Panna Cotta met aspergepunten en rabarbercompote
Als je de titel van dit recept leest denk je misschien: “Wat is dat voor een rare combinatie?”. Ik was direct getriggerd toen ik de afbeelding van dit recept zag staan in een publicatie van de Sligro. Ik ben dol op verrassende toetjes. Tegenwoordig zie je dat ook daar steeds meer groente gebruikt wordt. Dat vind ik een leuke ontwikkeling. Ik wilde dit recept dan ook direct uitproberen. En dat heb ik gedaan. Als je indruk wilt maken met een dessert dan is dit een gouden tip. Mijn gasten vonden het super!
Zoete asperges?
Toen ik het recept aan het klaar maken was, was ik wel erg benieuwd hoe de asperges zouden smaken. Niet gekookt…. in het zoete water geweekt… Hoe zou dat zijn? Nou, ik kan je vertellen: lekker! De asperges worden licht zoet van smaak en zijn gegaard in het suiker-citroen water. Erg lekker dus om toe te voegen aan het dessert. Bovendien ziet het er super gaaf uit!
Wat heb je nodig?
Voor 6 personen
Gekonfijte aspergepunten
12 aspergepunten
0.5 liter water
200 g suiker
schil van 1 citroen
Panna Cotta
1/2 liter slagroom
1 vanillestokje
50 gram suiker
4 gelatineblaadjes
Rabarbercompote
400 gram rabarber
200 gram frambozen
2 el suiker
snuifje kaneel
Hoe maak je het?
Hieronder vind je mijn eigen interpretatie van het gerecht, gebaseerd op het idee van Sligro.
Let op: begin een dag van te voren ivm de de gekonfijte asperges!
Gekonfijte aspergepunten
- Breng het water, de suiker en de citroenschil aan de kook en laat op het gemakje tot een 1/4 inkoken
- Doe de aspergepunten in een afsluitbare schaal (bv Tupperware of een weckpot) en giet het hete vocht hierover
- Laat minimaal een dag staan. Langer mag ook
Panna cotta
- Snijd het vanillestokje open en doe samen met de slagroom en suiker in een pan
- Breng tegen de kook aan en laat de room in ca 10 minuten zachtjes trekken
- Week ondertussen de gelatine blaadjes in ruim koud water tot de blaadjes zacht zijn
- Neem de room van het vuur en verwijder het vanillestokje
- Knijp de gelatine blaadjes goed uit en los ze vervolgens op in de slagroom
- Schenk de room in glazen waarin het dessert geserveerd wordt. Let op: doe de glazen niet te vol, de panna cotta is de bodem. Hier komt de rabarbercompote nog bovenop!
- Dek de glazen af met huishoudfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast
Rabarber-frambozen compote
- Maak de rabarber schoon (verwijder evt. de bladeren, spoel de stengels schoon en snijd een stukje van de onderkant af. Vervolgens kun je evt de stugge draden er met een aardappelschilmesje vanaf trekken. Dit is niet perse noodzakelijk)
- Doe de rabarber in een pan, voeg een deel van de frambozen toe. (Bewaar genoeg frambozen voor de garnering!) en een heel klein bodempje water en de suiker. Je hebt echt maar heel weinig water nodig.
- Breng de rabarber aan de kook en laat 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door.
- Haal de pan van het vuur en breng de compote op smaak met extra suiker, een beetje kaneel of een fruitige azijn.
- Laat de compote afkoelen voor gebruik
Hoe serveer je het?
- Haal de glazen met panna cotta uit de koelkast
- Laat de aspergepunten goed uitlekken en dep evt. voorzichtig droog met wat keukenpapier
- Voeg de rabarbercompote voorzichtig toe aan de glazen
- Steek de aspergepunten in de glazen
- Voeg wat frambozen toe voor de garnering
- Voeg evt. een blaadje munt toe voor de garnering
- Je kunt de glazen zo serveren, maar het is ook leuk om ze op een bordje te plaatsen en daar nog wat garnering omheen te leggen

Wat drink je erbij?
Bij zoete desserts zijn zoete dessert wijnen vaak een prima keuze. Ik heb er deze keer een verrassende wijn bij gekozen, nl. een Vin Santo del Chianti Classico van Carobbio. Die heeft van nature ook een lichte rabarber smaak. Ik vond het een heerlijke combi!
Tip:
- Combineer je het dessert met Vin Santo, serveer dan ook wat cantuccini, dat zijn harde italiaanse koekjes. Deze worden traditiegetrouw gedoopt in de Vin Santo.
- Je kan alle ingrediënten een dag van tevoren bereiden. Tijdens je dineetje hoef je alles alleen maar bij elkaar te voegen. Dat kan trouwens evt. ook al vlak voor je dineetje begint.
Smakelijk eten!
Ik ben benieuwd of jij ook zo’n succes hebt met dit gerecht. Leuk als je het me laat weten via social media of via de mail!
Met dank aan Sligro voor het recept idee en Sligro Bergen op Zoom voor de wijntip!
Nog meer ideeën met asperges?
Kijk ook eens naar dit heerlijke hoofdgerecht, asperges met sinaasappelsaus
of deze heerlijke salade van groene asperges met Coburgerham
Nog meer desserttips? Kijk ook eens naar de volgende recepten:
Heerlijke appelkruimeltaart met dadels
Limoensorbet met limoncello en granaatappel