Appelkruimeltaart met pecannoten en dadels – Favoriet van Margot

Deze heerlijke appelkruimeltaart is een van mijn favoriete recepten en dan vooral als toetje. Uiteraard ook erg lekker ’s ochtends bij de koffie, maar ik vind het  een perfecte afsluiter van een heerlijk diner.  Het recept heb ik jaren geleden gehaald uit het boekje: Koken met Karin (zonder pakjes & zakjes).

Appelkruimeltaart met pecannoten en dadels

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

Deeg:

100 g bloem
100 g boter
100 g suiker
75 g pecannoten
rasp van 1 sinaasappel
beetje zout
boter om de vorm in te vetten

Voor de vulling:

500 g appels (= ongeveer 3 grote), bv Elstar
150 g gedroogde dadels
2 el bruine basterdsuiker
2 tl kaneel

Evt. voor het serveren:

Creme-fraiche, slagroom of vanille ijs.

Bakvorm van 22 cm ∅

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180ºC

Bereid het deeg:

  • Zeef de bloem boven een deegkom
  • Snijd de boter in blokjes en voeg die bij de bloem
  • Rasp de schil van de sinaasappel (eerst even afwassen en afdrogen) en voeg aan het deeg toe
  • Doe de suiker en het zout erbij
  • Het deeg moet nu gemengd worden. Dit kan je met je handen doen, ik doe het echter het liefst met een ouderwetse mixer met deeghaken om een mooi kruimelig deeg te krijgen.
  • Hak tenslotte de pecannoten in stukken en schep die door het kruimeldeeg

Voor de vulling:

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes
  • Als er pitten in de dadels zitten verwijder je deze. Snijd ze daarna in kleine stukjes
  • Meng de appels en de dadels met de basterdsuiker en kaneel

De taart:

  • Vet een taartvorm of ovenschaal in met een beetje boter
  • Doe het appel-dadel-mengsel erin, druk aan en strijk plat
  • Strooi het kruimeldeeg erover
  • Zet 30 minuten op 180ºC in de voorverwarmde oven
  • Check na 30 minuten even of het deeg gaar is en of de taart een mooi bruin kleurtje heeft. Anders kan je de baktijd nog even verlengen

appelkruimeltaart

Serveren:

De appelkruimeltaart is erg lekker als hij warm geserveerd wordt. Je kan er naar keuze wat creme-fraîche bij doen, of voor de liefhebbers slagroom of een bolletje ijs. Alhoewel ik moet zeggen dat de taart zo lekker is dat ie verder ook niet echt iets nodig heeft!

Tips:

  • De laatste keer dat ik dit recept maakte had ik het inderdaad als toetje gepland na een uitgebreid diner.  Ik bedacht toen dat het leuk was om iedereen zijn eigen minitaartje te geven in een schaaltje. Een mooie kleine portie en zag er heel gezellig uit!
appelkruimeltaart
Appelkruimeltaart als 1-persoons minitaartjes – Foto: De Smaak van Margot (kleuren helaas niet zo mooi door het kunstlicht)
  • Als het deeg niet plakt, doe er dan iets meer boter bij (tip van Karin)
  • Als je geen kruimels hebt maar alleen grote bonken deeg: voeg extra bloem en suiker toe en ga opnieuw mengen (tip van Karin)
  • Je kan gedroogde dadels ook pitloos kopen, wel zo makkelijk!
  • Uiteraard kan je dit recept ook bereiden met andere vruchten, abrikozen, perziken, peren, wat je maar lekker vindt!
  • Op de website van Karin vind je nog meer heerlijke recepten!

Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent over dit recept als ik!

Meer inspiratie voor desserts?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.