De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (13.296)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.441)
  • Coca kauwen doe je zo! (4.826)
  • 5 x topterrassen met een view (4.745)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.423)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
appelkruimeltaart
  • Blog
  • Desserts
  • Recepten

Appelkruimeltaart met pecannoten en dadels – Favoriet van Margot

  • 17 oktober 2018
  • Geen reacties

Deze heerlijke appelkruimeltaart is een van mijn favoriete recepten en dan vooral als toetje. Uiteraard ook erg lekker ‘s ochtends bij de koffie, maar ik vind het  een perfecte afsluiter van een heerlijk diner.  Het recept heb ik jaren geleden gehaald uit het boekje: Koken met Karin (zonder pakjes & zakjes).

Appelkruimeltaart met pecannoten en dadels

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

Deeg:

100 g bloem
100 g boter
100 g suiker
75 g pecannoten
rasp van 1 sinaasappel
beetje zout
boter om de vorm in te vetten

Voor de vulling:

500 g appels (= ongeveer 3 grote), bv Elstar
150 g gedroogde dadels
2 el bruine basterdsuiker
2 tl kaneel

Evt. voor het serveren:

Creme-fraiche, slagroom of vanille ijs.

Bakvorm van 22 cm ∅

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180ºC

Bereid het deeg:

  • Zeef de bloem boven een deegkom
  • Snijd de boter in blokjes en voeg die bij de bloem
  • Rasp de schil van de sinaasappel (eerst even afwassen en afdrogen) en voeg aan het deeg toe
  • Doe de suiker en het zout erbij
  • Het deeg moet nu gemengd worden. Dit kan je met je handen doen, ik doe het echter het liefst met een ouderwetse mixer met deeghaken om een mooi kruimelig deeg te krijgen.
  • Hak tenslotte de pecannoten in stukken en schep die door het kruimeldeeg

Voor de vulling:

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes
  • Als er pitten in de dadels zitten verwijder je deze. Snijd ze daarna in kleine stukjes
  • Meng de appels en de dadels met de basterdsuiker en kaneel

De taart:

  • Vet een taartvorm of ovenschaal in met een beetje boter
  • Doe het appel-dadel-mengsel erin, druk aan en strijk plat
  • Strooi het kruimeldeeg erover
  • Zet 30 minuten op 180ºC in de voorverwarmde oven
  • Check na 30 minuten even of het deeg gaar is en of de taart een mooi bruin kleurtje heeft. Anders kan je de baktijd nog even verlengen

appelkruimeltaart

Serveren:

De appelkruimeltaart is erg lekker als hij warm geserveerd wordt. Je kan er naar keuze wat creme-fraîche bij doen, of voor de liefhebbers slagroom of een bolletje ijs. Alhoewel ik moet zeggen dat de taart zo lekker is dat ie verder ook niet echt iets nodig heeft!

Tips:

  • De laatste keer dat ik dit recept maakte had ik het inderdaad als toetje gepland na een uitgebreid diner.  Ik bedacht toen dat het leuk was om iedereen zijn eigen minitaartje te geven in een schaaltje. Een mooie kleine portie en zag er heel gezellig uit!
appelkruimeltaart
Appelkruimeltaart als 1-persoons minitaartjes – Foto: De Smaak van Margot (kleuren helaas niet zo mooi door het kunstlicht)
  • Als het deeg niet plakt, doe er dan iets meer boter bij (tip van Karin)
  • Als je geen kruimels hebt maar alleen grote bonken deeg: voeg extra bloem en suiker toe en ga opnieuw mengen (tip van Karin)
  • Je kan gedroogde dadels ook pitloos kopen, wel zo makkelijk!
  • Uiteraard kan je dit recept ook bereiden met andere vruchten, abrikozen, perziken, peren, wat je maar lekker vindt!
  • Op de website van Karin vind je nog meer heerlijke recepten!

Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent over dit recept als ik!

Meer inspiratie voor desserts?

  • Limoensorbet met limoncello en granaatappel
  • Kaastaart
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • desserts
Vorige bericht
  • Blog
  • Inspiratie
  • Mensen met passie

10 vragen aan Patron Cuisinier François Geurds

  • 10 oktober 2018
Bekijk bericht
Volgende bericht
succesvol wijnboer
  • Blog
  • Inspiratie
  • Mensen met passie

Hoe word je een succesvol wijnboer in Nederland?

  • 26 oktober 2018
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.