook voor Fanatiek Genieten?
  • Je bij FG Food Labs ook terecht kunt voor een Japanse lunchgerecht, OKONOMIYAKI
  • François Geurds volgens mij de eerste en enige chef is die ook als stripfiguur zijn opwachting maakt!
François Geurds
François Geurds als kerstman – Bron: website FG
  • FG Bistro onlangs verkocht is aan Herman den Blijker? Lees er meer over op Misset Horeca.
  • Je bij FG Food Labs* 7 dagen per week all-in kunt lunchen voor 60 euro per persoon!
  • François Geurds de Marketing Award van de stad Rotterdam heeft gewonnen in 2017? “De Marketing Award Rotterdam wordt uitgerekt aan mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan het imago van de stad. Bij elkaar heeft Francois Geurds drie Michelinsterren. De jury oordeelt dat de Rotterdamse chef een aanvoerder is van een nieuwe stroming experimenterende, stoere, rauwe chef-koks in de Maasstad.” aldus Misset Horeca.
  • François Geurds tegenwoordig ook in de bonbons zit? De heerlijke huisgemaakte bonbons zijn per 6, 9, 12 of 24 stuks verkrijgbaar, voor 1,40 Euro. Je kunt FG Bonbons bestellen via 010-4250520 of via info@fgrestaurant.nl / info@fgfoodlabs.nl
  • François Geurds er ook voor heeft gezorgd dat je zijn favoriete Aruba door zijn ogen kan ontdekken? Via Silk Travel kan je een  Aruba-trip boeken. Napraten kan gedurende het 8-gangen all in diner bij FG Restaurant dat inbegrepen is in de prijs.
  • Je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Er is namelijk ook een FG Biketour! Met een e-bike of stoere stadsfiets Rotterdam ontdekken, in combinatie met lekker eten!
  • Je nog kunt reserveren bij FG Restaurant** voor het diner met Arubaanse chef Urvin Croes op 15 november as. Voor 185 euro ben jij erbij!
François Geurds
Bron: website FG

FG Restaurant**
Katshoek 37b
3032 AE Rotterdam

FG Food Labs*
Katshoek 41
3032 AE Rotterdam

T: +31 (0)6 4612 9846

François Geurds
Margot aan de lunch bij FG Foodlabs – Foto: De Smaak van Margot

Lees ook het artikel: Mijn 5 favoriete restaurants, waar FG Restaurant uiteraard bij staat, ook voor inspiratie over andere gave restaurants.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.