Eten met Hard & Ziel in Middelburg

Eten met Hard & Ziel.  Dat is natuurlijk  geen correct Nederlands. Maar ingewijden zullen direct weten waar deze blog over gaat: het eetcafé dat Paskal Jakobsen van Bløf samen met Michelin** chef Edwin Vinke en hun partners  Door en Blanche geopend hebben in Middelburg, met de naam Hard en Ziel. Ik was uitgenodigd voor een persreis georganiseerd door de gemeente Middelburg en we gingen hier lunchen. En wat was het leuk!

Hard & Ziel
De initiatiefnemers van Hard en Ziel, Edwin en Blanche Vinke en Door en Paskal Jakobsen – Foto: Hard & Ziel

Concept Hard & Ziel

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooraf een beetje mijn twijfels had. Ik had in andere media gelezen over een snackbar concept met streetfood en had daar een heel ander beeld bij dan wat ik hier aantrof. De sfeer is absoluut niet de sfeer van een snackbar, maar meer van een gezellig bruin café.

Zelf zeggen ze op hun website het volgende over het concept:

“Wij bieden met een vernieuwend concept gerechten aan uit alle windstreken. Vlees, vis en vegetarisch. Van een Thaise Curry en een broodje Pulled Pork tot een Mexicaanse wrap en een vegetarische Rookwortel, uit de koker van Edwin. Onze kleurrijke menukaart heeft veel weg van het aanbod van een foodtruck festival. Ook onze werkwijze – een mix van zelfbediening en goede service – lijkt daar sterk op.”

En ja, dat herken ik bij mijn bezoek!

Hard & Ziel
Hard & Ziel. Hier wil je toch naar binnen stappen? – Foto: De Smaak van Margot

Oog voor detail

 

Hard & Ziel
Pluk de dag bij Hard & Ziel! – Foto: De Smaak van Margot

Hard & Ziel ligt aan de Turfkade aan de rand van het centrum, aan het water in een authentiek wit pand. Logo op de gevel, picknickbanken op de stoep, gezellige parasols van de Appelaere voor de deur. Dit nodigt uit om naar binnen te gaan. Maar kijk voor je naar binnen gaat nog even om je heen. Hier al vind je leuke details, die een bezoekje aan Hard & Ziel zo leuk maken.

Teksten die verwijzen naar songteksten van Bløf, soms met een knipoog: “Liefs uit Middelburg” en “Blij dat je hier bent”. Nou, dat ben ik ook, blij dat ik hier ben! Een ander leuk detail bij het basilicum plantje dat op de picknicktafel staat, met een klein bordje met de tekst: “Pluk de dag”. Daar houd ik van!

 

Ga je mee naar binnen?

Bij binnenkomst kijk ik eerst even rustig rond. Het is lunchtijd, dus behoorlijk druk. Aan de rechterkant tafels met houten stoelen, aan de linkerkant een hoge ruime tafel met barkrukken waar je gezellig met een groepje kunt plaatsnemen. En achteraan zie je de keuken met daarvoor een balie, waar Steffen Brinkhaus met een grote smile de gasten ontvangt. Liefhebbers vanScrabble en Wordfeud kunnen hier hun hart ophalen, want met Scrabble letters staat hier aangegeven dat het Self Service betreft.

Hard & Ziel
De gezellige bar – Foto: Hard & Ziel

Wat eten we vandaag?

Boven de balie hangen vierkante borden met afbeeldingen en namen van de gerechten (hierover straks meer). Ze zien er een beetje uit als hoezen van LP’s van vroeger.  En dan moet je gaan kiezen. En dat valt niet mee, Gerechten van over de hele wereld, vlees, vis, vegetarisch, allemaal met een eigen twist. Wat te denken van Zeeuwse Bravas met een knipoog naar de bekende Patatas Bravas uit Spanje. Of van de Tom Kha Kabeljauw, Zeeuws met Thaise accenten. Ook Noord Ierland, Griekenland, de Indische en Amerikaanse keuken komen voorbij. Maar de mooiste omschrijving van de afkomst hoort toch wel bij Edwin’s rookwortel Hot Dog: “Gewoon lekker VAN BIE ONS”

Hard & Ziel
De menukaart van heerlijke gerechten – Foto: De Smaak van Margot

Self Service

Nou, als je er eindelijk uit bent welke van deze heerlijke en verrassende gerechten wilt gaan proberen, dan kun je bestellen. Het is dus Self service in dit restaurant. Ik ben daar niet dol op. Ik vind het eigenlijk wel prettig om bediend te worden aan tafel. Maar wat doen ze het hier op een unieke eigen wijze, die er juist iets charmants van maakt!  Steffen Brinkhaus neemt vrolijk  je bestelling aan en vraagt naar je naam.  Zodra je bestelling klaar is word je naam met een microfoon omgeroepen, een beetje Starbucks achtig. Het drinken mag je zelf pakken uit de koelkast die naast de bestelbalie staat.

Hard & Ziel
Steffen Brinkhaus, de sympathieke bedrijfsleider van Hard & Ziel – Foto: De Smaak van Margot

Burp Bier en Hik Wijn

Steffen adviseert je graag welk drankje het best tot zijn recht komt bij jouw gerecht. En dat is maar goed ook, want je komt hier drankjes tegen, die speciaal gemaakt zijn voor Hard & Ziel!  Diverse soorten Burp bier gebrouwen door brouwerij Vermeersen uit  Hulst. Steffen vertelt: “De brouwer is met een aantal ideeën gekomen en die hebben we geproefd met de hele crew. Uiteindelijk hebben we een selectie gemaakt die in onze zaak past. De receptuur is van de brouwer, maar op ons gespecialiseerd.”

Hard & Ziel
De speciale selectie Hik wijnen en Burp biertjes van Hard & Ziel – Foto: Hard & Ziel

De Hik Wijnen  zijn samen met Maurice De Coninck van De Coninck Wines uit Steenbergen  geselecteerd en samengesteld, allemaal wijnen van  Weingut Gehring in Rheinhessen.

De Smaak van Margot

Ja, en wat kies ik vandaag? Edwin’s bekende vegetarische rookwortel Hot Dog of toch de Ramen van Zeeuws buikspek? Ik ga voor de Ramen Zeeuws Buikspek, met kool, ei, zeewier en broccoli. Japans op z’n Zeeuws. Steffen adviseert me daar de Burp Blond bij. Dat advies volg ik graag op, want ik ben dol op blond bier. Het biertje mag ik zelf pakken uit de koelkast. Glazen staan in de kast, achter de bar en mag je ook zelf pakken. Lekker huiselijk!

Na ruim 5 minuten is het al zover en klinkt er via de microfoon:

Margot, aan tafel!

Ik haal m’n maaltijd op, geserveerd in een kartonnen verpakking. Je pakt ook zelf je bestek en servet. En dan smikkelen en smullen. Wat een bijzondere smaken in dit gerecht! Ontzettend lekker en met verrassende ingrediënten. Uiteraard het heerlijke gerookte buikspek, maar ik kom ook iets tegen dat ik niet direct herken. Een witte plak, met rode tekening erin. Het lijkt bietachtig, maar de smaak en structuur klopt niet. Het smaakt namelijk naar vis. Steffen verklapt dat het een stukje viscake is. Verrassend lekker in deze combi. Ook het biertje smaakt er prima bij.

Hard & Ziel
Genieten van Burp bier en ramen Zeeuws Buikspek – Foto: De Smaak van Margot

Het keukenteam

De gerechten die hier op de kaart staan komen van diverse kanten. Sommige vinden hun oorsprong  in de keuken van 2*Michelin kok Edwin Vinke., maar ook Paskal Jakobsen bedenkt gerechten en uiteraard ook de chefs Michel Louws en Nando van As. Uiteindelijk wordt er met het hele team bekeken welke gerechten op de kaart komen.

Hard & Ziel
Chefs Nando van As en Michel Louws – Foto: De Smaak van Margot

Voor bofkonten

Woon je in Middelburg? Nou, dan ben je een bofkont! Want alle gerechten die in het restaurant geserveerd worden kunnen eventueel ook afgehaald worden. De gerechten worden allemaal binnen 10 minuten geserveerd, dus mocht je  het liever afhalen dan hoef je niet zo lang te wachten.

Waarom je hier zeker naar toe moet?

Ik denk dat het bovenstaande verhaal dat wel duidelijk heeft gemaakt, maar voor de duidelijkheid:

  • Om te genieten van de heerlijke nuchtere Zeeuwse sfeer, die op meerdere plaatsen terugkomt. Bij de gerechten, maar ook op de koelkast met dranken: “Pak maar zelf eej” en op de bierviltjes: “Proost eej!”.
  • Om alle verschillende gerechten te proberen. Een keuze maken is moeilijk. Gelukkig is daar een oplossing voor: terugkomen!
  • Om het enthousiaste team aan het werk te zien. Iedereen is duidelijk met veel passie en plezier aan het werk. Een genot om te zien.
  • Om zelf het Burp bier te proberen of een Hik wijnproeverij te doen
  • Om zelf de Wordfeud letters op de wc deur te zien

En wie weet, heb je het geluk om  Paskal Jakobsen van Bløf  of Edwin Vinke, de bekende Zeeuwse sterrenchef  van De Kromme Watergang**  eens tegen het lijf te lopen.

  • Hard & Ziel
    Proost een! – Foto: De Smaak van Margot

Ik vond het een ontzettend leuke ervaring om hier te lunchen en een ding weet ik zeker: ik kom zeker terug om andere gerechten uit te proberen. Enne, Paskal en Edwin, mochten jullie denken aan uitbreiding: Bergen op Zoom lijkt mij een prima locatie!

Eetcafé Hard & Ziel
Turfkaai 3
4331 JV Middelburg

06 18850353
info@hardenziel.nl

Een aantal foto’s waaronder de hoofdfoto bij het artikel zijn aangeleverd door Hard & Ziel, waarvoor dank!

Nawoord:

Hard & Ziel stond al op mijn verlanglijstje om een keer te bezoeken. Toevallig ben ik er nu op uitnodiging geweest met de persreis georganiseerd door de Gemeente Middelburg.  Ik heb een erg enthousiast verhaal geschreven over dit restaurant. Niet omdat het op uitnodiging was, maar omdat ik er ook daadwerkelijk erg enthousiast over ben. Dat wil ik graag even benadrukken. 

Bedankt Gemeente Middelburg voor de uitnodiging, bedankt Margot Verhaagen voor de organisatie van het event, bedankt Rachelle Verhage, ook wel bekend als De Zeeuwze voor de begeleiding en de andere bloggers voor de gezelligheid!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.