De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (12.697)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.340)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.323)
  • 5 x topterrassen met een view (4.158)
  • Hippe cocktailbar in Maastricht – Aanraders in Maastricht deel 4 (4.051)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Oosterscheldekreeft
  • Blog
  • Inspiratie

Over kreeft, bier en Ronald Koeman

  • 18 april 2019
  • Een reactie

Kreeft, bier en Ronald Koeman. Wat hebben die 3 met elkaar te maken? Ze kwamen alle 3 bij elkaar bij de opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft. Ik neem je mee naar de Oosterschelde, waar onlangs de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen gevangen is. Ja jongens, goed nieuws, het is weer kreeftentijd!

Kreeftenseizoen

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft wordt ieder jaar op de  laatste donderdag in maart geopend. Vanaf dat moment is er tot half juli verse Oosterscheldekreeft verkrijgbaar.  Ik was uitgenodigd om bij het vangen van de eerste Oosterscheldekreeft van dit seizoen aanwezig te zijn. Wat een gave ervaring was dat!

De eerste Oosterscheldekreeft

oosterscheldekreeft
Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman met de eerste Oosterscheldekreeft

De vangst van de eerste Oosterscheldekreeft is een heel spektakel. Kosten noch moeite worden gespaard om dit moment te vieren en onder de aandacht te brengen. Vanuit Zierikzee vertrok een hele vloot boten om de eerste Oosterscheldekreeft te aanschouwen. Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman mocht de eerste kreeftenfuik lichten. Een oude bekende, want hij is mijn buurman geweest. Leuk om hem weer te zien!

Oosterscheldekreeft
Kees Jansma toont trots de eerste Oosterscheldekreeft – Foto: De Smaak van Margot

Kees Jansma en Ronald Koeman

Kees Jansma was uitgenodigd om de eerste kreeft in ontvangst te nemen. Vervolgens moest hij hem al snel afstaan aan onze bondscoach Ronald Koeman. Die had namelijk de eer om de kreeft te veilen voor het goede doel. Het mooie beest heeft maar liefst 50.000 euro opgebracht voor de stichting Support Casper, die onderzoek doet naar alvleesklierkanker.

Oosterscheldekreeft
Luit Ezinga, voorzitter van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en Ronald Koeman – Foto: De Smaak van Margot

Kreeft met bier

Ok, kreeft hebben we gehad, Ronald Koeman ook, maar hoe zit het dan met het bier?  Ieder jaar wordt er een Kreeftenwijn uitgeroepen. Dit jaar is er voor het eerst ook een Kreeftenbier gelanceerd: Nautilus White Lager van Brouwerij Maximus uit Utrecht. Een heerlijk fris biertje, dat tussen een Lager en een Witbier in zit.  Het smaakt fris met citrusaccenten en heeft een natuurlijke zoetigheid, maar ook een licht bittertje dat perfect combineert met het kreeftenvlees. Het bier heeft Zeeuwse roots, want de mout komt volledig van mouterij ‘The Swaen” in Kloosterzande.

Oosterscheldekreeft
Maximus Nautilus Kreeftenbier – Foto: De Smaak van Margot

Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op bier, dus ik vond dit fantastisch nieuws. Ik vond het bier ook erg lekker smaken. En trouwens, niet alleen voor bij de kreeft! Het is ook een heerlijk bier om zo te drinken.

De smaak van Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft wordt ook wel de Rolls Royce onder de kreeften genoemd. Zij leven in een vrij geïsoleerde populatie. De Oosterscheldekreeft heeft een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa of in de wereld. Dit  zorgt voor de fijne en zachte smaak die zo kenmerkend is voor de Oosterscheldekreeft. Helemaal top in combinatie met het heerlijke Nautilus White Lager Kreeftenbier!

Oosterscheldekreeft
Een heerlijk stukje van de echte Oosterscheldekreeft! – Foto: De Smaak van Margot

Wil je proeven?

Ik kan me voorstellen dat je inmiddels wel zin hebt gekregen in een lekkere kreeftenmaaltijd. Waar kan je die het best eten? Uiteraard bij de 16 restaurants die zijn aangesloten bij De Kring van Oosterscheldekreeft. Die zijn allemaal gevestigd in Zeeland en staan garant voor heerlijke gerechten met verse Oosterscheldekreeft.  Voor 64,50 Euro heb je bij de deelnemende restaurants een heerlijk 3-gangenmenu met echte Oosterscheldekreeft. Van Strandpaviljoen Zuid Zuid West in Renesse tot Restaurant de Oesterbeurs in Yerseke, en van Auberge de des Moules in Philippine tot  Restaurant Het Binnenhof in Goes.

Ik zou zeggen, “Smakelijk eten, kreeftenbiertje erbij en proost!”

 

Weetjes:

  • Het kreeftenbier Nautilus White Lager is te koop bij de restaurants die aangesloten zijn bij de Kring van de Oosterscheldekreeft en een paar Zeeuwse speciaalzaken.
  • Ronald Koeman heeft kreeft leren eten in zijn tijd bij Barcelona. Hij eet zijn kreeft het liefst als die al schoongemaakt is, met een lekkere salade erbij.
    Oosterscheldekreeft
    De Kreeftenwijn van 2019 – Foto: De Smaak van Margot
  • Kreeftenwijn: vind je het toch lekkerder om een wijntje te drinken bij de kreeft? Probeer dan de Kreeftenwijn van 2019, die dit jaar afkomstig is van het wijnhuis Lapostolle uit Chili, die ook de heerlijke likeur Grand Marnier op de markt brengen. De Lapostolle Grand Selection Chardonnay wordt gemaakt in de Casablanca Valley, een koeler gebied aan de kust in Chili. De wijn is lichtgeel van kleur en ruikt naar tropisch fruit, bloemen en een beetje eikenhout.

 

 

 

  • Ook buiten Zeeland zijn er goede restaurants die verse Oosterscheldekreeft serveren.
  • En ja, ik was er echt bij! Het is vastgelegd door Munchies!
Oosterscheldekreeft
Margot kijkt toe bij interview van Ronald Koeman door Munchies – Foto: Screenshot van de website van Munchies

 

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van een uitnodiging van de Stichting Oosterscheldekreeft om aanwezig te zijn bij de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen. Bedankt voor de uitnodiging en voor de prima organisatie. Dit is overigens geen betaalde blog.

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • bier
  • events
  • inspiratie
  • kreeft
  • wijn
Vorige bericht
tropisch tafelen
  • Blog
  • Hotspots
  • Op reis
  • Restaurants

Tropisch tafelen bij Brass Boer Bonaire

  • 13 januari 2019
Bekijk bericht
Volgende bericht
  • Blog
  • Hotspots
  • Mensen met passie
  • Nederland
  • Restaurants

Culinair feestje bij Orangerie De Pol

  • 23 mei 2019
Bekijk bericht
1 reactie
  1. Dik Goudappel schreef:
    19 april 2019 om 08:58

    Hoi Margot. Leuk om weer een blog van je te lezen. Als inwoner van de mooie stad Goes(ook voor jou zeer bekend) en liefhebber van mooie bieren en verse Zeeuwse producten zal ik toch een keer heerlijk aan de kreeft moeten.
    Hoop snel weer wat te lezen van je

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.