De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
Populairste berichten
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Maastricht (12.985)
  • 10 tips voor een heerlijk dagje Amsterdam (6.366)
  • Mijn 5 favoriete restaurants (van dit moment!) (4.349)
  • 5 x topterrassen met een view (4.337)
  • Coca kauwen doe je zo! (4.187)
  • Home
  • Contact
  • Over Margot
 
Aanmelden
De smaak van Margot
De smaak van Margot
  • Recepten
    • Tussendoor
    • Lunchgerecht
    • Salade
    • Voorgerechten
    • Soep
    • Hoofdgerechten
    • Desserts
  • Restaurants
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Bergen op Zoom
      • Gorinchem
      • Maastricht
      • Rotterdam
      • Willemstad
    • Belgie
    • Peru
    • Portugal
  • Hotspots
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Arnhem
      • Breda
      • Maastricht
      • Utrecht
    • Duitsland
      • Berlijn
    • Portugal
      • Lissabon
  • Inspiratie
    • Producten
    • Mensen met passie
    • To do
    • Gastbloggers
  • Margot
    • Op reis
    • Over Margot
    • Persoonlijk
    • Samenwerken
  • Koop mijn boek
  • Blog
  • Inspiratie

Pottenkijken bij Zeeuwse chefs

  • 18 december 2019
  • Geen reacties

Ben jij ook zo benieuwd hoe professionele chefs hun gerechten bereiden? Ik vind het altijd heerlijk om recepten te bekijken van top chefs! Welke keukengeheimen hebben ze en hoe bereiden ze hun heerlijke gerechten? Ik kreeg een super leuke uitnodiging om aanwezig te zijn bij de presentatie van een nieuw kookboek: Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen, een ode aan de Zeeuws-Vlaamse keuken met medewerking van zo’n 30 chefs, waaronder een aantal sterrenchefs. Sergio Herman schreef het voorwoord.

Pottenkijken bij Zeeuwse chefs

In het boek kan je letterlijk in de potten kijken bij de Zeeuwse chefs. Want naast een portret van de chef vind je er prachtige recepten, uiteraard met echte Zeeuwse ingrediënten. Ook die zijn trouwens mooi in beeld gebracht en staan  uitstekend beschreven.

Initiatiefnemer

pottenkijker bij Zeeuwse chefs
Mark Neelemans – Foto: Mark Neelemans Fotografie

Initiatiefnemer van dit prachtige boek is Mark Neelemans, een fotograaf uit Terneuzen. Zelf een enorme lekkerbek, die ook van koken houdt en het was zijn droom om letterlijk een portret te maken van culinair Zeeuws-Vlaanderen. Na een gesprek met Sabine Verburg van Zeker Zeeuws eind 2018 heeft Mark de stoute schoenen aangetrokken om zijn droom te realiseren. Sandra Cornelissen tekende voor de teksten en voor de vormgeving kwam Mark terecht bij zijn eigen dochter Suzanne Neelemans, bij wie lekker eten met de paplepel ingegoten is. Bovendien is zij vormgever van beroep en was ze net met zwangerschapsverlof dus had ze alle tijd om een prachtige vormgeving te realiseren.

Boekpresentatie

De boekpresentatie werd gehouden in Herberg Onder de Linden in Zuiddorpe (ook vertegenwoordigd in het boek).  Het was er een drukte van belang. Chefs uit de hele regio, familie, vrienden en uiteraard was ook de pers  aanwezig, natuurlijk ook vanuit België.  Burgemeesters en wethouders uit Zeeuws-Vlaanderen kregen de eerste exemplaren overhandigd van Mark Neelemans. De wethouder uit Hulst vertelde me dat hij zelf ook kok geweest is. Na restaurants, de grootkeukens en het onderwijs is hij uiteindelijk wethouder geworden. Wel een die nog graag kookt, dus hij is erg blij met dit prachtige initiatief.

Pottenkijken bij Zeeuwse chefs
Mark Neelemans overhandigt de 3-S’en die meegewerkt hebben met zijn boek een bedankje. Foto: De Smaak van Margot

Mark bedankt “de 3 S-en” zoals hij liefkozend praat over de dames die het boek mede gerealiseerd hebben met een speciaal boeketje. En inderdaad, dit “boeket” is zeer toepasselijk!

In gesprek met de chefs

Ik sprak er onder andere met Edwin Vinke van De Kromme Watergang**, die, evenals zijn zoon Tom een prachtig recept in het boek heeft staan. Hij vertrouwde me toe dat hij eigenlijk een hekel heeft aan het schrijven van recepten. Hij kookt liever. Edwin vertelde dat hij ook met een aantal interessante projecten bezig is. Helaas nog iets te vroeg om er meer over te vertellen.

Een erg leuk gesprek heb ik gehad met Ricky Bosma en Maxime Delzenne van restaurant De Zwaan uit Philippine. Ricky is daar een jonge chef en Maxime is gastvrouw. Het jonge stel is best opgewonden, want dit is de eerste keer dat ze aan zo’n project meewerken. Super leuk om te zien hoe blij ze zijn met het resultaat!

Pottenkijken bij Zeeuwse chefs
En hoe trots mag je hierop zijn! – Foto: De Smaak van Margot

Neem alvast een  kijkje in het boek!

Je zult wel benieuwd zijn hoe het boek eruit ziet. In   dit filmpje vind je een eerste impressie. En ik kan je vertellen het is meer dan de moeite waard. Een prachtig boek met (vaak) toegankelijke recepten. Voor de “Thuis Top Chefs” zit er hier en daar ook een leuke uitdaging in. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Probleem: welk recept eerst?

En ja, dan hebben we toch een probleem, want welke van die mooie recepten ga ik als eerste proberen? Wordt het de Zeeuws-Vlaamse bouillabaisse van Tom Vinke (Tom’s Hidden Bistro), de langoustine ‘hot stone’ van Laurent Smallegange van Spetters, of het Zeeuws-Vlaamse lam van Fabian van Himschoot (Bottles)? Ik ben er nog niet uit. Gelukkig komen de feestdagen eraan en is de winter nog lang, dus genoeg tijd om het een en ander uit te proberen!

Wil jij ook Pottenkijken bij Zeeuwse chefs?

Dat kan! Het boek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen met de Keukengeheimen van Zeeuws-Vlaamse chefs is vanaf 15 december te koop via markneelemans.nl.  Voor 29,95 kan je het boek bij hem bestellen (excl. verzendkosten).  Wil je recepten hebben van de chefs van Pure C, Air Republic,  ‘t Vlasbloemeken of een van de andere mooie Zeeuws-Vlaamse restaurants dan ben je hier aan het goede adres.

Ik wens je alvast veel kijk-, lees- en kookplezier toe!

 

Wil je meer lezen over topchefs? Lees ook de volgende blogs:

10 vragen aan Patron-Cuisinier François Geurds

14 vragen aan de jagende chef – Martijn van Zelst van De Gouden Bock

14 vragen aan chef René Vermeulen van ‘t Spuihuis

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Misschien ook interessant

Vorige bericht
Gustor
  • Blog
  • Inspiratie
  • Producten

Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!

  • 15 augustus 2019
Bekijk bericht
Volgende bericht
10 tips in coronatijd
  • Blog

10 Tips om je dagelijks leven in Corona-tijd op te vrolijken

  • 21 maart 2020
Bekijk bericht

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
Recente reacties
  • Andrea op Corona-Dinner With Friends, garantie voor een top-avond!
  • Sidekick-IT op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Marjon op Blog alleen voor échte vleesliefhebbers!
  • Nanda op Gezellig hartig borrelhapje
  • Dik Goudappel op Over kreeft, bier en Ronald Koeman
Categorieën
  • Blog (94)
  • Hotspots (24)
    • Arnhem (2)
    • Berlijn (1)
    • Breda (1)
    • Duitsland (1)
    • Gambia (1)
    • Nederland (16)
      • Amsterdam (3)
      • Breda (1)
      • Maastricht (4)
      • Rotterdam (3)
    • Portugal (1)
      • Lissabon (1)
  • Inspiratie (46)
    • Gastbloggers (1)
    • Mensen met passie (14)
    • Producten (11)
    • To do (18)
  • Margot (24)
    • Op reis (13)
    • Persoonlijk (11)
  • Recepten (28)
    • Desserts (5)
    • Hoofdgerechten (12)
    • Lunchgerecht (3)
    • Salade (6)
    • Soep (3)
    • Tussendoor (2)
    • Voorgerechten (6)
  • Restaurants (25)
    • Amsterdam (3)
    • Belgie (2)
      • Antwerpen (1)
    • Gorinchem (1)
    • Nederland (16)
      • Bergen op Zoom (3)
      • Helmond (2)
      • Maastricht (1)
      • Willemstad (1)
    • Peru (1)
    • Portugal (1)
    • Rotterdam (1)
Tags
amsterdam asperges bier blog diner events hoofdgerecht hotel hotspot hotspots inspiratie maastricht mensen met passie op reis product recept restaurant salade wijn wijn proeven
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacybeleid
Recente berichten
  • Culinaire Foodtour 19 augustus 2021
  • Wat als je zelf geen blog meer hoeft te schrijven? 11 oktober 2020
  • Hoe kom je op het idee, een boek schrijven? 4 oktober 2020
  • Ik zit in een rollercoaster… 27 september 2020
  • Koop mijn boek De Smaak van de Brabantse Wal & Omgeving 25 september 2020
  • Risotto-recept van de Risotto-Koning 14 mei 2020
Instagram
De smaak van Margot
Privacybeleid – Disclaimer – Copyright © alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Sidekick-IT

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter.