Mis jij je vrienden ook zo in deze Corona-tijd? Ik wel! Een paar weken geleden nog zo vanzelfsprekend om gepland of spontaan bij elkaar binnen te vallen en lekker samen te borrelen, te koken of uit eten te gaan. Maar dat is nu wel even anders. Het mooie van deze situatie is wel dat de creativiteit van mensen enorm geprikkeld wordt. Zo had een lieve vriendin van mij het geweldige idee om een Corona-Dinner te houden. “Een Corona-Dinner, wat is dat?” zul je je misschien afvragen. Nou, wij deden het zo:
Ingrediënten voor een succesvol Corona-Dinner
- 4 stellen (naar keuze is de hoeveelheid aan te passen aan jouw wensen)
- Prik datum en tijd
- Verdeel de gangen over de verschillende stellen, zo krijg je een mooi menu met een voor-, tussen-, hoofd-, en nagerecht
- Ieder stel bereidt een gerecht zo ver mogelijk voor
- De gerechten worden vlak voordat de avond begint bij elkaar aan huis bezorgd (uiteraard met inachtneming van de Corona-regels!)
- Via een Zoom, Microsoft Teams of een andere online tool wordt een link verstuurd waardoor iedereen met elkaar verbonden is in beeld en geluid.
- En dan: samen smullen, bijkletsen, proosten en genieten maar!
Voorpret
Het begon al met de voorpret. We hadden de diverse gangen keurig verdeeld, dus iedereen wist wat hem te doen stond. De een had al direct een idee wat hij ging maken, de ander pas kort van tevoren. In de app-groep werd op de dag van het diner al vroeg verwarring gestookt. Degene die het hoofdgerecht zou verzorgen vertelde in de app dat hij een heerlijk voorgerecht had gemaakt. De andere deelnemers sprongen hier vrolijk op in, dus verwarring alom! In de loop van de middag werden al de nodige foto’s van de voorbereidingen gedeeld.

De bezorging
Onze mannen speelden deze keer voor eetkoerier. We hebben nog nooit zulke leuke bezorgers gehad! En wat een gave pakketjes hadden ze bij zich! Iedereen had enorm zijn best gemaakt om er iets leuks van te maken. Met leuke persoonlijke instructies erbij, een passend flesje wijn en heerlijke gerechten, die af en toe nog afgemaakt moesten worden en soms alleen opgewarmd. Terwijl onze koeriers aan het bezorgen waren werd thuis de tafel gezellig gedekt.

Het voorgerecht
Na enig gerommel met de techniek zijn we er allemaal klaar voor. Ons Corona-Dinner kan beginnen! De instructies voor het voorgerecht waren duidelijk. Het begon met: “Maak de fles wijn open en schenk alvast een glaasje in. Een wijntje tijdens de bereiding prikkelt je smaakpapillen waardoor het gerecht nog lekkerder zal smaken”. Nou, dat was tegen geen dovemansoren gezegd!

We proostten op virtuele wijze met z’n achten op een heerlijk dinertje, met een heerlijke wijn van 100% Friulano van Azienda Agricola Alturis.
Het bijbehorende voorgerecht was een heerlijke ceviche van coquille, met slechts een paar handgrepen te bereiden was het snel klaar om te serveren. En het was heerlijk kan ik je vertellen! De coquilles smolten bijna op je tong! Ook de wijn-spijs combi was top, met dank aan het wijnadvies van Niels van Raam van Tapavino.
Interactief wijn inschenken
En wisten jullie dat de technische mogelijkheden tegenwoordig erg ver gaan? Wij slaagden er zelfs in om digitaal wijn bij te schenken! Kijk maar naar deze waanzinnige foto!

Tussengerecht
Het tussengerecht beloofde ook wat te worden. Wat te denken van deze heerlijke introductietekst:
“Deze handmade risotto is met nog meer warmte en liefde bereid dan normaal, immers we kunnen nu alleen knuffelen en strelen met onze smaakpapillen”
Daar krijg je toch spontaan trek van! En deze risotto was bovendien afkomstig van de Risotto-Koning in ons vriendengroepje. Bovendien kant-en-klaar bezorgd in een leuk schaaltje. De enige uitdaging was om het op te warmen.
De wijn erbij? Een heerlijke Sancerre, geadviseerd door Nanette van Sligro Bergen op Zoom. Ook een top-combinatie met de risotto met paddenstoelen en truffel, die zoals altijd weer excellent was! Loopt het water je al in de mond? Binnenkort kun je het risotto-recept van onze eigen Risotto Koning vinden op deze site!
Het hoofdgerecht
Mijn man en ik mochten het hoofdgerecht verzorgen. Best een uitdaging, in verband met makkelijk bereiden, rondbrengen etc. Toch waren we er al snel uit. Ik ben een groot fan van de heerlijke kant-en-klaar gemarineerde coqueletjes (piepkuiken) van de Sligro. Lekker bereid met Provençaalse knoflookmarinade en rozemarijn in een handig aluminium schaaltje. Perfect toch, voor deze avond? We hebben er een heerlijke Provençaalse groente-ovenschotel bij gemaakt. Vooraf al een uurtje gestoofd in de oven en kon voor de bereiding tijdens het diner samen met het coqueletje afgestoofd worden in de oven. Dat duurde wel een half uurtje, maar daar hadden we rekening mee gehouden, want…. We hadden een heus huiskamerconcert ingelast!
Huiskamerconcert Kensington
Dankzij Ziggo waren we in staat om ons Corona-Dinner te verrijken met een heus huiskamerconcert! Afgelopen weekend zond Ziggo een heleboel concerten gratis uit. Wij hadden het ze gepland dat we met zijn allen, online naar Kensington konden luisteren. Ook een hele gave ervaring! De communicatie met elkaar verplaatste zich toen naar de chat. Fantastisch wat de techniek allemaal mogelijk maakt!

Na een dansje tussendoor verbraken we de verbinding met Kensington en konden we aan het hoofdgerecht beginnen. We dronken er een lekker glaasje Côtes du Rhone Les Claux van Domaine Raymond Usseglio & Fils. Een wijn waar wij dol op zijn en die geadviseerd werd door mijn eigen Thuis Sommelier. Dat smaakte ook heerlijk, de mannen hebben lekker gekluifd en de dames overwegend het beest geplukt met het bestek!
Ook een beetje serieus
Wie denkt dat het alleen maar een dolle boel was heeft het mis! Tussendoor vonden ook de meest serieuze gesprekken plaats. Waarover? Uiteraard over de Corona-crisis. Vooral de mannen hebben het hier uitgebreid over gehad. De dames hadden wat minder behoefte aan deze discussie, dus voor de volgende keer moeten we misschien nog een dames hangout regelen, zodat wij het op ons gemak over ons haar (nl. niet naar de kapper kunnen), onze nagels (ook niet naar de nagelstyliste kunnen), onze nieuwe kleding (veel minder, want waarvoor), kortom over vrouwenproblematieken in Corona-tijd kunnen hebben. En na het serieuze gedeelte was het tijd voor….
Het dessert
We zijn ook uitermate verwend met het dessert! Onze lieve vrienden hadden een kaasplateau bereid met heerlijke Munster Gerome uit de Elzas, Saint Maurice AOP L’amuse uit de Elzas en Tomme de Savoie, die erg plastisch beschreven werd:
“Halfharde geurend, zeg maar gerust stinkende kaas met een rotte muffe grottengeur uit de Savoie”
Desondanks mocht de smaak er zijn! Als extra als extra verrassing werd er daarbij nog een heerlijke eigenbereide mini-pavlova geserveerd. Het drankje erbij? Een smaakvolle, zoete XO Pedro Ximenez. Dat was genieten. Een fantastische afsluiter van ons Corona-Dinner!

Disco na
Onze technische organisator – ook wel amateur DJ tijdens feesten en partijen bij vrienden – had zelfs een discobal geregeld, waardoor het scherm versierd werd met echte discoverlichting. Opgewarmd door Kensington gingen we verder met Armin van Buuren, André Hazes en nog vele andere verzoeknummers die doorgegeven werden aan onze DJ.
Samen borrelen, eten, drinken, dansen, discussiëren en proosten. Hoe bijzonder dat het allemaal kan! Onze volgende afspraak is al gemaakt! Met dank aan onze lieve vrienden die deze heerlijke avond mogelijk hebben gemaakt!
Tip:
Wonen je vrienden en jij wat verder uit elkaar? Dan kan je nog steeds hetzelfde principe doen voor jouw eigen Corona-Dinner. Deel in dat geval vooraf recepten met elkaar. Iedereen doet zijn eigen boodschappen en bereidt zijn eigen gerechtjes, maar je kunt wel met elkaar een mooie culinaire ervaring delen!
Doe jij nog speciale dingen om met je vrienden in contact te blijven? Ik ben benieuwd! Laat het zeker even weten. Leuk om andere mensen te inspireren!
Ben je op zoek naar meer tips in deze Corona-tijd? Lees dan ook de volgende blogs:
10 tips om je dagelijks leven in Corona-tijd op te vrolijken
Online wijnproefavond – creatief in Corona-tijd
Wil jij iedere week de nieuwste blog automatisch in je mail-box zodat je niets meer hoeft te missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
1 reactie
Super leuk idee en concept Margot! Tip: daarna een strandwandeling om het er weer af te wandelen 😄. En misschien voor de alleenstaanden op deze wereld. Als je van koken houdt en vrienden hebt, dan kun je vast ook een leuk Corona diner organiseren 😜😂.