Ben jij ook zo benieuwd hoe professionele chefs hun gerechten bereiden? Ik vind het altijd heerlijk om recepten te bekijken van top chefs! Welke keukengeheimen hebben ze en hoe bereiden ze hun heerlijke gerechten? Ik kreeg een super leuke uitnodiging om aanwezig te zijn bij de presentatie van een nieuw kookboek: Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen, een ode aan de Zeeuws-Vlaamse keuken met medewerking van zo’n 30 chefs, waaronder een aantal sterrenchefs. Sergio Herman schreef het voorwoord.
Pottenkijken bij Zeeuwse chefs
In het boek kan je letterlijk in de potten kijken bij de Zeeuwse chefs. Want naast een portret van de chef vind je er prachtige recepten, uiteraard met echte Zeeuwse ingrediënten. Ook die zijn trouwens mooi in beeld gebracht en staan uitstekend beschreven.
Initiatiefnemer

Initiatiefnemer van dit prachtige boek is Mark Neelemans, een fotograaf uit Terneuzen. Zelf een enorme lekkerbek, die ook van koken houdt en het was zijn droom om letterlijk een portret te maken van culinair Zeeuws-Vlaanderen. Na een gesprek met Sabine Verburg van Zeker Zeeuws eind 2018 heeft Mark de stoute schoenen aangetrokken om zijn droom te realiseren. Sandra Cornelissen tekende voor de teksten en voor de vormgeving kwam Mark terecht bij zijn eigen dochter Suzanne Neelemans, bij wie lekker eten met de paplepel ingegoten is. Bovendien is zij vormgever van beroep en was ze net met zwangerschapsverlof dus had ze alle tijd om een prachtige vormgeving te realiseren.
Boekpresentatie
De boekpresentatie werd gehouden in Herberg Onder de Linden in Zuiddorpe (ook vertegenwoordigd in het boek). Het was er een drukte van belang. Chefs uit de hele regio, familie, vrienden en uiteraard was ook de pers aanwezig, natuurlijk ook vanuit België. Burgemeesters en wethouders uit Zeeuws-Vlaanderen kregen de eerste exemplaren overhandigd van Mark Neelemans. De wethouder uit Hulst vertelde me dat hij zelf ook kok geweest is. Na restaurants, de grootkeukens en het onderwijs is hij uiteindelijk wethouder geworden. Wel een die nog graag kookt, dus hij is erg blij met dit prachtige initiatief.

Mark bedankt “de 3 S-en” zoals hij liefkozend praat over de dames die het boek mede gerealiseerd hebben met een speciaal boeketje. En inderdaad, dit “boeket” is zeer toepasselijk!
In gesprek met de chefs
Ik sprak er onder andere met Edwin Vinke van De Kromme Watergang**, die, evenals zijn zoon Tom een prachtig recept in het boek heeft staan. Hij vertrouwde me toe dat hij eigenlijk een hekel heeft aan het schrijven van recepten. Hij kookt liever. Edwin vertelde dat hij ook met een aantal interessante projecten bezig is. Helaas nog iets te vroeg om er meer over te vertellen.
Een erg leuk gesprek heb ik gehad met Ricky Bosma en Maxime Delzenne van restaurant De Zwaan uit Philippine. Ricky is daar een jonge chef en Maxime is gastvrouw. Het jonge stel is best opgewonden, want dit is de eerste keer dat ze aan zo’n project meewerken. Super leuk om te zien hoe blij ze zijn met het resultaat!

Neem alvast een kijkje in het boek!
Je zult wel benieuwd zijn hoe het boek eruit ziet. In dit filmpje vind je een eerste impressie. En ik kan je vertellen het is meer dan de moeite waard. Een prachtig boek met (vaak) toegankelijke recepten. Voor de “Thuis Top Chefs” zit er hier en daar ook een leuke uitdaging in. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Probleem: welk recept eerst?
En ja, dan hebben we toch een probleem, want welke van die mooie recepten ga ik als eerste proberen? Wordt het de Zeeuws-Vlaamse bouillabaisse van Tom Vinke (Tom’s Hidden Bistro), de langoustine ‘hot stone’ van Laurent Smallegange van Spetters, of het Zeeuws-Vlaamse lam van Fabian van Himschoot (Bottles)? Ik ben er nog niet uit. Gelukkig komen de feestdagen eraan en is de winter nog lang, dus genoeg tijd om het een en ander uit te proberen!
Wil jij ook Pottenkijken bij Zeeuwse chefs?
Dat kan! Het boek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen met de Keukengeheimen van Zeeuws-Vlaamse chefs is vanaf 15 december te koop via markneelemans.nl. Voor 29,95 kan je het boek bij hem bestellen (excl. verzendkosten). Wil je recepten hebben van de chefs van Pure C, Air Republic, ‘t Vlasbloemeken of een van de andere mooie Zeeuws-Vlaamse restaurants dan ben je hier aan het goede adres.
Ik wens je alvast veel kijk-, lees- en kookplezier toe!
Wil je meer lezen over topchefs? Lees ook de volgende blogs:
10 vragen aan Patron-Cuisinier François Geurds
14 vragen aan de jagende chef – Martijn van Zelst van De Gouden Bock
14 vragen aan chef René Vermeulen van ‘t Spuihuis