De Kleine Toren van Baarland
Wat kan je af en toe toch verrast worden door pareltjes van restaurants in de verste uithoeken van ons land. Laatst heb ik jullie al laten meegenieten van Orangerie De Pol in Doetinchem en toen beloofde ik jullie om binnenkort nog een pareltje te onthullen. Nou, bij deze: restaurant De Kleine Toren van Baarland is een van mijn nieuwe favorieten! En ja, het ligt in een uithoek. Voor degenen die nog nooit van Baarland gehoord hebben, dit is een mooi dorpje gelegen in de zak van Zuid-Beveland, ca 15 kilometer onder Goes, zie hier de locatie.

Hoe ik in Baarland terecht kwam
“Hoe kom je nou in Baarland terecht?” vraag je je misschien af. Dat zal ik je vertellen. Ik had al een hele tijd geleden enthousiaste verhalen gehoord van een collega die bij dit restaurant in de buurt woont. Maar aangezien het restaurant voor ons behoorlijk uit de route ligt was het er nog nooit van gekomen om hierheen te gaan. Een eetafspraak met kennissen uit Terneuzen zorgde ervoor dat het er eindelijk van kwam! Op zoek naar een goed restaurant tussen Terneuzen en Bergen op Zoom kwam De Kleine Toren van Baarland in beeld.
Het restaurant
Het restaurant is gevestigd in een voormalige kerk. De buitenkant ziet er fraai uit. Een klein kerkje, midden in het dorp, met een mooi terras en boompjes bij de entree. In de zomer is het hier goed toeven op het terras, maar vanavond gaan wij lekker naar binnen.
En blij toe dat we naar binnen gaan! Want wat een prachtige entourage staat ons hier te wachten! We worden vriendelijk ontvangen door een jonge gastvrouw en mogen zelf een tafel uitkiezen. Zodra we dat gedaan hebben gaan we eens even goed rondkijken en genieten van de sfeer in het restaurant.

Mooie raampartijen van glas in lood met sfeervol meubilair dat zorgt voor een eigentijdse beleving. Achterin de zaak bevindt zich de bar en in het midden een tafel waarop wijnen en gedistilleerd gepresenteerd worden. Mooie kandelaars en aankleding met bloemen maken het geheel af.
De tafels gedekt met tafellinnen en mooie materialen staan op ruime afstand van elkaar. Heerlijk dat je niet zo op elkaar gepropt zit zoals in veel restaurants nogal eens het geval is. Nou, laat de kaart maar komen. Wij hebben er zin in!
Het menu
Chefkok Dennis van Nispen kookt gerechten gebaseerd op de traditionele Franse keuken, bereid met regionale kwaliteitsproducten. De Kleine Toren van Baarland heeft mooie gerechten à la carte, maar waarom zou je je niet laten verwennen met het menu van de chef? Naar keuze 4 tot 6 gangen en desgewenst geserveerd met bijpassende wijnen geselecteerd door sommelier Jelle Capelle.
Wij kozen voor het 4-gangen menu van de chef. En zie hieronder wat een fantastische keuze dat was! (Klik op de puntjes onder de foto om het volledige menu te zien!)
De Wijnen
Wat een fantastisch diner was dat. We hebben ons heerlijk laten verrassen en van iedere hap genoten. Ook de wijnen die erbij gekozen waren door Jelle waren uitstekend. Voor de wijnliefhebbers hier nog even vermeld welke wijnen Jelle erbij serveerde.
Bij het voorgerecht, de Noordzeekrab, dronken we Janez, een witte wijn uit Slovenië, gemaakt door Dveri Pax, een Benedictijnenklooster in Stajerska. Licht van smaak, met wat groene tonen van de Furmint. De Riesling zorgde voor de ‘zilte’ tinteling op de tong.
Bij het tussengerecht, de roodbaars, koos Jelle voor een rosé, La Vie en Rose, van Roubine. Eén van de beste wijnhuizen uit de Provence, met een heerlijke geur van rozen en zacht rood fruit en venkel in de smaak.
Bij het hoofdgerecht een mooie rode wijn uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Een Primitivo en ‘passimento’ gemaakt, waarbij de druiven eerst deels ingedroogd worden voordat ze geperst zijn. Hierdoor ontstaat een volle smaak met donker rood fruit en zachte chocolade in de afdronk.
Bij het dessert dronken we een muscat de Rivesaltes. Mooi vol en zoet met tropisch fruit en wat muskus.
De heerlijke wijnen bij de diverse gerechten maakten het geheel echt af!

Chef Dennis van Nispen
Bij het dessert ontmoeten we chef Dennis van Nispen. Hij komt persoonlijk langs met de kaaswagen. Hij is ietwat bescheiden van aard en vertoont zich verder tijdens het diner eigenlijk niet in het restaurant. Om toch een beetje feeling te houden met de gasten presenteert hij zelf de kazen. Direct een mooie gelegenheid om feedback te krijgen op het menu. Nou, ik denk dat hij met onze feedback erg blij was! Sympathieke jonge chef, die sinds 2011 ook eigenaar is van de zaak, samen met sommelier Jelle Capelle (sinds 2013).
Deze enthousiaste jonge mensen zorgen samen met hun team voor een topavond. Bedankt mannen en ga vooral zo door. Wij komen snel terug!
Restaurant Zeeland
De Kleine Toren van Baarland is aangesloten bij Restaurant Zeeland. Een initiatief van 7 Zeeuwse toprestaurants, die sinds november 2018 de krachten gebundeld hebben. De restaurants zijn zorgvuldig geselecteerd op culinaire kwaliteiten, vakkundig gastheerschap en kennen allemaal een klassiek-moderne keuken.
De andere deelnemers zijn: De Gespleten Arent en Restaurant Scherp uit Middelburg, Katseveer uit Wilhelminadorp, Mezger uit Domburg, Spetters uit Breskens en ‘t Vlasbloemeken uit Koewacht.
Op 31 augustus presenteert Restaurant Zeeland zich voor het eerst. Ze organiseren een uniek culinair event in samenwerking met de Stoomtrein Goes-Borsele. Tijdens de reis in een historische trein worden je smaakpapillen vertroeteld door de diverse restaurants. Aanvang 10.00 uur en de kaarten kosten 150 euro. Als je erbij wilt zijn kun je hier kaartjes reserveren.
Tips:
- Je kunt ook lunchen bij De Kleine Toren van Baarland. Van donderdag tot en met zondag wordt tussen 12.00 en 14.00 uur een 3-gangen lunchmenu geserveerd
- Nog meer inspiratie voor restaurants in Zeeland? Lees ook de blog over de Jagende Chef van restaurant De Gouden Bock in Middelburg