De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (12.697)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.340)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.323)
  • 5 x topterrassen met een view (4.158)
  • Hippe cocktailbar in Maastricht – Aanraders in Maastricht deel 4 (4.051)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
panna cotta met aspergepunten en rabarbercompote
  • Desserts
  • Recepten

Panna Cotta met zoete aspergetopjes en rabarber-frambozen compote

  • 30 mei 2019
  • Geen reacties

Panna Cotta met aspergepunten en rabarbercompote

Als je de titel van dit recept leest denk je misschien: “Wat is dat voor een rare combinatie?”. Ik was direct getriggerd toen ik de afbeelding van dit recept zag staan in een publicatie van de Sligro. Ik ben dol op verrassende toetjes. Tegenwoordig zie je dat ook daar steeds meer groente gebruikt wordt. Dat vind ik een leuke ontwikkeling. Ik wilde dit recept dan ook direct uitproberen. En dat heb ik gedaan. Als je indruk wilt maken met een dessert dan is dit een gouden tip. Mijn gasten vonden het super!

Zoete asperges?

Toen ik het recept aan het klaar maken was, was ik wel erg benieuwd hoe de asperges zouden smaken. Niet gekookt…. in het zoete water geweekt… Hoe zou dat zijn? Nou, ik kan je vertellen: lekker! De asperges worden licht zoet van smaak en zijn gegaard in het suiker-citroen water. Erg lekker dus om toe te voegen aan het dessert. Bovendien ziet het er super gaaf uit!

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen

Gekonfijte aspergepunten
12 aspergepunten
0.5 liter water
200 g suiker
schil van 1 citroen

Panna Cotta
1/2 liter slagroom
1 vanillestokje
50 gram suiker
4 gelatineblaadjes

Rabarbercompote
400 gram rabarber
200 gram frambozen
2 el suiker
snuifje kaneel

Hoe maak je het?

Hieronder vind je mijn eigen interpretatie van het gerecht, gebaseerd op het idee van Sligro.

Let op: begin een dag van te voren ivm de de gekonfijte asperges!

Gekonfijte aspergepunten

  • Breng het water, de suiker en de citroenschil aan de kook en laat op het gemakje tot een 1/4 inkoken
  • Doe de aspergepunten in een afsluitbare schaal (bv Tupperware of een weckpot) en giet het hete vocht hierover
  • Laat minimaal een dag staan. Langer mag ook

Panna cotta

  • Snijd het vanillestokje open en doe samen met de slagroom en suiker in een pan
  • Breng tegen de kook aan en laat de room in ca 10 minuten zachtjes trekken
  • Week ondertussen de gelatine blaadjes in ruim koud water tot de blaadjes zacht zijn
  • Neem de room van het vuur en verwijder het vanillestokje
  • Knijp de gelatine blaadjes goed uit en los ze vervolgens op in de slagroom
  • Schenk de room in glazen waarin het dessert geserveerd wordt. Let op: doe de glazen niet te vol, de panna cotta is de bodem. Hier komt de rabarbercompote nog bovenop!
  • Dek de glazen af met huishoudfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast

Rabarber-frambozen compote

  • Maak de rabarber schoon (verwijder evt. de bladeren, spoel de stengels schoon en snijd een stukje van de onderkant af. Vervolgens kun je evt de stugge draden er met een aardappelschilmesje vanaf trekken. Dit is niet perse noodzakelijk)
  • Doe de rabarber in een pan, voeg een deel van de frambozen toe. (Bewaar genoeg frambozen voor de garnering!) en een heel klein bodempje water en de suiker. Je hebt echt maar heel weinig water nodig.
  • Breng de rabarber aan de kook en laat 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door.
  • Haal de pan van het vuur en breng de compote op smaak met extra suiker, een beetje kaneel of een fruitige azijn.
  • Laat de compote afkoelen voor gebruik

Hoe serveer je het?

  • Haal de glazen met panna cotta uit de koelkast
  • Laat de aspergepunten goed uitlekken en dep evt. voorzichtig droog met wat keukenpapier
  • Voeg de rabarbercompote voorzichtig toe aan de glazen
  • Steek de aspergepunten in de glazen
  • Voeg wat frambozen toe voor de garnering
  • Voeg evt. een blaadje munt toe voor de garnering
  • Je kunt de glazen zo serveren, maar het is ook leuk om ze op een bordje te plaatsen en daar nog wat garnering omheen te leggen
panna cotta met aspergepunten en rabarbercompote
Klaar om uit te serveren met daarbij een lekker glaasje Vin Santo – Foto: De Smaak van Margot

Wat drink je erbij?

Bij zoete desserts zijn  zoete dessert wijnen vaak een prima keuze. Ik heb er deze keer een verrassende wijn bij gekozen, nl. een Vin Santo del Chianti Classico van Carobbio. Die heeft van nature ook een lichte rabarber smaak. Ik vond het een heerlijke combi!

Tip:

  • Combineer je het dessert met Vin Santo, serveer dan ook wat cantuccini, dat zijn harde italiaanse koekjes. Deze worden traditiegetrouw gedoopt in de Vin Santo.
  • Je kan alle ingrediënten een dag van tevoren bereiden. Tijdens je dineetje hoef je alles alleen maar bij elkaar te voegen. Dat kan trouwens evt. ook al vlak voor je dineetje begint.

Smakelijk eten!

 

Ik ben benieuwd of jij ook zo’n succes hebt met dit gerecht. Leuk als je het me laat weten via social media of via de mail!

Met dank aan Sligro voor het recept idee en Sligro Bergen op Zoom voor de wijntip!

Nog meer ideeën met asperges?

Kijk ook eens naar dit heerlijke hoofdgerecht, asperges met sinaasappelsaus

of deze heerlijke salade van groene asperges met Coburgerham

Nog meer desserttips? Kijk ook eens naar de volgende recepten:

Spannend dessert: kaastaart

Heerlijke appelkruimeltaart met dadels

Limoensorbet met limoncello en granaatappel

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Misschien ook interessant

Gerelateerde berichten
  • desserts
  • recept
Vorige bericht
  • Blog
  • Hotspots
  • Mensen met passie
  • Nederland
  • Restaurants

Culinair feestje bij Orangerie De Pol

  • 23 mei 2019
Bekijk bericht
Volgende bericht
De Kleine Toren van Baarland
  • Blog
  • Nederland
  • Restaurants

Verborgen parel: De Kleine Toren van Baarland

  • 20 juni 2019
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.