In onze vriendenkring hebben wij een echte Risotto-Koning! Zijn naam is Don. Hij was zo lief om zijn recept – waar ik al regelmatig van mocht genieten – aan me te geven. En ik kreeg ook toestemming om het met jullie te delen. Dat doe ik natuurlijk graag!
Aspergerisotto van de Risotto-Koning
Onlangs heeft Don de Risotto-Koning een heerlijke risotto ontwikkeld, speciaal voor het voorjaar: met verse asperges en gerookte zalm.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
1 kg witte asperges 400 g risotto 2 gesnipperde uien 2 teentjes fijn geperste knoflook boter 200 ml witte wijn 1 liter groentebouillon verse lente-uitjes, fijngesneden 200 g gerookte zalm, gesnipperd 200 g geraspte Parmezaanse kaas zeezout en vers gemalen peper
Hoe maak je het?
Schil de asperges, snijd een stukje af van de onderkant en snijd ze daarna in stukken van ca. 2 cm. Houd de kopjes apart
Kook de asperges in de groentebouillon beetgaar. Doe de kopjes apart, die hoeven maar heel even geblancheerd te worden.
Let op: bewaar de bouillon bij het afgieten. Die gaat namelijk in de risotto!
Doe de boter in een pan met een dikke bodem
Als de boter bruin is voeg je de gesnipperde ui en de knoflook toe en fruit je deze een paar minuten
Doe de risotto in de pan en roer goed door
Als de risotto glazig is afblussen met de overheerlijke witte wijn. Je neus boven de pan en ruik eens wat een overheerlijke geur!
Schenk de witte wijn erbij en roer weer goed door
Voeg daarna beetje bij beetje de groentebouillon waar de asperges in gegaard zijn toe.
Voeg steeds bouillon toe met alle liefde die in je zit en dan roeren, roeren, roeren. En ook blijven proeven, proeven, proeven.
Risotto-Koning Don in actie – Foto: Leoniek Fotografie
Na circa 15-20 minuten is de risotto gaar. Proef vooral of jij de risotto gaar genoeg vindt.
Voeg de aspergestukjes en de aspergepunten toe, goed doorroeren
Roer een deel van de Parmezaanse kaas erdoorheen, samen met een klontje boter. Bewaar de rest van de Parmezaanse kaas voor de garnering
En naar smaak afmaken met vers gemalen peper en eventueel wat zeezout
Hoe presenteer je het?
Schep de risotto met een keukenvormpje op de borden, of in leuke wat diepere schaaltjes. Leg de zalmsnippers er bovenop en strooi er nog wat Parmezaanse kaas en lente-uitjes over om het af te maken. Smakelijk!
Et voila! Het eindresultaat. Dat wordt smullen! – Foto: Leoniek Fotografie
Tips van de Risotto-Koning:
Drink er een heerlijke Saint Aubin bij!
Gebruik in plaats van de bekende koude gerookte zalm eens warm gerookte zalm. Ook een heerlijke smaaksensatie!
Kies om te varieren eens Parmaham in plaats van zalm. Lekker om die even uit te bakken of te grillen en dan toe te voegen. Ook een hele mooie combi!
Voor het najaar heeft Risotto-Koning Don zijn befaamde recept van risotto met paddestoelen en truffel. Die variant kunnen jullie in het najaar op de site verwachten, als het weer truffeltijd is!
Ik ben erg benieuwd wat jij van deze risotto vindt. En ik denk onze Risotto-Koning ook! Laat het weten op Facebook wat jij ervan vindt! Ik kan niet wachten tot ik weer wordt uitgenodigd door de Risotto-Koning. Want ok, je kan het recept hebben, maar de liefde van de Risotto-Koning kan alleen hij erin stoppen!
Met dank aan Risotto-Koning Don voor het heerlijke recept en Leoniek Fotografie voor de foto’s
Ben jij dol op asperges of op risotto? Misschien vind je deze recepten ook leuk: