Vorige week werd ik benaderd door Nu.nl met de vraag of ik ze input kon geven over de kersttrends 2018. Nou, wat een leuke vraag is dat zeg! Natuurlijk kan ik dat! Ik ben direct aan de slag gegaan en dacht, dan maak ik er ook maar gelijk een blog van. Hoe vier jij kerst dit jaar? Hieronder lees je wat je deze kerst volgens mij kunt verwachten. Klopt het een beetje met hoe jij kerst gaat vieren? Of beleef jij het heel anders? Ik ben benieuwd! Laat het me zeker weten! Naast de trends vind je ook handige tips waar jij direct iets aan hebt bij je kerst voorbereidingen.
Kersttrends 2018
Leuke vraag. Wat zijn de kersttrends van 2018. Eten mensen liever in een restaurant of kiezen ze ervoor om zelf thuis aan de slag te gaan? En koken ze thuis, wat komt er dan op tafel? Hieronder vind je de trends die ik zie voor kerst 2018, waarbij – ik verklap het alvast – de Maaltijdbox voor mij dé grote trend is. Heb ik volgens jou een trend gemist? Laat het me weten, dan voeg ik hem graag toe!
Uit eten of thuis kerst vieren?
Waar kiest Nederland voor? Uit eten of lekker thuis kerst vieren? Dit jaar kiezen veel mensen ervoor om uit eten te gaan. Het gaat goed met de economie en gastronomie is nog nooit zo hot geweest. Chefs van top restaurants worden echte BN’ers waar iedereen wel een keer wil eten. Veel restaurants zijn dan ook al ver volgeboekt voor alle kerstdagen. Wil je graag uit eten met kerst en heb je nog niet gereserveerd? Dan zou ik snel gaan reserveren. Handige boeking sites waarbij je direct ziet of een restaurant nog beschikbaar is zijn: Iens en Resengo of Bookdinners.
Verlengde kerst
Je ziet ook dat restaurants de kerstdagen verlengen en ook tussen kerst en oud-en nieuw hun kerstmenu serveren. Handig voor samengestelde gezinnen voor wie het vaak een groot probleem is om alle familiebijeenkomsten in 2 kerstdagen te proppen. Ook menig horecamedewerker zal blij zijn om op die manier toch van een mooi kerstdiner te kunnen genieten. (Ik spreek overigens uit ervaring: ik ben gescheiden en heb kinderen die in de horeca werken. Vorig jaar was het onmogelijk om iets in te plannen rond de kerst. Wij hebben toen een week voor Pasen ons kerstdiner gehouden. Was ook erg leuk trouwens!)
Liever thuis
Uiteraard gaat lang niet iedereen naar een restaurant. Niet iedereen kan het zich veroorloven om met kerst uit eten te gaan en er zijn ook veel mensen die er de voorkeur aan geven om kerst intiem in huiselijke sfeer te vieren. En dan heb je natuurlijk de hobbykoks. Mensen die er al lang naar uit kijken om met kerst zelf de keuken in te duiken en iets lekkers klaar te maken. En wat maken we dan zoal dit jaar?
Wat staat er op het kerstmenu thuis?
De klassieke kerstmaaltijd
De klassieke kerstmaaltijd blijft voor een grote groep mensen aantrekkelijk. Bij veel families zal de traditionele garnalencocktail gevolgd worden door gevulde kalkoen of een mooi stuk vlees, met als bijgerecht rode kool. Tradities horen nu eenmaal ook bij kerst.
Gourmetten
Ook Gourmetten blijft populair. Uiteraard heel gezellig om met de kinderen te doen. Die vinden het vaak een feestje om hun eigen eten klaar te mogen maken. Trend bij het gourmetten is wel dat het steeds vaker op culinair hoger niveau Je vindt overal recepten voor culinair gourmetten, bijvoorbeeld in de Allerhande.
Winter BBQ
Een tegenhanger van gourmetten is natuurlijk de BBQ. Dankzij de opkomst van de Green Egg en “Smokehelden” als Jord Althuizen en Julius Jaspers is BBQen ongekend populair. Ik ben ervan overtuigd dat fervente BBQ fans ook tijdens de kerstdagen met de Green egg of andere BBQ aan de slag gaan. Geinspireerd door kookboeken als Smokey Goodness Winter BBQ en Simple Smart BBQ is het een koud kunstje om een mooi kerstgerecht te bereiden op de BBQ. Misschien wordt hier wel een nieuwe traditie geboren!
Verantwoord
Er is meer aandacht voor verantwoord Veel mensen gaan bewuster om met het eten van vlees en vis. Groente speelt hierbij een belangrijke rol, en niet alleen voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Een grote groep mensen realiseert zich dat met de enorme variëteit aan groente ook hele mooie gerechten gemaakt kunnen worden. Yotam Ottolenghi heeft veel mensen laten kennismaken met de enorme mogelijkheden van groente. En ook sterrenchefs spelen hier zeker een belangrijke rol in. Je ziet traditionele bereidingen van vlees nu toegepast worden met groente. De traditionele Wellington bereiding wordt nu in plaats van met Beef met groente bereid. Of er wordt een carpaccio van biet geserveerd in plaats van carpaccio van ossenhaas. Of een bloemkool die in zijn geheel gegrild wordt. Dit zorgt voor nieuwe eetervaringen waardoor er naar verwachting iets minder vlees geconsumeerd worden. Kiest men wel voor vlees dan wordt er vaker gekozen voor biologisch vlees.
Shared Dining
Bij mensen waar eenvoud en gezelligheid voorop staan zal vaak gekozen worden voor shared dining. Meerdere gerechtjes die op tafel gezet worden, waarbij ieder zijn keuze maakt. Dat kan in kleine schaaltjes, een beetje op de tapas manier, of op grotere borden met bijvoorbeeld een grote moot warm gerookte zalm of een stuk wild. Shared dining recepten vind je onder andere bij Jumbo
Topchef thuis
Door de enorme aandacht in de media voor gastronomie, koken en topchefs vinden veel mensen het leuk om op hun eigen manier een Topchef maaltijd thuis te serveren. Dat kan op verschillende manieren:
- De ambitieuze hobbykok kiest ervoor om gerechten van topchefs zelf klaar te maken. Veel sterrenchefs brengen regelmatig recepten naar buiten, via de media of via een eigen kookboek. (Kookboeken die overigens tegenwoordig voor een grotere groep mensen toegankelijk worden gemaakt, bv Thuis van Jonnie en Therese Boer, Sergio’s Smaakmakers van Sergio Herman en Jamie Olivers 5 ingrediënten.
Kookboeken van chefs inspireren de thuiskok – Foto: De Smaak van Margot De enthousiaste hobbykok zoekt zelf recepten bij elkaar uit de Allerhande, Delicious, 24 kitchen etc. en kiest daarbij de moeilijkheidsgraad die bij hem past. Hierbij laten zij zich graag inspireren door gerechten en ingrediënten die restaurantchefs tegenwoordig vaak op de kaart zetten. Denk hierbij aan ceviche, invloeden uit de Japanse keuken en ingrediënten als biet, quinoa, makreel en venkel. Deze kok gaat zeker voor kwalitatieve producten.
- De beginnende of gemakskok laat zich graag helpen door traiteurs of door een maaltijdbox. Dat kan zijn een maaltijdbox van Albert Heijn, Hello Fresh of Marley Spoon, waarbij je de gerechten nog wel volledig zelf maakt volgens de bijgesloten beschrijving. Steeds meer restaurants brengen ook een voorbereide maaltijdbox waarbij de thuiskok de gerechten alleen nog maar hoeft af te maken.
Maaltijdbox
Maaltijdboxen werden vorig jaar al aangeboden door diverse restaurants op lokaal niveau. Het aantal restaurants dat met kerst maaltijdpakketten levert is enorm toegenomen. Tegenwoordig kan er zelfs bij topchefs op landelijk niveau een maaltijdbox besteld worden: Cooklikeachef. Zo kan je met kerst thuis zomaar genieten van een maaltijd op topniveau, voorbereid door Jonnie Boer van De Librije***, Jacob Jan Boerma van De Leest***, Soenil Bahadoer van De Lindehof** en Erik van Loo van Parkheuvel**. Desgewenst krijg je er een kok bij die thuis de maaltijd voor je afmaakt.

Kijk zeker bij de betere restaurants in jouw stad welke restaurants je kunnen helpen met een maaltijdbox. Ik heb dit vorig jaar zelf uitgeprobeerd en het is echt super relaxt! Geen boodschappen, op eerste kerstdag even de box ophalen bij het restaurant en vervolgens lekker thuis aan de slag. Wij hadden een top ervaring met de maaltijdbox van ‘t Spuihuis in Bergen op Zoom. Lees hier over onze ervaringen.
En hoe zit het met de drankjes?
- Uiteraard blijven mooie wijnen een belangrijke rol spelen. Hierbij niet alleen aandacht voor wijnen uit de oude wereld, maar zeker ook de nieuwe wereld wijnen worden steeds belangrijker. Een handige app bij het maken van de juiste wijnkeuze is Winestein. Je kan kiezen voor advies welke wijn je het beste bij een gerecht kunt eten, maar je kunt ook kijken wat voor gerecht er het beste past bij een bepaalde wijn. Dat is handig als je nog een paar mooie wijntjes in je kelder hebt liggen en niet weet wat je erbij kan eten.
- Food-beerpairing staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar deze trend zal toch door bierliefhebbers ook zeker opgepikt worden met het kerstdiner. In plaats van de juiste wijn te kiezen bij het gerecht gaat men dan voor een bijpassende biersoort. Vind je het lastig om het juiste bier bij je gerecht te vinden? De app Bier butler adviseert op maat!
- 0% alchol is ook een trend waar je niet meer omheen kunt. Dit geldt voor bier, maar zeker ook voor cocktails, of mocktails zoals ze dan genoemd worden. Je ziet hierdoor ook veel aandacht voor nieuwe frisdranken en sapjes. Veel restaurants bieden tegenwoordig ook een passend alcoholvrij drankenarrangement bij een menu aan. Dit past overigens ook weer bij de trend verantwoordbezig zijn.
Het belangrijkste voor het kerstdiner blijft denk ik toch een stukje gezelligheid in combinatie met culinair genieten op de manier die bij jou en je gezelschap past. Keuze genoeg om hier een mooie invulling aan te geven.
Nou, dit waren ze volgens mij, de kersttrends 2018. Hoe vier jij de kerst? Ik ben benieuwd. Leuk als je het met me deelt! Ik wens je alvast een vrolijk, gezellig en natuurlijk lekker kerstfeest!
Benieuwd wat ze op Nu.nl over kersttrends schreven? Je leest het hier! De titel is: Waarom het volgens experts een relaxte kerst wordt in de keuken.