Hoe word je een succesvol wijnboer in Nederland?

Hoe word je een succesvol wijnboer in Nederland? Een interessante vraag, want de laatste jaren is er een enorme toename in de wijnproductie in Nederland. Als er één iemand is die antwoord kan geven op deze vraag is het wel Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal. Ik ontmoette Paul tijdens een perslunch in restaurant Hemingway eerder dit jaar. Ik had het geluk om naast hem te zitten. Een hele aardige man, met een mooi verhaal! Reden om hem nog een keer op te zoeken en alle details te horen!

Domaine de Brabantse Wal

Op de Brabantse Wal, aan  de rand van Ossendrecht, tegen de Belgische grens aan woont de familie Bosse. Hier heb ik afgesproken met Paul Bosse, de eigenaar van Domaine de Brabantse Wal – Onze Wijngaard. Achter het woonhuis van de familie Bosse vind je de wijngaard. Wat een fantastisch gezicht, om dit tafereel dat zo bekend is uit Frankrijk, Duitsland of Italië, zo dicht bij huis aan te treffen!

succesvol wijnboer
Domaine de Brabantse Wal – Foto: De Smaak van Margot

De wijngaard beslaat ca 1,2 hectare  en er worden drie druivensoorten verbouwd, Johanniter, Souvignier Gris en Solaris. Allemaal druivensoorten die goed aansluiten  bij het Nederlandse klimaat. Maar hoe is het zo ver gekomen, een heuse wijngaard op de Brabantse Wal?

Ik neem plaats in de achtertuin en Paul vraagt me wat ik wil drinken. Het is 14.00 uur ’s middags, dus ik vraag braaf om een kopje koffie. “Of een wijntje?” vraagt Paul. En ja, natuurlijk, bij een wijnboer drink je geen koffie, daar drink je wijn! Ik krijg een heerlijk glaasje Klein Wonder uit 2017. Begin september bekroond met een gouden medaille. En dat proef je! Wat een heerlijke wijn! Een mooie basis voor een gesprek met wijnboer Paul Bosse.

Een wijngaard in je achtertuin

“Paul, hoe ben je erbij gekomen om een wijngaard te beginnen in je achtertuin?”

Paul begint met een big smile gelijk enthousiast te vertellen. “Niet uit hobby hoor!”, is het eerste dat hij zegt. “Ik was helemaal geen overdreven wijnliefhebber en heb ook nooit de droom gehad om een eigen wijngaard te beginnen. Het was eigenlijk heel praktisch. We hadden 1,2 hectare bos achter ons huis, wat erg leuk was toen de kinderen klein waren, maar toen die groter werden had je daar eigenlijk weinig aan. We zochten toen naar een nieuwe invulling die enerzijds wat meer leven in de brouwerij zou brengen en anderzijds ook financiële potentie had.  Er zijn allerlei scenario’s voorbij gekomen, bijvoorbeeld ook een paintball terrein. Op een middag,  toen ik met mijn vrouw op een terrasje in Renesse zat dronken we tot onze verrassing een heerlijk glas wijn van Nederlandse – zelfs Zeeuwse – bodem, van De Kleine Schorre. Op dat moment kregen we het idee om bij ons in de achtertuin een wijngaard te beginnen!” Dit was in 2009.

De voorbereidingen

Het idee was geboren, maar dan de praktijk. Wat komt daar allemaal bij kijken? Paul vertelt dat er inderdaad een heleboel op je af komt als je zo’n besluit neemt. Het bos moest uiteraard gerooid worden, wat heel wat voeten in aarde had. Dat gebeurde in 2010 met behulp van grote landbouwmachines. Daarna moest de grond bemest worden, eerst met stalmest en daarna nog een jaar groenbemesting.

Hoe kom je aan kennis over wijnbouw?

Om kennis over het verbouwen van wijn te krijgen heeft Paul cursussen gevolgd over wijnbouw. Paul heeft vooral heel veel gehad aan de Brabantse Wijnbouwers hebben zo’n 700 leden, voornamelijk Nederlandsers en Belgen, uit heel Nederland en ook veel Nederlanders die in hete buitenland wonen en daar aan wijnbouw doen. Deze club is heel erg actief in het verzamelen van informatie en het verspreiden van informatie tussen de leden onderling.

Paul kwam ook in contact met Stan Beurskens, oenoloog, wijnbouwadviseur en eigenaar van Nederlands grootste wijngaard,  Sint Martinus  in Vijlen.  Stan heeft als doel om de Nederlandse wijnbouw naar een hoger niveau te brengen en bleek een waardevol adviseur in het hele proces.

Wijnstokken planten

Zo had Paul het idee om 20 verschillende druivenrassen te planten. Het is belangrijk om te bepalen welk doel je voor ogen hebt. Is het puur hobby of wil je serieus wijn gaan maken? Paul wilde serieus wijn gaan maken en  aangezien de wijngaard maar 1,2 ha  groot is adviseerde Stan om het met minder druivenrassen te gaan proberen.   Uiteindelijk is ervoor gekozen om met 3 rassen te beginnen, de Johanniter, de Solaris en de Souvignier Gris.

Het doel van Paul is helder: mensen moeten verrast zijn als ze mijn wijn drinken!

Mensen moeten verrast zijn als ze mijn wijn drinken!

In 2012 was het zo ver en gingen de wijnstokken de grond in. Met behulp van vrienden en familie werden in totaal 4500 wijnstokken geplant.

succesvol wijnboer
De Souvignier Gris van Domaine de Brabantse Wal – Foto: De Smaak van Margot

Klein Wonder

Er wordt geadviseerd  om nieuwe wijnstokken eerst 4 jaar te laten rusten om ze sterk te laten worden voordat je voor het eerst gaat oogsten. Paul besloot, – ongeduldig als hij was – om daar niet op te wachten. In 2013 heeft hij al 2 emmers druiven geoogst, waar ook direct wijn van gemaakt is. De opbrengst was maar liefst 11 flessen!

De kwaliteit van de wijn werd direct getest door de Brabantse Wijnbouwers, in de categorie jonge witte wijnen. Daar werd geconstateerd dat er eigenlijk een “Klein Wonder” was gebeurd. Wijn van druivenstokken van slechts 1 jaar oud die nog goed op smaak was ook! En op deze manier is de naam van de wijn tot stand gekomen: Klein Wonder. Uit marketing oogpunt (ik ben van huis uit marketeer!) trouwens ook een hele mooie naam!

Het succes

In 2014 ging het er al wat serieuzer aan toe. Paul dacht er eerst over om zelf de wijnen te gaan produceren. In overleg met Stan Beurskens is uiteindelijk besloten om de productie en het bottelen te gaan doen bij Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Daar is alle benodigde apparatuur aanwezig inclusief de kennis van wijnexpert Stan. Stan en Paul gaan een intensieve samenwerking aan die al direct in 2014 enorm succesvol blijkt te zijn. Iedere 6 weken hebben ze contact en bespreken samen de next steps voor de wijngaard. Wanneer moet er gesnoeid worden en hoe moet er gesnoeid worden om de beste resultaten te krijgen.

Kwaliteit

De kwaliteit van de druiven is essentieel voor de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Volgens Paul Bosse is het als volgt: 80% van de kwaliteit van de wijn wordt bepaald door de kwaliteit van de druiven en 20% door de wijnmaker. Van slechte druiven kan je geen goede wijn maken, maar van goede druiven wel slechte wijn. De combinatie druiven en wijnmaker `zijn dus cruciaal

Wijn maken

De wijn wordt geoogst en direct daarna naar Vijlen gebracht, naar wijnhoeve Sint Martinus, waar de druiven ’s avonds al in het vat zitten. Hier worden de druiven na ruim een half jaar gebotteld. Dan is al bekend of de kwaliteit van de druiven veelbelovend is of wat minder. Dat moet ieder jaar weer een spannend moment zijn!

De druiven blijven ruim een half jaar in het vat, tot het tijd is om te bottelen. Dit jaar is de opbrengst al 267 flessen. En wat nog mooier is, bij de keuring ontvangt Klein Wonder 2014 direct al een bronzen medaille!

Daarmee lijkt Paul nu al zijn doel bereikt te hebben, dat mensen verrast zijn bij het drinken van zijn wijn!

Hoe breng je de wijn naar de markt?

Nou, die  mooie wijn,is er, maar hoe dan verder? Hoe gaat die wijn zijn weg naar de markt vinden? De eerste stap die Paul zette was om lokale restaurateurs en sommeliers uit te nodigen voor een heuse wijnproeverij, met echte proefnotities. De restaurateurs kwamen puur uit beleefdheid en zonder enige verwachting. De sommeliers spraken zich niet zo uit over de wijn in het bijzijn van de concullega’s,  maar zijn uiteindelijk allemaal vertrokken met 2 doosjes wijn, Een mooie opsteker voor een beginnend wijnboer!

Groot Geluk

In 2015 nam de druivenoogst serieuze vormen aan. Er konden maar liefst 2500 flessen gebotteld worden. Tijd om naast Klein Wonder een nieuw wijn op de markt te brengen. Die kwam er in de vorm van Groot Geluk. Ook deze wijn was direct succesvol, direct een bronzen medaille, terwijl Klein Wonder doorgroeide naar een zilveren medaille.

Tegenslagen

Zoals alle wijnboeren heeft ook Paul te maken gehad met tegenslagen. Bijvoorbeeld de hele zware nachtvorst eind maart/april 2016, waardoor 40% van de druiven verloren ging. Ook afgelopen zomer was niet makkelijk, gelukkig wel veel zon, maar de hoge temperaturen met de extreme droogte hielden het toch spannend, omdat het niet mogelijk was om te sproeien.  Zoals het er nu naar uitziet valt het reuze mee en kan er toch over een goede oogst gesproken worden.

Wijnen van het hoogste niveau

De opbrengst is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2016 en 2017 al 2000 flessen . En natuurlijk telt niet alleen de kwantiteit, maar juist ook de kwaliteit. De afgelopen 2 jaar draait Domaine de Brabantse Wal mee op het hoogste niveau van de “Wijnkeuring van de Lage Landen”  Klein Wonder heeft al 2 jaar op rij (2016 en recentelijk ook voor 2017!) een Gouden Medaille gekregen en Groot Geluk een zilveren medaille voor 2017. Met de kwaliteit zit het dus wel goed op Domaine De Brabantse Wal!

Waar zijn de wijnen te koop?

Op dit moment zijn de wijnen nog maar zeer selectief verkrijgbaar.  Het is een echt streekproduct.  Benieuwd geworden naar deze verrassend goede Nederlandse wijnen? Ga dan eens eten bij een van de volgende restaurants en vraag naar de wijnen van Domaine de Brabantse Wal:

In de winkel is de wijn te koop bij Gall&Gall in Hoogerheide en bij Slijterij en Wijnhuis De Vijver in Breda.

Wat gaat de toekomst brengen?

Wat de toekomst gaat brengen weet natuurlijk niemand.  Uiteraard is er het streven naar continuïteit en kwaliteit. Paul wil me alvast wel verklappen dat er 2 nieuwe wijnsoorten op komst zijn: één met een bubbeltje en een hout gelagerde. Daarvoor moeten we nog wel even geduld hebben, want die zullen pas over een jaar of twee op de markt komen.

“Waar sta jij over 10 jaar met je wijngaard Paul?”

“10 jaar is wel heel erg lang, maar over 5 jaar wil ik dat we een wijngaard zijn met kwaliteitswijnen die zich kunnen meten met de wijnen uit de beste restaurants”

Over 5 jaar wil ik dat we een wijngaard zijn met kwaliteitswijnen die zich kunnen meten met de wijnen uit de best restaurants

En dat lijkt me een mooie afsluitende statement voor dit gesprek. Want nu lijkt het me wel duidelijk hoe je een succesvol wijnboer wordt in Nederland!

succesvol wijnboer
Succesvol wijnboer Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal – Foto: De Smaak van Margot

Bedankt Paul, voor je enthousiaste verhalen, je gastvrijheid en je heerlijke wijnen. Ik wens je heel veel succes toe en hoop nog lang van de Brabantse Wal wijnen te kunnen genieten! Zodra Paul wat meer informatie wil geven over zijn nieuwe wijnen horen jullie van me, want ik volg dit natuurlijk op de voet. Ik ben met name benieuwd naar de namen, want daar doet Paul heel geheimzinnig over!

Wat een gezellig gesprek was dat met deze sympathieke Nederlandse wijnboer. Ik heb genoten van mijn middagje op Domaine de Brabantse Wal. Uiteraard neem ik  paar flesjes Klein Wonder en Groot Geluk mee naar huis om daar verder te genieten! Proost!

Nawoord

Het is al een paar weken geleden dat ons gesprek plaatsvond. Toen ik Paul het artikel liet nalezen gaf hij me nog de volgende informatie:

“Als nabrander voor de oogst 2018 we hebben ruim 5.500 liter zo’n 7.500 flessen binnengebracht die nu op het vat zitten. Voor de bubbels zijn er dat ruim 2.000 (over 2-3 jaar) en voor de houtgelagerde wijn ruim 600 flessen (eind 2019). De kwaliteit ziet er zeer goed uit dus 2018 is inderdaad een heel mooi wijnjaar geworden !”

Dat belooft wat voor de toekomst!

De wijnen van Domaine de Brabantse Wal:

succesvol wijnboer
Klein Wonder 2017, de gouden medaille winnaar van Domaine de Brabantse Wal – Foto: De Smaak van Margot
Klein Wonder

Klein Wonder is een monocépage van  Souvignier Gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze  wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees.

Medailles in Wijnkeuring van de Lage Landen:

2014: brons
2015: zilver
2016: goud
2017: goud

Groot Geluk

Groot Geluk, de tweede wijn van het domaine, is gemaakt van Johanniter en Solaris. De frisse droge witte wijn heeft een volle smaak met frisse zuren en een fruitige afdronk. Door de soepele structuur komt deze wijn het best tot zijn recht bij asperges met ham of vis.

2015: brons
2016: brons
2017: zilver

Domaine de Brabantse Wal
Heuvelweg 5
4641 SC Ossendrecht

Telefoon +31 65 222 1400

paul@onze-wijngaard.nl

www.onze-wijngaard.nl

 

Meer Nederlandse wijndomeinen:

De Kleine Schorre

De Apostelhoeve

Wijngaard Sint Martinus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.